Ämnet som jag har valt denna månads artikel kan kännas tungt. December är ju julmånaden, som normalt kännetecknas av fest, färger, mys och mycket glädje och ljus.

Julen är även en hjärtans fest och jag önskar av hela mitt hjärta att det kommer att bli en fest för hjärtat som vinner hos oss alla framför alla presenter, mat och andra stressrelaterade faktorer som varje år hotar julfriden.
Runt om i stugorna; egna hem, vårdhem, sjukhus osv. finns det människor vars hjärnor förmörkas mer och mer varje dag och var glömskan stilla men säkert smyger sin in och tar plats. För anhöriga är det ofta en mycket svårhanterlig situation, för det gör enormt ont att se en person som man älskar försvinna längre och längre in i sin egna värld.
En del gånger gör det så ont att man skjuter ifrån sig situationen och stänger ute personen eller familjen som har drabbats. Det är här som jag kommer in med ”hjärtans fest”. Om du känner någon som har drabbats av Alzheimers använd då decembers hjärtevärme till att sträcka ut en extra hjälpande hand till antingen familjen eller till personen själv som drabbats, du klarar det.
Min älskade svärmor drabbades av sjukdomen och till slut var vi glada för att hon kom in på ett vårdhem där de tog väl hand om henne. De enda personerna som hon kunde känna igen var mig själv och min man. Jag kommer ihåg hennes glädje de julaftnar som hon tillbringade med oss. Oredan och kaoset som hon förde med sig var ingenting jämfört med glädjen som strål-ade i hennes ögon när vi tände julgransbelysningen.

Sjukdomen
Det är viktigt för mig att lyfta fram att Alzheimers inte är ett tillstånd som vi ska vara rädda för. Kan vi hjälpa till och skydda våra hjärnor från sjukdomen kan hjärnan fungera riktigt bra under ett helt liv. Minskad mental kapacitet är inte en normal del av åldrandeprocessen, så kom ihåg åldrande inte alltid behöver förknippas med demens. Det finns ett talesätt som säger: Man lär sig inte för att bli gammal. Det är när man slutar att lära som man blir gammal.

Som de flesta av oss redan vet så är Alzheimers en form av försvagning av hjärnan när minnet sakta försämras. Hjärncellerna försvagas sakta och förstörs. Detta minskar progressivt mentala funktioner och yttrar sig i t ex svårighet att lära sig nya saker, möjligheten att resonera, kommunicera och ta sig an vanliga dagliga aktiviteter. Ett tecken på begynnande Alzheimers kan vara ett nedsatt luktsinne, vilket vanligtvis infinner sig ett par år innan andra symtom börjar visa sig på allvar. Sjukdomen anses vara obotlig, men jag är säker på att vi bara inte har hittat det rätta lösningen ännu. Nya studier har visat att utvecklingen av Alz-
heimers kan förhalas genom intag av antioxidanter.

Alzheimers är ett tillstånd som på ett allt mer alarmerande sätt liknar en epidemi då antalet drabbade människor bara ökar år efter år. Det finns vetenskapsmän som säger att hälften av alla människor över 85 år kommer att lida av Alzheimers inom 20 år.
Man har ofta sett en ansamling av aluminium i de delar av hjärn-an som är skadade. Detta är en viktig orsak till att inte använda aluminiumkastruller eller annat aluminium i hushållet.
Förmodligen spelar även andra tungmetaller också en stor roll. Är det frågan av en begynn-ande demens så kan det vara en bra idé att låta sig undersökas för att se om man har mycket tungmetaller i kroppen. Har du amalgamfyllningar så är ett bra tips att byta ut dem, men gå då till en erfaren tandläkare som har kunskap om ingreppet. Undersök även om det finns kvicksilver i ditt influensavaccin. Det finns många andra faktorer som kan ligga till grund för sjukdomen, t ex genetiska förändringar, sviktande immunförsvar, inflammationer, metabola defekter och miljögifter, som jag personligen tror påverkar oss mycket mer än man säger. Kanske finns det fler faktorer som också spelar in i utvecklandet av Alzheimers. Själva förändringen av nervsystemet tycks grundas i skador som skett under livet – nämligen ansamlingar av fria radikaler.

Bra kosttillskott
Se till att äta tillräckligt med B-vitaminer, speciellt B12 och folsyra. Handlar det om riktig Alzheimers så har B12 ingen effekt.
En holländsk undersökning har visat att folsyra kan ha positiv effekt på minnet hos äldre. 818 människor deltog i undersökningen. Alla hade de förhöjt honocystein, en aminosyra, som man menar påverkar Alzheimers. När folsyranivåerna steg föll nivån av homocysteinet och minnet förbättrades. Processen varade i över tre år.
E-vitaminer i rimligt höga doser, upp till 400 mg dagligen är bra. Var dock uppmärksam på att E-vitamin har en svagt blodför-tunnande effekt, speciellt om du
t ex även tar Aspirin. E-vitamin är en stark antioxidant.
Ta gärna även extra C-vitaminer, ca 1 000 mg dagligen. C-vitaminer är kända för sina antioxidantiska egenskaper. Ta även D-vitamin, 100 mcg dagligen. Man menar att D-vitaminbrist kan vara en bidragande faktor till Alzheimers.
Av mineraler är det speciellt magnesium, zink och selen som är viktiga.
Dessutom är det naturligtvis även viktigt med essentiella fettsyror. Ett exempel är en kombination av omega 3-6-9 som fås i Epa-Gla+ från Biosym eller Solaray. Var uppmärksam på att även essentiella fettsyror är blodförtunnande.
Ginko Biloba har också en viss bra effekt. Ta 100 – 200 mg, helst på morgonen. Ginko Biloba är känd för att vara blodförtunnande, så om du tar blodförtunnande medicin så rådgör med din läkare först.
För att skydda nervsystemet kan det vara bra med L-Carnitine.
Har man svårt att somna kan det hjälpa med Melatonin.
Carnosin kan också hjälpa.
Många experter menar att Alzheimers är en form av inflammation, och därför rekommenderas Curcumin. Det finns undersökningar som visar att Curcumin även bidrar till att reducera nivåerna av tungmetaller i hjärnan. Curcumin är en antioxidant som verkar antiinflammatoriskt. Dosering: 500 mg x 3 ggr dagligen tillsammans med D-vitamin, tas de två tillsammans verkar de bättre.
Ashwagandha är en medicinväxt som används i bred utsträckning i den ayurvediska medicinen för att behandla åldersrelaterade sjukdomar. Ashwagandhans mest anmärkningsvärda effekt är förmågan att hålla en åldrande hjärna frisk. Undersökningar i Japan har visat att Ashwagandha har effekt på Alzheimers och i Indien har man använt sig av det under många år.
Andra bra antioxidanter är blåbär och vindruvskärnextrakt, Gotu Cola och rosmarin. Tillslut, kom ihåg Q10, ca 100 mg dagligen, samt fosfatdylserin t ex Fosfoseriini, 100 mg dagligen.

God och kärleksfull jul
Anni Dahms

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.