Elida – Sailing for Jesus

Elida – Sailing for Jesus


Elida ligger för ankar utanför Fuengirola.

En morgon ser jag en stor segelbåt som lagt till utanför Fuengirolas hamn, och på sidan av båten står det Elida, Sailing for Jesus. Under dagen hör jag mig för om båten och får veta att den brukar lägga till vid olika platser längst kusten några gånger per år. Några snabba sökningar på Internet och jag får kontakt med Elidas skeppare Stefan.

Jag får veta att Elida är en allkristen organisation som arbetar med att sprida budskapet om Jesus via segelbåten, som har sin hemmahamn i Göteborg. Under sommaren har Elida seglat i Sverige, var de har bryggmöten med musik och sång, och de delar med sig av olika människors livsberättelser. Vintertid seglar de i södra Europa, främst med konfirmander och andra seglarläger, men även företag och privatpersoner kan segla med dem, i Sverige.
Jag träffar Elidas präst, Magnus, i Svenska kyrkan i Fuengirola, var han just denna dag är på besök med några konfirmander, som har seglat med Elida under två veckor. Han berättar att många konfirmerar sig genom Elida, och att de just nu har en grupp med 20 ungdomar. Att konfirmera sig genom Elida, innebär att man i september träffas på ett uppstartsläger, då man seglar i Göteborgs skärgård under fyra dagar, så träffas man igen för en segling längst Costa del Sol i november och så har man några dagar tillsammans i juni, då också självaste konfirmationen äger rum. Däremellan har konfirmanderna olika hemuppgifter och de går på gudstjänsterna i sina egna hemförsamlingar.

Att resa med Elida ger konfirmanderna en närmare relation till varandra, då de under seglingarna lever med varandra dygnet runt, med undervisning och gudstjänster, och de arbetar också tillsammans, med allt som finns att göra ombord på en segelbåt. Och så är det ju en upplevelse i sig att segla och besöka de olika städerna längst kusten.

Elinor med ett lugn och leende som sprider sig til alla i omgivningen.

Alla är välkomna, och vissa ungdomar kommer från icke-troende hem, men vad Magnus generellt ser, är att tron hos ungdomarna växer under resorna.

Vi har planerat att jag ska få besöka Elida, men vädergudarna samtycker inte till det, utan möter mig med höga vågor. Istället träffar jag konfirmanderna och besättningen på stranden, dit jag går med Magnus. Där får jag en pratstund med Elinor.

Elinor är personal- och lägeransvarig ombord och Elida har varit hennes hem under de senaste åtta åren. Själv kommer hon inte från en kristen familj, men då hon var 17 år sökte hon vägledning i livet och fann Gud.

När Elinor berättar för mig att alla ombord arbetar utan lön blir jag nyfiken och frågar om hon som 26 årig tjej inte saknar shopping och de ”vanliga” vardagssaker som 20-âringar normalt roar sig med. Med ett stort varmt leende svarar hon att hon tror att det bästa sättet att vara lycklig är att följa Gud, och att Gud just nu har valt denna väg i livet för henne. Vidare förklarar hon att de självklart behöver pengar, som de får från olika sponsorer, men att pengarna går till underhåll av båten samt till mat och förnödenheter. Hon fortsätter med att säga att hon faktiskt inte saknar någonting, att hon trivs med det spartanska livet ombord, där hon lever tillsammans med sin man, Mattias, som också arbetar ombord.

Jag frågar hur Elida blir bemött av allmänheten. Elinor berättar att människor är väldigt nyfikna. Många kommer till bryggmötena, vissa bara för musiken och sången, men andra kommer också för samtal. När de var i Puerto Banús några dagar tidigare, upplevde hon en väldig kontrast. De flesta båtar där hade stora skyltar ”Privat”, ”Tillträde förbjuden”, medan Elidas vision är ”Välkommen ombord” och många valde att besökte båten och visade stor uppskattning för det.

Innan det är dags för mig att lämna dem ifred för lunch på stranden får jag en kort pratstund med Rebecca, som är en av konfirmanderna. Jag frågar henne hur det kommer sig att hon är ombord på Elidas konfirmationsläger. Hon berättar att det var hennes mamma som kom i kontakt med Elida genom en väninna. När Rebecca hörde om de olika seglingarna och gemenskapen väcktes intresset. Rebecca kommer från en kristen familj, men innan Elida gav hon nästan upp tron på Gud, då hon haft en jobbig period i livet, och upprepade gånger bett om hjälp i sina böner men utan att Gud hörde.
Men ombord på Elida bad hon Elinor be för henne. Då upplevde hon någonting speciellt. Hon blev varm i kroppen och fann ett lugn, och beskriver det som om hon hittade sig själv.

Vill du veta mer om Elida, eller läsa deras blogg, gå in på deras hemsida: www.elida.se

”Gud är samma, och möter var och en på sitt sätt, men ändå på samma sätt, det är häftigt” – Elinor.
Rebecca som har hittat lugn och gemenskap under konfirmationsläg-ret på Elida.
Elinor, med ett lugn och ett leende som sprider sig till alla i omgivningen.
Magnus med några av Elidas konfirmander på besök i Svenska kyrkan.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.