Jag är en av 104 gäststudenter på svenska skol-an Fuengirola. Av de 103 resterande slår jag vad om att det finns någon mer som är lika galen i julen som jag. Finns det någon mer sagolik doft än när man dekorerat sina apelsiner med nejlikor?

Just traditioner är något vi svenskar håller hårt i. Valborg ska firas med majbrasa, påsken med påskägg och påskkärringar samt midsommar med midsommarstång och sill. Men enligt mig är ingen högtid finare än julen. Redan en månad innan börjar vi förberedelserna med advent. Förberedelser inför herrens ankomst. Känslan av att sitta vid frukosten på söndagen första advent och tända första ljuset i adventsljusstaken. Den känslan är makalös. När det varje dag pyntas med tomtar och julstjärnor finns det ingen tid på året då svenska hem är mer hemtrevliga/gemytliga. Att varje dag vakna och titta på julkalendern, fast man egentligen växt från den åldern för flera år sedan, är en tradition även för gymnasieelever. Samtidigt dricka en kopp varm choklad och man öppnar dagens lucka i chokladkalendern. Känslan är underbar att sitta i skolans aula när man dovt hör luciatågets förtjusande stämma. Jag kan slå vad om att det inte bara är jag som får gåshud över hela kroppen av tanken. Jag kan inte heller låta bli att undra; hur kommer det att vara att bo i ett land under ljuvligaste advent, där de inte ens firar advent? Hur kommer det att vara utan alla små typiska svenska juldetaljer? Inga adventsljusstakar i fönstren, ingen julkalender och inga tomtar i husen. Det är inte konstigt att man i dessa tider får hemlängtan. Den svenska julkänslan är magisk. Den handlar mindre och mindre om religion och mer och mer om gemenskap. Jag vet inte hur jag kommer känna inför den spanska julen, men jag hoppas att den magiska känslan kommer att infinna sig ändå. Fast på ett lite mer annorlunda sätt än vad vi svenskar är vana vid. Jag möter spanska julen med förvänt-an och ser fram emot att möta den spanska julen och alla dess traditioner. Det julen handlar om är trots allt gemenskap.

Från en gäststudent, till er alla, en förhoppning om en härlig jul med många fina upplevelser, både svenska och spanska samt en fin gemenskap med nära och kära. Jag ser med förväntan fram emot skolans firande av första advent och lucia. På kväll-en den 13 kommer svenska skolan fira lucia och då slår vi upp portarna för allmänheten och alla är välkomna.

Av Emelie Sundholm

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.