Spaniens lugn och ro ger inspiration till skrivande

Spaniens lugn och ro ger inspiration till skrivande

Det är lätt att föreställa sig att en författare får en idé till en historia, som först uppstår i tanken, och sedan utvecklas under skrivandet. För Mikael började det som en matematisk uträkning, samt en utmaning, att se om han kunde skapa en historia som höll en hel bok.
Som sagt räknade han först fram förutsättningarna: hur många bokstäver och ord finns det på en rad, hur många rader finns på en sida och hur många sidor finns i en bok? Resultatet han kom fram till var: Om han skrev en A4-sida per dag, i 200 dagar skulle han få 200 sidor plus ca 20 procent, vilket ger ca 250 boksidor. Och så började han med de första orden, på den första sidan: ”Kallsvettig slog hon upp ögonen…”
Mikael Paasikivi är född i Helsingfors, men uppvuxen i Stockholm, där han också bor idag, med undantag för somrarna som han är på Åland och de kalla månaderna som han spenderar på Costa del Sol.
Som student på Stockholms universitet startade Mikael ett blomsterföretag tillsammans med en vän, med fokus på att bistå kontor och företag med gröna växter, vilket senare utvecklades till att också innefatta fruktkorgar och akvarievård. Dessa företag har han så arbetat med fram till för några år sedan, när de valde att sälja. Då företaget var sålt så kom han på utmaningen med att skriva en bok.

Varifrån får man inspiration till att skriva en hel bok?
Handlingen, platserna och gestalterna i hans skrivande inspireras av personer som han själv möter, platser han besöker och från historieböckerna.
Att hans första bok huvudsakligen utspelar sig på Åland, beror helt enkelt på att han som barn spenderade mycket tid på ön, och att han vet, att ön ruvar på spännande historier, liksom byggnaderna som idag ligger i ruiner. Han har spenderat åtaliga timmar med att läsa historieböcker från bl.a. Sverige, Finland, Ryssland, England och Frankrike, för att nå verklighet, händelser och livsöden. Huvudpersonerna är nästan alla fiktiva, men Mikael berättar, att om man någon gång har träffat honom, så är det inte osannolikt att han kan ha lånat egenskaper och personliga drag som man känner igen hos sig själv.

Till och med en spanjor
Till en av personerna i hans första bok har han hämtat inspiration från Spanien. Det är skomakar-ynglingen Juan Zapatero från Ronda. Då Mikael uppfattar spanjorer som vänliga, öppna och tillmötesgående är detta tydliga drag hos Juan, och i boken hjälper den varma personligheten Juan i hans spännande resa norrut. Och att Juan kommer från Ronda, bottnar helt enkelt i Mikaels egen fascination för staden och dess historia.
Att hans skrivande har en anknytning till Spanien, förklarar han, bottnar helt enkelt i hans kärlek till landet.

Lugn och ro
Mikael skriver i princip ingenting i Sverige, utan allt skrivande sker i hans spanska hem, var han finner lugn och ro. Skillnaden till Sverige är att han här dels kan stänga av sin mobiltelefon utan att någon höjer ett ögonbryn, vilket låter hans fantasi spira ostört, samt den öppenhet och lättsamhet som han säger sig möta här, vilket leder till en mycket avslappnad tillvaro. I Sverige menar han att det finns en tendens till att telefonen hela tiden ringer och det jämt är någonting på gång.

Förutom skrivande och den spanska marknaden
I Sverige driver Mikael ett mindre förvaltningsbolag samtidigt som han äger Högspänningsförlaget. Bokförlaget startade han då han inte vill ge ut sin bok via de stora förläggarna, och hans tanke är att man även ska kunna hitta andra författares böcker, som inte lyckas leta sig in till de största förlagen.
Han är också i startgroparna till att få boken översatt till spanska, så att han kan lansera den på den spanska marknaden.

Guld i blodet
1854 anlitas postroddaren Olof från Eckerö på Åland för en transport till Bomarsunds fästning, omedveten om att transporten innehåller en stor mängd guld. Under överresan tvingas han kämpa sin överlevnad. Samma år börjar skomakarynglingen sin långa resa från Spanien till norr.
Mer än 150 år efter Olofs död hittas ett brev som leder till att en åländsk familj riskerar att utplånas. Kriminalkommissarie Ulla Johansson från Mariehamn dras in i en jakt på liv och död efter en mördare.

Ny bok
Hans första bok, Guld i blodet, blev färdig för ca ett år sedan och till hans stora förvåning blev boken en ”bestseller” på Åland sommaren 2010. Nu skriver han på uppföljaren, Spindeln i stenen, som även den har anknytning till Spanien. Den gestaltar bl.a. en grupp nazister som flyr Berlin i slutet av 2:a världskriget. Gruppen landar i Coín, varifrån de sedan försöker ta sig till dalgången Barranco Blanco som Franco upplåtit för dem.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.