Sea Cloud – Segla med själen

Sea Cloud - Segla med själen

Paradiset på jorden är på havet. I alla fall om man ska tro texten i Sea Clouds exklusiva broschyr. Ett besök på det fyramastade kryssningsskeppet i Málaga gav en liten glimt av det påstådda paradiset.

"Gå upp tidigt en morgon och gå ut på däck med morgonkaffet. Det är helt stilla, men skeppet rör sig, och att man inte kan höra ett ljud".
Det är Simon Kwinta som berättar vad som är det bästa med att arbeta på Sea Cloud. Han är Hotel Manager på skeppet, och har varit det sedan 1985, så historierna sitter i ryggmärgen. Hans solbrända ansikte, vars rynkor tycks kunna berätta många historier, lutar han sig energiskt fram över bordet när han berättar om skeppets värsta storm:
"Det var år 1984. Skeppet drabbades hårt. Hon miste 9 segel och såg ut som en zigenare när det kom fram till Cádiz".

En historisk pärla
Sea Cloud genomför fortfarande en årlig resa över Atlanten till Karibien, men försöker att undvika det hårda och oförutsägbara vädret i den beryktade Bermudatriangeln mellan Bermuda, Miami och Puerto Rico.
Vindförhållandena kräver att skeppet ska ut längs den nordamerikanska kusten på väg tillbaka till Europa, men skeppet får inte lägga till i USA, då dess andel av trä överstiger det tillåtna värdet.

Sea Clouds historia är lång och brokig. Skeppet byggdes som en privat yacht 1931, på beställning av ägaren för General Foods, Marjorie Post. Senare användes skeppet som väderfartyg under andra världskriget och blev bland annat då kopplat till de allierades landsstigning i Normandie på den ödesbestämda dagen D, som förflyttades från den 5 till den 6 juni.

Sea Cloud döptes till Hussar V av finansmannen E. F. Hutton, men hans fru, Marjorie Merrieweather, ändrade namnet till Sea Cloud när hon skilde sig från Hutton några år senare.

Sea Cloud
Storlek: L109,5 m, H54,2 m, B15 m, D5,13 m
Max hastighet: 10 knop
Antal segel: 30
Sammanlagd segelyta: 3 000 m2
Antal rum: 32
Max antal passagerare: 64 pers.
Besättning: 60 pers.

Sea Cloud Cruises administrerar också kryssningsskeppen Sea Cloud II och River Cloud II och är för stunden igång med att utvidga flottan med Sea Cloud Hussar.
Kryssningsskeppen seglar i Medelhavet, Karibien och på de europeiska floderna samt gör årligen fyra resor över Atlanten med 16 dagar på havet.
För mer information besök: www.seacloud.com.

Flera ombyggnationer senare, 1979, fick skeppet hytter till 64 gäster och 60 besättningsmän, och påbörjade sin tid som kryssningsskepp.
Skeppet har just gått igenom en sex månaders lång renovering för att kunna uppfylla stränga brandsäkerhetskrav, och så har alla hytter fått aptering och även elektriciteten har setts över.
All den gamla inredningen har antingen behållits eller bytts ut mot någonting i samma stil, och det går helt enkelt inte att se att skeppet firar 80-års jubileum i december. I stället känns det som om man förflyttas bakåt i tiden då de mörka träpanelerna väcker minnen från filmen "Titanic" eller den något mindre romantiska filmen "Döden på Nilen". Ett litet bord med tillhörande läslampa har bevarats och förstärker ytter-ligare stämningen och känslan om att man har förflyttats tillbaka till 1930-talets romantik, långt innan snabbfärjor och containerfartyg gjorde segelskepp till cyniskt företagande.

En stor familj
Hela Simon Kwintas liv lever han ombord på skeppet, och han beskriver besättningen som sin familj. Den familjära stämningen smittar av sig på gästerna och det är tydligt att det inte behövs något tomt småprat när man talar med Simon eller de andra besättningsmedlemmarna. Gästfriheten är på topp och det finns inga tecken på stress, även om gästerna så småningom börjar återvända från deras endagstur i Málaga.
"Jag var med gästerna ut vid Santiago de Compostela. Efter tre timmar gick jag och frågade om vi inte skulle gå tillbaka snart", säger Simon, och knackar med ett solbränt finger på armbandsuret. De sex veckorna som skeppet låg dockat i Bremerhaven var han där varje dag för att se till det, och när rika herrar kommer och talar om sina hus och bilar så säger det inte Simon någonting. Han har sitt liv på Sea Claude, och allt efter som tiden går under vårt möte, blir det lättare och lättare att förstå att man kan älska ett skepp, istället för att bara se det som ett transportmedel.
Skeppet har en själv och en historia. Det märks från det att man tar det första klivet på däck. Och när Simon knyter handen och kallar skeppet för en "stark och bestämd dam", så är det för att han verkligen uppfattar Sea Cloud som besättningens förnämaste gäst, och att han inte kan föreställa sig att sysselsätta sig med någonting annat, än att ta hand om det vackra skeppet och dess passagerare resten av sitt liv. Det märks.

Avslappnad lyx
Sea Cloud Cruises som arrangerar kryssningar med Sea Cloud och de två systerskeppen Sea Cloud II och River Cloud II är angelägna om att det ska vara en lyxig resa, men som samtidigt ska vara på gästernas premisser. Service finns alltid till hands men blir aldrig påträngande. Det finns varken golfbana, pool eller tennisbana. I stället är det ett fullständigt lugn och en dämpad perfektionism bland besättningsmedlemmarna.

Av Jeppe Schjødt

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.