Luktar det illa ur munnen på din katt eller har den svårt att tugga? Tandproblem är mycket vanliga hos katter. På tänderna bildas mjuka bakteriebeläggningar som förkalkas och då bildas tandsten som är en hård gulbrun beläggning. Tandsten förorsakar inflammation i tandköttet. Det blir fickbildningar längs tandrötterna som i sista hand leder till tandlossning. Inflammationer i munhålan kan också sprida sig i kroppen och orsaka skador främst på hjärtat men ibland även på levern och njurarna.

Du kan själv kontrollera tänderna på din katt. Lyft upp läppen i överkäken så att hörntanden och kindtänderna blir synliga. Tänderna skall vara vita och tandköttet friskt rosa. Rodnat eller svullet tandkött och tänder med beläggning eller missfärgning tyder på sjukdom i munhålan. I så fall bör du diskutera behandling med din veterinär.

Behandling
Sövning behövs för noggrann tandbehandling på din katt. Först undersöks tänder och munhåla för att bestämma vad som behövs göras. Tänderna rengörs genom att tandsten och mjuka beläggningar tas bort med ultraljud. Sedan poleras tänderna. Det ger den en slätare yta som gör att bakterier inte lagras på lika snabbt. Ibland behöver lösa och skadade tänder tas bort. Tandköttet kan behöva opereras t.ex. för att ta bort fickbildningar. Till sist behandlas tänder och tandkött med en bakteriedödande lösning. Efter en sådan noggrann behandling får inflammerat och skadat tandkött möjlighet att läka och eventuell tandlossning hejdas. Alt detta kan göras av din veterinär.

Förebyggande vård
Om din katt är kelig och ung kan du lära den att låta dig borsta dess tänder med rekommenderad tandkräm. Katter har special tandkräm – Pepsodent är absolut inte att rekommendera. Detta är det bästa sättet att förhindra att problemet återkommer. Det räcker med att tvätta tänderna en gång i veckan.
Rätt mat är en del av förebyggande tandvård. Kosten skall vara allsidigt sammansatt. Ett sätt att åstadkomma detta är att ge ett torrfoder av hög kvalitet. På så sätt får din katt också en naturlig tuggmotion. Katter brukar tas in på en årlig kontroll då den blir vaccinerad . Men detta är också en hälsokontroll – som också omfattar tänderna.

Av Susanne Kamu, Leg. Veterinär, D.V.M, Fuengirola

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.