Johanna Forssell: Bakom den politiska fasaden

Johanna Forssell: Bakom den politiska fasaden

Johanna Forssells placering, som nummer två på PSOE:s kandidatlista till kommunvalet i Fuengirola i maj, offentliggjordes redan i januari. Imponerande. Men vem är då denna Johanna? Varför har hon valt den politiska banan? Vad står hon för? Vad säger hon och hennes parti, att de kan göra bättre än nuvarande kommunfullmäktige?
Vi har träffat henne på ett café i Fuengirola, där hon troligtvis snart blir ledamot i kommunfullmäktige.

Kort om Johanna Forssell
Född: 1972 i Falun
Bor: Torreblanca, Fuengirola
Civil staturs: Gift sedan 2006 med Salvador
Familj: Har en hund, Maya
Utbildning: Restaurangskolan i Falun
Flyttade till Spanien: 1992
Sysselsättning: Arbetar sedan 2007 på Cyclo rådgivare och advokater

"Jag har alltid ifrågasatt saker och ting. Varför gör man si eller så? Skulle det inte kunna göras bättre på ett annat sätt? När jag hade lärt mig spanska var frågorna egentligen de samma, i alla fall lika många.
För några år sedan kom jag i kontakt med PSOE, och där kände jag att jag fick ställa alla mina frågor. Där fick jag också ofta frågan tillbaka, vad jag själv tyckte", säger Johanna, om orsaken varför hon befinner sig där hon är idag, som en av de första utlänningar som kandiderar till kommunvalet, och än så länge den enda svensken. Det intressanta är, att hon inte är vilken kandidat som helst, utan att hon faktiskt är nummer två på listan.
"Det socialistiska partiets ideologi stämmer bra överens med min, som är just väldigt social. Jag har rest mycket, och upplevt olikheter, både i rika och fattiga länder.
Till exempel var jag bara 15 år när jag var med i Polen och skänkte kläder till munkar, som tog hand om förståndshandikappade barn . Under tiden vi var där inträffade olyckan på kärnkraftverket i Tjernobyl, och trots att vi befann oss långt därifrån, så fruktade man att utsläppen skulle nå Polen. Vi fick hjälp att ta oss hem av det svenska utrikesdepartementet, men det gjorde riktigt ont att lämna kvar alla de andra", säger Johanna.
För tillfället har PSOE åtta av 25 platser i kommunfullmäktige i Fuengirola, och även om ingen säkert kan säga, hur många platser partiet kommer att ha efter valet, så är det ganska säkert att hon, efter den 22 maj, sitter som medlem av kommunfullmäktige. Med andra ord räcker det inte att bara charma de utländska väljarna, som utgör 29 procent av stadens invånare, utan också partiet, bland annat toppkandidaten Javier García León, som säger, att hon att mycket att erbjuda. Hon är inte bara en galjonsfigur.

Turism och sysselsättning
Då Javier García León offentliggjorde hennes nominering, gjordes det dock med hänvisning till att Johanna känner till utlänningarnas problem, och att hon också kan se saker ur vårt perspektiv. Dessutom kan hon bidra med mycket gällande turismen, vilket ju är stadens enda inkomstkälla.
Johanna är utbildad vid restaurangskolan i Falun, har arbetat som flygvärdinna, för ett biluthyrningsföretag med bas på Málagas flygplats, men även på en golfresort i Marbella, så hon har många års erfarenhet av att arbeta i semesterrelaterade yrken. Idag arbetar hon som kommunikationsansvarig på en advokat- och rådgivningsbyrå, där de flesta klienter är utländska fastboende, så hon känner mycket väl till vad som oroar fastboende utlänningar.
Hon menar, att de lokala myndigheterna kan göra mycket mer för att främja turismen.
"Vi har haft många möten med hotellorganisationer och andra grupper relaterade till turistindu-strin, och de beklagar sig över att ingen lyssnar på dem, att de inte kan vara med och påverka. Därför vill vi införa ett system där yrkesverksamma från hotell- och restaurangbranschen, samt från olika attraktioner, kan få inflytande, och var de och vi kan koordinera aktiviteter och andra initiativ. Fuengirola är en av mycket få städer, som lever av turism, som inte har en sådan grupp".
Johanna pratar sig varm. Hon tar en paus, rör energiskt i kaffet och så är hon redo att fortsätta:
"Förutom det, vill vi hjälpa alla som arbetar i Fuengirola, genom att sprida budskapet om staden till resten av Spanien, samt till hela världen. Det ska bland annat ske genom deltagande på mässor som Fitur. I januari var både Javier och jag med på den, och det är Spani-ens viktigaste och en av världens största semestermässor. Men vi såg inte den nuvarande borgmästaren. Det var som om Fuengirola redan representerades av PSOE."
PSOE:s nummer ett och nummer två besökte de svenska och de norska utställarna, och de presenterade hotellägare från Fuengirola för den skandinaviska marknaden, som just nu är bland de viktigaste.
Utöver det, kommer de att på hemmaplan sköta om och se till de gator och områden, där stadens hotell ligger, vilka de menar för tillfället sköts bristfälligt. De kommer också att sätta upp vägskyltar till hotellen, vilket Fuengirola inte har idag, trots att stadens invånare lever av turismen.
"Gott och väl samtliga 75 000 invånare lever direkt eller indirekt av den vanliga turismen eller de fastboende utlänningarna, enda undantaget skulle kunna vara funktionärerna", förklarar hon.

Program och diskrimination
Johannas parti har många idéer och förslag, men dessa kan avslöjas först när partiets officiella program offentliggörs, vilket sker i början av april. Som lekman kan man undra varför politikerna väntar, och tycka att de borde sprida sitt budskap så fort som möjligt. Men det håller inte Johanna med om.
"Det går ju inte till så, att en av oss får en bra idé, och så ett, två, tre så berättar vi om den. En idé ska bearbetas. Vi måste diskutera den inom gruppen och vi behöver höra invånarnas åsikter. Det är så det går till när vi kommer fram till och fastställer en programpunkt".
Hon vill helst inte säga någonting om PSOE:s möjligheter att vinna valet. PP har suttit vid makten i Fuengirola under många år. "Men kampajen började för snart fyra år sedan, och i princip kan man säga, att vi för en kampanj hela tiden, och det gör vi fram till sista dagen."
Alla tycker inte om att utlänningar lägger sig i den spanska politiken. Men det har inte Johanna känt av.
"I PSOE, har jag sedan jag började känt att det är tvärtom. Som invånare har jag dock känt mig diskriminerad i staden, till exempel när jag vänt mig till kommunen, där jag också hört att utlänningar, som inte pratar spanska, blir mottagna av enbart spansktalande personal", säger Johanna, som menar, att det är myndigheternas skyldighet att hjälpa utlänningar med pappersarbete som har med kommunen att göra.

Lön kontra skuld
Som redan nämnts, är Johannas möjligheter att bli ledamot i kommunfullmäktige mycket realistiska. Och som också nämnts, har hon sitt fasta arbete. Men hon menar att det går utmärkt att kombinera dem båda.
"Politiken arbetar jag med efter arbetstid. Visserligen hålls mötena med kommunfullmäktige under dagtid, men endast en gång i månaden. Ibland kan det vara ett extraordinärt möte, men det är inte så ofta, så det är inga problem", förklarar Johanna, som gärna svarar på hur mycket hon får betalt som fullmäktigeledamot. "Vi får 200 euro per möte med kommunfullmäktige", säger hon.
Det är alltså inte där man hittar orsaken till stadens skuld.
"Kommunen har nu en skuld på 100 miljoner euro, och har svårt att bara betala räkningarna. Det kommer att krävas många års hårt arbete att återställa balansen, men det finns många sätt vi kan spara på. Kommunfullmäktige kan nöja sig med en bil, istället för tre. Stationen TV Fuengirola kostar för närvarande 1,5 miljoner euro om året, och det är alldeles för mycket", nämner hon som exempel.

Rök och livvakter
På caféet där vi sitter ser vi inte många andra gäster. Vi pratar om sysselsättning, eller bristen på den, vilket är ett problem, som PSOE vill lösa genom att bland annat öka turismen.
Dagens heta debatt handlar om den nya, strängare röklagen, som kan betyda att många caféer och restauranger måste stänga.
Men, Johanna menar, att det trots allt var rätt att införa lagen.
"Vi vänjer oss. Naturligtvis kan man diskutera om den infördes vid rätt tidpunkt. Men det finns aldrig någon rätt tidpunkt att ta fatta opopulärt beslut. Hade det varit bättre tider, skulle folk klaga ändå.
Naturligtvis har rökare också rättigheter, men det är en mänsklig rätt att kunna leva utan rök", insisterar hon.
Den nuvarande borgmästaren sägs ha två livvakter med sig i stort sett hela tiden. Det är också flera lokalpolitiker som faktiskt blivit mördade av ETA, men det påverkar inte Johanna, som närmast verkar överraskad över frågan: "Nej, jag är inte nervös".

Fokus och Forum
Två svenska gäster på caféet får syn på henne. Hon pratar med dem en stund, fokuserat och självsäkert, hon verkar redan ha kommit till rätta i sin nya roll.
De känner igen henne från det internationella nätverket, Forum Residents. Där hon är en av de drivande krafterna. PSOE startade detta forum för att ge utlänningar bättre förutsättningar att involvera sig, och för att bli hörda. "Inte bara hörda, utan också att man lyssnar till dem. Det är ett språkrör mellan invånarna och de lokala myndigheterna, och alla är välkomna att anmäla sig till det på www.forumresidents.com", avslutar Johanna Forssell.
Några ögonblick senare har hon försvunnit ut i vimlet. Men vi kommer att se mer av henne.

Fem snabba
Vem är din politiska förebild?
Olof Palme, på grund av hans socialpolitik

Skulle du inte kunna se dig själv hos konkurrenten, PP?
Nej. PP ligger rätt långt till höger. Det är ett mycket större avstånd mellan de två huvudpartiernas program här, än vad vi är vana till.

Skulle du vara involverad i politiken, om du hade bott i Sverige idag?
Ja, i så fall skulle jag nog ha varit aktiv inom Socialdemokraterna.

Vilka kvalitéer bör en medlem av kommunfullmäktiga ha?
Ödmjukhet för att ha blivit vald. Ärlighet, självklart, och så ska man tycka om det man gör.

Hur stor gåva kan en politiker kunna ta emot?
Högst en kopp kaffe.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.