– En intervju med en grupp kvinnor om livet i Spanien, politik, jämställdhet och Andalusiens framtid.
De är svenskar, de är kvinnor och de bor utomlands. Det är tre punkter som är gemensamma för kvinnorna i denna intervju. Annars är det lika olika som sju kvinnor i vilken svensk stad som helst skulle vara. Det är ju just det som kännetecknar den svenska kolonin här på Costa del Sol. Vi har många olikheter; långa och korta, blonda och rödhåriga, rika och fattiga, höger- och vänsterorienterade… Men gemensamt har vi det att vi alla har lämnat Sverige för ett liv här i Spanien. En del av oss pratar spanska och är rätt välintegrerade i samhället, medan andra lever ett bra liv utan att kunna säga mycket mer än Hola. En del äter estofado kl. 21.30, medan andra äter stuvade makaroner och stekt falukorv kl. 18.00. En del spelar golf större delen av dagarna, medan andra vaknar kl. 6.30 för att få barnen i ordning till dagis och skola innan de själva kör till jobbet – precis som de hade gjort om de bodde i Sverige. Men det finns trots allt många skillnader på ett liv i Sverige och här på kusten. En av dem är vädret – och betydelsen av det ska man inte undervärdera.
I dessa tider ser vi även ett generationsskifte i kolonin, som i allt högre grad kommer att bestå av yngre familjer, som etablerar sig här med egna företag eller en ekonomi som gör det möjligt för dem att bara njuta av livet här på vår vackra kust. Självklart spelar vi fortfaran-de golf och blir medlemmar i de svenska föreningarna, men i allt bredare utsträckning blir vi en del av en koloni av utländska medborgare, som är aktiva i samhället i det land, som vi har valt att bosätta oss i.
En Sueco träffade sju energispirande kvinnor på Aula Magna i Nueva Andalucía för att tala med dem om livet i Spanien.
Varför har ni valt att bosätta er just här på Costa del Sol?
Jenny: Solen.
Christa: Kvalitetsliv, livet är liksom lättare här, även om man jobbar och lever nästan likadant som i Sverige.
Mona: Klimatet.
Möter livet här de förväntningar ni hade på det?
Christa: Ja, kanske till och med bättre än jag förväntade mig. Men det är ju var och ens ansvar att skapa sin tillvaro. Jag menar, har man en positiv inställning så är ju chansen större att det blir bra, och det gäller det mesta.
Jenny: Jag är nöjd, jag är ju kvar.
Alla skrattar och instämmer.
Margaretha: Jag fick högre livskvalitet när jag gick med i föreningslivet, för mig har det skapat mervärde i livet.
Mona: Jag håller med. Jag ser ofta människor på golfbanan som är där hela dagarna och inte gör någonting annat, men genom att delta i föreningslivet får jag se mer än golfbanan, t ex kultur m.m.
Vilka är de största, betydelsefulla skillnaderna på att bo i Spanien jämfört med Sverige för er?
Christina: Klimatet. Jag känner mig priviligerad att kunna leva här med allt vad det innebär; väder, hav, mat m.m.
Christa: Tempot, för mig känns som om jag kan ta vara på livet mer här och jag prioriterar annorlunda, allt behöver inte vara just här och just nu.
Martha: Jag stressar inte lika mycket som jag gjorde hemma i Sverige och jag lever mer spontant. Hemma var det bara jobb och jobb. Här lever jag mer spontant och känner inte att jag behöver planera allting till punkt och pricka, för jag vet att det kommer att ordna sig, vilket i sig ger mindre stress.
Jenny: I alla fall i Stockholm, som jag är ifrån, är det så viktigt att passa in i mönstret, annars ses man som konstig. Så uppfattar jag inte att det är här, vilket jag trivs med. I Sverige skulle jag i min ålder t ex inte kunna gå ut med vänner i 50-års åldern utan att andra skulle titta konstigt på mig och här har jag vänner i alla åldrar och det är inget konstigt med det.
Mona: Här talar ingen om vad man har haft för jobb och vilken bil man har spelar ingen roll. Här upplever jag att det är mer personligheten som gället och jag känner att umgänget här är mindre påklistrat.
Kajsa: Jag känner att man utnyttjar dagen här till skillnad från i Sverige. I Sverige tar dagen slut man kommer hem från jobbet klockan sex, då äter man middag och sedan inväntar man bara läggdags. Här umgås man hela tiden. Man kommer hem från jobbet och därefter träffar man vänner och ibland blir det sent även på vardagar. Men det är ingenting som är konstigt, för alla gör så.
Vad är mindre positivt med livet i Spanien?
Kajsa: Det tar så lång tid att göra bara en enkel liten sak. Allting tar alltid så lång tid. Sedan kan man inte lite på att någonting blir gjort om man inte gör det själv.
Jenny: Och så får man alltid fråga tre gånger innan man är säker på att svaret man fått om någonting verkligen stämmer och ibland får man olika svar alla tre gångerna.
Mona: I Sverige tar man ansvar för det man gör, det finns ingen auktoritet som man kan trampa på tårna. Men här, i t ex matvarubutiken är det ingen som vågar ta egna initiativ, kassörskan
vågar inte göra någonting som går utanför arbetet att ta betalt för varor, vilket bidrar till att de inte utvecklas.
Jenny: Ja och som i Monas exempel, då blir
jobbet även tråkigt.
Christina: Det är en svår avvägning att säga att någonting är dåligt, för man får ta seden lite dit man kommer. Ibland får man göra det även om det ringer klockor för att man bör ändra på saker.
Vi lever i ett modernt samhälle var jämställdhetsfrågan ständigt är närvarande. Hur jämställda är ni själva i hemmet?
Gemensamt skratt.
Christina: För mig är jämställdhet att dela upp och hjälpas åt, tillsammans.
Christa: Den som är bäst på det som behöver göras gör det.
Mona: Hos oss är vi båda yrkesverksamma och vi hjälps åt. En del saker är jag bättre på, en del saker är min man bättre på och det är ju ingenting som är kränkande.
Kajsa: Ett exempel på det är t ex hemma hos mig. Min man jobbat hemifrån och lagar all mat.
Vad anser ni om kvotering i arbetslivet?
Mona: Jag tycker att det handlar om kompetens. Det är klart att kvinnor ska in i styrelser men det är någonting som man måste ta tag i från grunden.
Jenny: I Sverige ser man ju nu verkligen en förändring i vilka det är som studerar på universitetsnivå, det är ju mest kvinnor, så vi har en förändring att vänta inom näringslivet. Men det ska ju handla om kompetens, att den som är mest kompetent för tjänsten får den. Det är ju inte heller rätt att en kvinna ska tillsättas en tjänst framför en man som egentligen är mer kompetent.
Följer ni med i Spanska nyheter?
Margaretha: Japp.
Jenny: Ja.
Ett gemensamt jakande där alla håller med om att man följer med så långt man kan med sina respektive spanskakunskaper.
Vi är mitt i en ekonomisk kris, vad anser ni att regeringen, med Rajoy i spetsen, kan göra för att leda landet rätt?
Martha: Det är en jättesvår ekvation att minska arbetslösheten och skapa nya jobb när de sam-tidigt görs nedskärningar av ekonomiska medel.
Jenny: De bör underlätta för nyföretagande.
Margaretha: De bör låta folk ha öppet på sön-dagar samt ta lärdom av andra länder.
Statsminister Rajoy har varslat om ökade skatter, som ett led i att få landet på rätt köl. Hur tror ni att detta kommer att bemötas av folket?
Mona: Inte positivt.
Margaretha: Man kan inte bara se det som ökade skatter just nu, man måste tänka ett steg längre och se vart det kan leda med dessa ökade skatter, vilket resultat de kan bidra till. Men jag tror inte att så många ser det på det sättet.
Jenny: En stor risk är att höjda skatter kan leda till att svartarbeten kommer att öka.
Vad gör ni själva för att rida ut krisstormen?
Jenny: Snålar.
Martha: Jobbar.
Christa: Tänker positivt.
Ett politiskt förslag som diskuteras i flera länder är att höja pensionsåldern, vad anser ni om det?
Jenny: Vi lever ju längre idag än vad vi gjorde förr så ja, antingen får man tjäna mer pengar om man vill gå i pension tidigt, eller så får man jobba längre.
Mona: Kanske måste man höja pensionsåldern, vi lever ju längre. Idag är det ju inte heller längre så att man arbetar med samma sak hela livet. Arbetsmarknaden är ju rörligare och det finns möjlighet till flera karriärer under ett liv, vilket gör att man kan få mer stimulerande arbete under längre tid.
Martha: Det kan ju bero på yrke också, att inom vissa har man lägre pensionsålder, andra högre.
Andalusien är Spaniens folkrikaste region samt den fattigaste och minst omtyckta. Men å andra sidan har Andalusien Spaniens kanske bästa klimat, historia och kultur samt storstäder och små byar. Faktum är att turismen och inflyttningen till regionen minskar. Vad tror ni behövs för att på Andalusien på fötter igen?
Christa: Vi får tänka på att var och en av oss är ambassadörer för regionen och tala gott om den. T ex om man tycker om golf kan man sprida att den är utmärkt här, så bör det få effekt.
Martha: Jag säger alltid att vi i Andalusien lever livet trots ekonomisk kris. Att vi lever ett helt annat liv och har kvalitet i annat än pengar.
Mona: Man skulle kunna tänka sig att spanjorerna skulle vara trötta på oss, men de bemöter oss fortfarande med snällhet och öppna armar, så alla är ju välkomna och det borde locka. Men så tror jag även att en förändring nog är på gång. Jag tror att den äldre skandinaviska generation-en bara kom hit för att leva billigt och detta förändras idag, i hela Europa. Idag flyttar fler hit för att arbeta, vilket i sig bidrar till samhället på ett annat sätt, så får vi fart på arbetsmarknaden igen så ser vi nog en förändring.
Christa K. Alfredsson
Ålder: 38
Från: Stockholm/Helsingborg
Familj: Make Gert
Yrke: Egen företagare, delägare
Antal år i Spanien: 8
Hobby: Människor, vara social, mat och vin, välbefinnande
Svaghet: Ej tålmodig, vill gärna att saker händer så snart som möjligt
Styrka: Bra på att kommunicera
Martha Pérez
Ålder: 49
Från: Solna
Familj: Make, far samt 2 vuxna barn
Yrke: Administrationschef, egen företagare
Antal år i Spanien: 5
Hobby: Cykla, böcker, vandring
Svaghet: Börja med någonting nytt
Styrka: Glad
Margaretha Janemar
Ålder: 67
Från: Uppsala
Familj: Make, dotter, barnbarn
Yrke: Egen företagare
Antal år i Spanien: 4
Hobby: Läsa böcker, inredning, modernkonst, museibesök, gallerier
Svaghet: –
Styrka: Vänfast, omtänksam
Christina Hagelborg
Ålder: 58
Från: Stockholm och Åhus
Familj: Make Ted samt vuxna döttrar, 1 barnbarn
Yrke: Socionom, Qigonginstruktör, dipl. taktil massör
Antal år i Spanien: 8
Hobby: Friskvård, träffa vänner, flygäventyr
Svaghet: Älskar godis och glass
Styrka: Glad, påhittig, social
Jenny Ström
Ålder: 41
Från: Stockholm
Familj: Singel
Yrke: Jurist
Antal år i Spanien: 6
Hobby: Träning, vänner
Svaghet: Choklad
Styrka: Struktur och logik
Mona Gavrell
Ålder: 60
Från: Lidingö
Familj: Make Peter samt dotter Pernilla
Yrke: Jurist
Antal år i Spanien: 12
Hobby: Golf, mat, vänner
Svaghet: Otålig
Styrka: Vänfast, glad, aktiv
Kajsa Friberg
Ålder: 31
Från: Åstorp (Helsingborg)
Familj: Sambo
Yrke: Bankanställd
Antal år i Spanien: 10
Hobby: Träna, umgås, vara i solen
Svaghet: God mat och dryck
Styrka: Positiv, alltid glad
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001