Republikanerna vädrar blod – elefanters och kung Juan Carlos

Republikanerna vädrar blod - elefanters och kung Juan Carlos

När man som bäst trodde att det spanska kungahuset och särskilt kungen, Don Juan Carlos, skulle stå som den sista fasta och säkra punkten i det oroliga och oförutsägbara spanska samhället, visade sig att man har fel.

Mannen, som fick platsen på tronen efter diktatorn Francos död 1975, som tillsynes avvärjde statskuppen 23 F 1981 och som även om han har en tendens att springa in i dörrar, i gengäld är en man som kan be Venezuelas president Hugo Cháves att hålla käften, är betraktad som en klippa, en hjälte skulle man kunna säga; en man som man alltid kan lita på och som håller samman sakerna – i detta fall Spanien.
Men en hel del händelser under de senaste veckorna, och månaderna för den delen, får nu frågetecknen att hopa sig kring om han, som vi alla, som Sveriges kung Carl Gustaf har påpekat, har rätt till att begå fel, om han egent-ligen är värdig de många superlativen och om han ska fortsätta att få kalla sig ”Rey de todos de españoles” (kungen för alla spanjorer).

Hans förmodade älskarinna
Det var den tyska tidningen Bild som i april var det första mediet som uppmärksammade att den 74-åriga kung Juan Carlos kanske har ett förhållande med Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Corinna zu Sayn-Wittgensteins flicknamn är Larsen. Hon är 47 år, född i Frankfurt och medan hennes mor är tysk är hennes far danske Finn Bønning Larsen.
Corinna var först gift med en engelskman, men det äktenskapet höll inte. År 2000 gifte hon sig med Casimir Zu Sayn-Wittgenstein, men inte heller det äktenskapen höll. Efter den senaste skilsmässan behöll hon det aristokratiska efternamnet och ska enligt den spanska pressen presentera sig själv som ”prinsessa”.
Hon har bl.a. engagerat sig i att arrangera safariresor i Afrika, ett intresse hon alltså delar med den spanska kungen. De lär dock ha träffat varandra redan 2006 i Barcelona. Bild har dessutom offentliggjort ett foto av kungen och zu Sayn-Wittgestein, på vilket de ses på en röd matta i Stuttgart samma år. El Mundo citerar dock källor från kungahuset som säger att hon inte var i sällskap med kungen på den officiella resan, utan att hon var en del av den tyska välkomstkommittén. Men Bild berättar vidare om en resa till Saudi Arabien, som de två lär ha rest på tillsammans och ingen har förnekat att hon var med honom på den
opopulära elefantjakten i Botswana, under vilken han ramlade och bröt höften.

Toalettbesök på savannen och andra olycksamma händelser
Kungahuset låter meddela att kungen vaknade kl. 5 på morgonen fredagen den 13 april för att gå på toaletten i lägret där han och jaktsällskapet övernattade. Olyckligt föll han ned för en trappa och bröt höften, som redan plågades av artros.
Den olycksamma kungen flögs snart efter olyckshändelsen hem till Spanien, vilket var orsaken till att vi överhuvudtaget fick veta att han varit på den eländiga elefantjakten.
Det är inte första gången som han råkat illa ut. Under 1991 skadades han när han gick igenom en glasdörr, de följande åren råkade han ut för flera olyckor i skidbackarna och nyligen fick han en blåtira, efter att ha gått in i en dörr. Höftoperationen var den fjärde operationen inom loppet av de senaste två åren, av vilka den allvarligaste genomfördes för att ta bort en knöl från en av hans lungor.
Veckan efter det gick det fel igen. Hans höft gick ur led och han fick opereras för nionde gången. Den operationen beskrevs som ett mindre ingrepp och han skrevs ut från sjuk-huset redan följande dag.

Elefanter och flera olyckliga konsekvenser
Kungens jaktresa var privat och han flög till Botswana i ett privat flygplan. Botswana är ett av de enda afrikanska länderna där man fortfarande får skjuta elefanter.
Tydligen var det inte han själv som betalade för den exklusiva resan, utan han var inbjuden till den av den saudiarabiska affärsmannen Mohamed Eyad Kayali, som har flera företag i Spanien.
Det lär ha varit tack vare honom som Spanien fick i uppdrag att bygga snabbtåget AVE till Mecka.
Många har trots allt klagat över kungens brist på empati för alla de spanjorer som har det svårt, och andra menar att han, som alla andra, borde skrivas upp på operationsväntelistorna.
Jakten verkar särskilt dubbelmoralisk, då kungen är hedersordförande för Världsnaturfonden WWF:s spanska avdelning, WWF-Adena, som just nu kämpar för att rädda utrotningshotade djur, bland dessa just elefanten. Organisationen kommer nu inför sommaren avgöra om kungen ska uteslutas.
Elefantjakten var inte monarkens första, och dessutom var han för ett par år sedan i Ryssland på björnjakt, varefter det läckte ut att ryssarna lär ha hällt vodka på en björn för att det skulle vara lättare för den spanska kungen att träffa den, vilket han också gjorde.
Som Rumäniens före detta president Ceausescu, som tyckte om att jaga dem från sin helikopter.

Jakt har förts vidare i generna
Inte nog med det. Olyckan i Botswana inträff-ade mindre än en vecka efter att hans äldsta barnbarn, Frolián, sköt sig själv i foten med ett gevär, som han inte att tillstånd att använda, då han endast är 13 år gammal.
Den officiella förklaringen var att han sköt lerduvor tillsammans med sin far, Jaime de Marichalar, som är skild från pojkens mor, prinsessan Elena. Dock sa drottning Sofia, när hon besökte honom på sjukhuset i Madrid, att far och son hade varit på jakt när olyckan inträffade.
Polisen har hört Marichalar och är nöjda med hans förklaring, att geväret avlossades medan Frolián rengjorde det och därmed är fallet arkiverat.
Händelsen påminde alla om händelsen 1956 när Juan Carlos sköt sin yngre bror, Alfonso, som inte hade samma tur som Frolián, vars fot redan har läkt. Alfonso var 14 år gammal när han dödades av vådaskottet.

Han ber om ursäkt
”Jag är mycket ledsen. Det var ett misstag. Det kommer inte att upprepas”, sa han efter den första operationen efter den otursamma jaktresan. Orden uttalades till pressen, som hade samlats vid sjukhuset USP San José i Madrid, men de var riktade till hela befolkningen.
Först svarade han på en journalist fråga om förbättringsförloppet, som han sa såg utmärkt ut, och sedan kom ursäkten.
Det var efter Botswanaresan, men före nyheten om hans förmodade förhållande till den dansk-tyska kvinnan. Förmodade, skriver vi igen, då ingen har kunnat bekräfta det.
Kanske inkluderar ursäkten även den övriga polemiken runt kungahuset, vars rykte utöver allt det redan nämnda lider av rättfallet mot prinsessan Cristinas man, Iñaki Urdangarín.

Den besvärliga svärsonen
Urdangarín står åtalad för fyra lagöverträdelser, bland dessa korruption och maktmissbruk i samband med sin organisation, Instituto Nóos, som har gett sken av att fungera som ett NGO, som tjänade miljoner på att arrangera konferenser för sport och turism för de lokala myndigheterna på de Baleariska öarna och i Valencia.
Svärsonens tidigare företagspartner, Diego Torres, har nu presenterat en del e-mail som ska peka på att kungen kan ha varit med-veten om svärsonens aktiviteter i Nóos. Ett av e-mailen antyder, enligt El País, att kungen dessutom agerat mellanman så att Urdan-garín kunde bli besättningsmedlem på Ayres nya yacht, Prada, till det 32:a America’s Cup. Projektet genomfördes dock inte, men det sägs att det beror på att regattan inte hade någon större succé i Valencia 2007.
Domaren i Nóosfallet, Juan Castro, låter meddela att han kommer att ”överväga” denna del av fallet innan nästa steg i fallet ska tas, vilket är ytterligare ett förhör med Torres, som ska ägt rum den 22 maj.
De mer extrema kritikerna kräver att kung Juan Carlos ska abdikera, medan de mer moderata minst förväntar sig en förklaring. En förklaring på hur så många saker kan gå så fel under så kort tid och på hur man kan försvara monarkin för de nu mycket blodtörstiga spanska republikanerna.
Nóos kan bli kungens hittills värsta mardröm.
Den hitintills enda konsekvensen har varit att även kungahuset ska offentliggöra sina ekonomiska rapporter, en begränsad nedskärning av apanaget, vilket dock sägs bero på de hårda tider vi lever i, en ursäkt och ett förödmjuk-ande avslöjande från ett afrikanskt land där kungen – i alla fall för en stund – glömde bort sitt ansvar som make, var han minst sagt bör ha försökt förhindrat ett avslöjande, och var han ignorerade sina förpliktelser som klippa.

”Ingen har förnekat, att hon var med hon-om på den opopulära elefantjakten i Bots-wana, under vilken han ramlade och bröt höften.”
Juan Carlos och Sofia gifter sig den 14 maj 1962 i Aten.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.