Tandvård hos sällskapsdjur är en komplicerad del av den veteri-närmedicinska vården. Den kräver skicklighet, tålamod och specialutrustning – så man kan man rimligen fråga sig varför den är så viktig. Det viktigaste skälet är att våra djur behöver ordentlig tandvård för att maximera deras livskvalitet. .
Förekomsten av behandlingsbara tandsjukdomar är häpnadsväckande stor. Olika källor har visat att 60 – 90 % av vuxna hundar och katter lider av en tandlossning till den grad att den kräver behandling. Vid en studie vid Animal Medical Center i USA såg man att av de katter som kom in för tandrengöring hade 65% någon slags lesion på tandhalsen, frakturerade, traumatiserade tänder och orala tumörer som alla kräver behandling.
Hur påverkar tandsjukdomar sällskapsdjur?
Oftast är det tandsten som förorsakar tandsjukdomar (parodontala ).
Då denna fortskrider blir det inflammation i tandköttet och omgivande vävnad. Denna inflammerade vävnad är öm och lättblödande. Bakterierna i tandstenen kan då få fritt tillträde till blodbanan. Dessa bakterier kan genom blodcirkulationen fästa sig på olika organ i kroppen och förorsaka inflammationer i organ som ligger långt ifrån munnen. I många publikationer i såväl human- och veterinärmedicinsk litteratur kan man kan se ett samband mellan en oral infektion och organsjukdom såsom hjärtsjukdom. De facto har det inte publicerats någon artikel som visar att tandsjukdomar förorsakar hjärtsjukdomar. Allt som har visats är att det finns ett samband mellan dessa två.
Myntet har också en psykologisk sida, djur som luktar illa i munnen – får lätt mindre uppmärksamhet av sina ägare. Man vill inte kela lika mycket med ett djur som stinker – och om denna är van att få uppmärksamhet kan det ge djuret allvarliga psykologiska följder. Man kan också fråga sig i sitt stilla sinne hur djuren, som har ett så otroligt känsligt luktsinne känner sig då det stinker om dem? En hund har ungefär en miljon gånger känsligare luktsinne än människan.
I de senare stadierna av tandlossning – känner djuret redan smärta. Djur känner också dental smärta på samma sätt som vi människor gör. Ett sällskapsdjur med ont i munnen, speciellt hund, börjar ofta lida av tristess, eftersom det inte längre kan leka med sina tuggleksaker. Tänk på att hundar använder sin mun på ungefär samma sätt som människor använder sina händer. Att ha en icke-funktionell mun är ett allvarligt handikapp.
Dental smärta hos hund och katt
Många dentala problem är akut smärtsamma. Med tiden lägger sig detta till en kronisk smärta, vilket allvarligt kan påverka djurets livskvalitet och temperament. Det är inte alls ovanligt att djur som plötsligt blir nervösa eller aggressiva har problem med tänderna. Djur har faktiskt samma smärttröskel och tolerans som människor. Som hundägare kan man dock ställa sig aningen skeptiskt till att höra att hunden har ett smärtsamt tillstånd i munnen. Hunden äter fortfarande torrfoder och leker med sina tuggleksaker som om ingenting är fel.
Detta är trots allt inget förvånande då man tänker efter. Evolutionen har lärt våra husdjur att dölja sin smärta. Hundar är flockdjur – och i naturen ses en sjuk hund som svagt med små chanser att överleva. En hund som nått en plats i hierarkin vill stanna kvar där och djur som står längre ner i hierarkin letar möjligheter att flytta upp eller åtminstone behålla sin ställning. Alla tecken på svaghet kommer sannolikt att få en utmaning underifrån och därför finns det incitament att fortsätta som om ingenting är fel. Ett djur i stor nöd kan ses som en börda för flocken och kan därför kastas ut för att klara sig själv. Kort sagt kommer klagan inte att medföra någon nytta, utan istället skapa problem. En hunds bästa strategi är att stå ut med smärtan och agera pigga och friska.
Katter är mindre sociala – ensamma små rovdjur. Men de kan också bli offer för stora rovdjur. Därför kommer de också att försöka se så friska och starka ut som möjligt och "marknadsföra" sig själva som en lätt måltid.
Om djuret har en öm tand, har den ett problem. Om nu djuret slutar äta, blir det väldigt hungrigt – och har två problem – alltså en dålig överlevnads strategi. Så istället för att fasta, äter djuret, trots smärtan. De kanske tuggar på ena sidan av munnen eller äter utan att tugga överhuvudtaget. Jämför med en fanatisk löpare, som fortsätter att löpa trots skadade ligament eller golf-spelare som fortsätter spela trots sin golf armbåge. Människor fortsätter ofta med sin favoritaktivitet trots skada liksom hundar som är fanatiska på att tugga och kommer att fortsätta att tugga trots trasiga och infekterade tänder. Du kan noggrannt observera om hunden tuggar endast på den ena sidan för att undvika ömma områden.
Vissa dentala problem t.ex. tandfrakturer uppkommer akut.. Andra, såsom tandlossning utvecklas successivt Därför uppkommer de smygande, vilket ger djuret tid till att anpassa sig och ta emot smärtan. För många husdjur, kommer ägarrapporten, bara att djuret har blivit deprimerat troligtvis på grund av ålder. Även om detta inte är ett specifikt tecken på tandsjukdom kan det vara orsaken.
Så oavsett om djuret visar tydliga tecken på oral smärta eller inte, kan du vara säker på att förhåll-anden som skulle orsaka smärta i en mänsklig mun kommer att orsaka smärta i djurets mun. Ett djur kan inte tala om för dig när de känner sig dåligt, men de kommer att låta dig veta när de mår bättre. Väldigt ofta, när man behandlar ett djur med en för något specifikt, kommer ägarna rapporterar en dramatisk förbättring i djurets attityd och aktivitetsnivå. Denna sista punkt är lite anekdotiska, men det har hänt så ofta och konsekvent att jag är väldigt säker på att säga att även om vi inte ökar livslängden med ordentlig tandvård, kan vi absolut att öka livskvaliteten.
Susanne Kamu, Skandinavisk Smådjursklinik, Auktoriserad veterinär, DVM
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tel. 952 667 333
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001