Nya rön om djurs foder, fetter och fettsyror

Nya rön om djurs foder, fetter och fettsyror

Oliv- eller fiskolja?
För att en hund ska leva ett bra liv ska den genom sin kost få rätt mängd vatten, proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Numera diskuterar man dessutom fettets sammansättning i foder, och vilken effekt det har på djuret. Det finns garanterat flera okända komponenter i fodret, och med jämna mellanrum det dyker upp nya.
Helt basalt är att både hundar och katter är köttätare, vilket innebär att de har lättare att ta upp animaliskt fett i kroppen än vegetabiliskt. T ex kan hundar endast ta upp 25 % av den Omega 3 fettsyran som finns i olivolja, så för att få önskvärd effekt måste man tillföra en hel del olivolja. Den stora mängden olja lagras i kropp-en och det finns risk för att hunden blir tjock.

Varför ska hundar och katter ha fett?
Fett har en viktig funktion som isolationsmaterial och som stötdämpare i kroppen (bl.a. för ögon och njure). Det ska användas för att utvinna energi i kroppen. Fettet ligger som ett näringsreservlager i muskler, tarmar, benmärg och under huden.
Mycket aktiva hundar har behov av mycket fett. Familjehundar som får mycket fett har dock lätt blir tjocka. Dock är det nödvändigt att berika fodret med en viss mängd fett, dels på grund av de essentiella fettsyrorna och dels på grund av de vitaminer och mineraler som tillförs genom det.
Fettets uppbyggnad består av glycerin och fettsyror. Fettsyror kan vara rent livsviktigt eller inte ha någon effekt alls, men brist på fettsyror kan leda till t ex: hudproblem, torr päls med mjäll, överdrivet fällande av päls, fertilitetsproblem, ögonproblem, inlärnings- och nervproblem samt ett allt för snabbt åldrande.

Varför ska hundar och katter ha fettsyretillskott?
Det finns dokumenterat att fettsyror med Omega 3 förebygger och behandlar hud-, led- och hjärtproblem hos både hundar och katter. Dessutom verkar det stimulerande på immunsystemet. Fettsyretillskott hjälper vid och förebygger kloproblem, spruckna trampdynor, mjäll, matt päls och onormal fällning.

Varför är fettsyreinnehållet i fodret inte tillräckligt?
Det finns inget foder, med ett års hållbarhet,
som innehåller tillräckliga mängder med Omega 3. Det gör inte heller foder som är specialpaketerat eller vakuumpaketerat. Fettsyror är känsliga för värme, ljus och luft och därför håller de bäst i vakuumförpackningar, men dock endast en månad. Därefter börjar den positiva effekten att avta. Det är dessutom inte hälsosamt för hundar eller katter att äta foder som har stått i en öppnad förpackning under en längre tid. Om en fodersäck har stått öppen under längre än en månads tid, har den förmodligen förlorat hälften av Omega 3 och 6 tillskottet. Många foder innehåller en hel del vegetabiliska fetter och proteiner som hunden inte har så stor nytta av. Just nu är det ”inne” att skriva på hundmatsförpackningen att fodret innehåller den optimala mängden Omega 3 och 6.

Hur kan man tillföra fettsyretillskott på bästa sätt?
Fettsyra som tillskott ges som kapslar och går under namnen Glavaderm, Viacutan eller Salmopet. Det är en norsk produkt som framställd av lax. Salmopet laxolja produceras på dokumenterade grunder och är av hög kvalitet. Hållbarheten är lång, den både luktar och smakar fisk och den har inga tillsatsämnen. Laxoljans har en kraftig smak och därför blir hundar och katter tokiga i torrfodret när man tillsatt lite Salmopet. Det är dessutom ett relativt billigt sätt att behandla sitt keldjur på.
På min veterinärmottagning har jag sett bra resultat av tillskott med fettsyror till hundar och katter med kroniska hudproblem. Jag har också behandlat min egen hund Ronja, en staffordshire bullterrier, med Salmopet. Under en längre tid hade Ronja problem med fällning och spruckna tassar, men efter endast fyra veckors behandling syntes en klar förbättring. Pälsen blev mjuk och glänsande, hon fällde mycket mindre och trampdynorna var mjuka.

Av Susanne Kamu
Skandinavisk Smådjursklinik
Auktoriserad veterinär, DVM
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tel. 952 667 333


Det här är Monty. Han är en strävhårig terriermix och ca 1 år gammal. Han är mycket snäll och älskar att leka och jaga bollar.

Om du är intresserad av Monty, vänligen kontakta Pat Coleman på nr: 620 354 885. Om du är intresserad av att adoptera en annan hund så är du välkommen att besöka vår hemsida: www.f-a-m-a.net, och klicka på ”adoption”- fliken, där du hittar många fler hundar som också letar efter ett hem.

 

Av Susanne Kamu

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.