QR-koder: Nästa steg på teknologins trappa

QR-koder: Nästa steg på teknologins trappa

TEKNOLOGI -qr-koder
En Sueco introducerar scanningskoder
Från och med detta nummer av En Sueco kan du med hjälp av din smartphone scanna dig till massor av extra information, bilder och film samt anmäla dig till olika evenemang.
De små, fyrkantiga QR-koderna (Quick Response) som ses i tidningen och i annonser, scannas med en applikation i en smartphone och tar dig in i ett virtuellt universum. Därmed kopplas den tryckta utgåvan av En Sueco mycket praktiskt ihop med de elektroniska medierna.

Så gör du:

Ladda ned och installera den gratis applikationen QR Reader till din smartphone.
Använd QR-scannern till att scanna koderna i tidningens artiklar och annonser.
… och vips öppnar sig en helt ny värld.

 

QR-koder: Nästa steg på teknologins trappa
Som någonting helt nytt inför En Sueco, med start i detta nummer, de så kallade QR-koderna. Trots det faktum att koderna togs fram redan 1994 är det först nu som teknologin på allvar har börjat få genomslag. Men vad är egentligen QR-koder? Få svaret här…

Gå in i scanning-applicationen i din smartphone och låt kameran analysera den lilla, kvadratiska koden. Några få sekunder senare är du inne på en hemsida, en film eller, i En Suecos fall, en artikel, som har någonting extra, som inte finns i den tryckta upplagan. Så enkelt och snabbt fungerar QR som är förkortningen på Quick Response (snabbt svar). Så har det smarta systemet efterhand uppnått det erkännande och den utbredning som denna ytterst användbara uppfinning förtjänar.

Men det har varit på gång länge, för uppfinn-ingen registrerades faktiskt för inte mindre än 17 år sedan, av den japanska producenten Denso Wave.
Verksamheten har lite överraskande valt att inte patentera uppfinningen, därför är i princip alla välkomna att använda sig av teknologin, så länge som man kommer ihåg att ackreditera verksamheten.

Fri användning av läcker teknologi är ljuv musik för alla företags öron och riktigt många har börjat använda QR-koderna allt eftersom. Den ursprungliga idén bakom uppfinningen var att koderna skulle användas vid produktionen av bilar så att robotar kunde urskilja olika komponenter. Efterhand har kodens multifunktionalitet dock blivit tydlig för andra verksamheter. Nu används tekniken till en rad vitt skilda ändamål: postadresser, URL till hemsidor, telefonnummer, e-mailadresser och liknande i tidningar, magasin, reklam, på vägskyltar, visitkort och på många andra sätt.

I Sydkorea har matbutikskedjejätten Tesco tagit ytterligare ett steg och erbjuder nu sina kunder att utnyttja tiden i tunnelbanan till att scanna de varor som de önskar, några timmar senare leveras de beställda varorna till konsumentens adress. Liknande lösningar är i startgroparna i bland annat Sverige, och kommer garanterat att sprida sig. Ett annat minst sagt alternativt sätt att använda QR på hittar man i produktens hemland Japan. Här finns gravstenar som är utrustade med en kod som gör att utvalda besökare kan få tillgång till bilder, ljud och information om den avlidne. QR är alltså en potentiell revolution för flera av samhällets institutioner.

QR-koder i En Sueco – varför?
Revolution är ett stort ord men när QR alltmer liknar en koppling mellan en fysisk tidning/magasin och internet, som mediebranschen så länge längtat efter, är för stort ord knappt möjligt att finna. Hos En Sueco är vi alltid uppmärksamma på medievärldens nya trender och vi har länge haft ett gott öga till QR-kodernas enorma potential. Vi har ofta beklagat oss över att vi måste korta ned våra artiklar eller utelämna saker som vi gärna hade delat med er läsare, men som det helt enkelt inte funnits plats för. Det händer också att vi hittar en kul video/filmklipp på nätet, en intressant tävling eller hemsida, som vi gärna skulle dela med er om det bara var möjligt. Allt detta kan nu låta sig göras och från och med detta nummer börjar vi så smått att införa QR-koder till artiklar och annonser.
Målet är att skapa mervärde för både läsare och annonsörer och vi hoppas att vi med tiden kommer att kunna utveckla denna funktion till att innefatta andra delar av de möjligheter som teknikens universum bjuder på – bland annat video/film.

Har du kommentarer kring vårt användande av QR, idéer till vidareutveckling eller andra nya funktioner så är du mer än välkommen att skriva till oss på: info@ensueco.com

 

Av Andreas Müller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.