I mobiltelefondjungeln, kan du se skogen för alla träden?

I mobiltelefondjungeln, kan du se skogen för alla träden?

Att hitta rätt mobiltelefonabonnemang hos rätt operatör har med tiden blivit lika lätt som hitta rätt i Amazonas utan karta. Hela tiden etableras nya mobiloperatör-er på marknaden, vilket gör valet ännu svårare. Men var inte förtvivlad! En Sueco hjälper dig tryggt och säkert genom telefondjungeln.
Yoigo, Movistar, MásMovil, Vodafone eller kanske någonting helt annat? Valet av operatörer är långt ifrån lika enkelt som under oligopolets dagar. Nu finns det en handfull större bolag som erbjuder sina tjänster som leverantör av produkter till din hyperavancerade mobiltelefon. Det är inte längre bara frågan om vad priset är för ett SMS eller en samtalsminut från din gamla tegelsten. Nu ska den moderna mobiltelefonanvändaren även ta hänsyn till tjänster som MMS, internetanvändning m.m. Alla olika behov, erbjudanden och möjligheter gör det extra viktigt att hålla tungan rätt i munnen när du ska fatta det inte helt oviktiga valet av mobiltelefon-abonnemang.

Därför går En Sueco nu igenom några av de saker som är värda att känna till gällande mobiltelefoni i Spanien. Vi har talat med Christian Nyborg från MásMovil, som ger sin syn på marknaden anno 2012.

Mobiltelefoni i Spanien
Spanien är idag Europas dyraste land när det kommer till mobiltelefonianvändning, men det var faktiskt dyrare bara för några år sedan. Då satt de tre stora – Movistar, Orange och Vodafone – på hela den spanska marknaden och kunde diktera priser som de önskade utan konkurrans från fler än varandra. Detta stoppades abrupt när EU krävde att marknaden skulle bli fri år 2007. I kölvattnet av beslutet sågs en mängd mindre, så kallade virtuella mobiloperatörer dagens ljus, vilket innebar nya tider för landets mobiltelefonanvändare. Priserna på marknaden har rasat och plötsligt är det tal om drygt 20 operatörer. Den ökande konkurrensen har dock inte inneburit enbart lägre priser utan även en hel del tillväxt i den reda täta djungeln av mystiskt sammansatta tariffer och specialdesignade abonnemang.
Inom Spanien är det den som ringer som betalar för samtalet. De flesta abonnemang har en uppkopplingsavgift (establecimiento de llamada), som vanligtvis motsvarar en kostnad av 15 cent. Efter det betalas fast minutpris som, som vi kommer att se senare, skiljer sig markant mellan abonnemang samt operatör. För övrigt ska man även vara uppmärksam på att IVA:n allt som oftast ej inkluderas i det pris som anges.

Samtalstid eller abonnemang
En gammal tumregel säger att abonne-mang är till för de flitiga användarna, medans samtalstid passar dem som har ett begränsat användande. Denna regel håller inte längre i Spanien. Med samtalstid, eller pay-as-you-go som det även kallas, betalar du endast för det som du använder, men det bottnat oftast i ett något högre pris jämfört med abonnemang. Systemet liknar i mångt och mycket de som finns i Sverige samt i resten av Europa. En samtalstidstelefon kan laddas på med samtalstid i olika matbutiker, tobaks- eller telefonbutiker på Internet.

Alternativet är abonnemang, som idag kan fås utan eller med en låg minimiförbrukning samt utan kostnad för abonnemanget, vilket i realiteten gör att du får friheten från samtalstidskortet kombinerat med abonnemangets låga priser. Argumenten för samtalstidskort har därför med tiden minskat drastiskt och begränsar sig nästan enbart till den säkerhet som det innebär att det aldrig förbrukas mer än vad som finns på kortet, vid t ex stöld. Samtalstid kan även vara en fördel om du befinner dig i landet för endast en kortare period eller inte har ett spanskt bankkonto.

Operatörer
Spaniens teleoperatörer kan delas upp i två kategorier: de som har eget telefonnät och de som inte har det. De fyra med eget nätverk är Orange (f.d. Amena), Vodafone, Movistar (Telefónica) och Yoigo. Av dessa är Movistar den äldsta och mest etablerade, medan Yoigo är den yngsta. De tre förstnämnda är fortfarande efter öppnandet av marknaden notoriskt kända som marknadens dyraste, samt att man med deras mycket ogenomskinliga tariffer ofta blir negativt överraskad över räkningens storlek.
Dessa bolag har dessutom blivit anklagade för skapande av karteller samt prisavtal. En kommission under konkurrensmyndigheten tog så sent som i januari i år upp ett disciplinärt fall mot de tre för att ha utnyttjat sin dominerande ställning mot de mindre konkurrenterna.
Yoigo är den mer moderna av de stora spelarna och har i högre grad förmått att anpassa sig till marknadens nya villkor. Under marknadsledarna ligger en homogen grupp av de nämnda virtuella operatörerna, som hyr in sig på landets fyra nätverk. Missionen är: priserna ska ned i botten.

Fackmannamässig värdering
Christian Nyborg är mannen bakom MásMovil, en av mobil-operatörerna som ligger i täten i Spanien. Han har tidigare arbetat för mobiltelefonjätten Ericsson och vet vad branschen handlar om. Därför bad En Sueco honom att ge sin syn på den nuvarande marknadssituationen.

 

Hur ser den spanska mobiltelefonimarknaden ut för ögonblicket?
Priserna är fortfarande höga jämfört med övriga Europa. I mitt hemland Norge är t ex nästan allting dyrare än här i Spanien, bortsett från telefoni. Så det är fortfarande dyrt, även om det har gått åt rätt håll sedan öppnandet av marknaden 2007.

Vad ser du för skillnader mellan Orange, Vodafone och Movi-star samt resten av marknadens aktörer?
De nya operatörerna som MásMovil, PepePhone och Simyo är i mycket väldigt lika samt är något billigare än de gamla. Här finns det inte heller några bindningstider som hos de stora och täckningen är den samma, då vi använder samma nät. Samtidig satsar de stora 100 % på spanjorer, medan t ex MásMovil har ett skandinaviskt kundcenter.
De områden var de stora fortfarande är bäst är om man ska använda telefoni i ett företag med över 30 personer. Det är någonting som vi inte klarar av att konkurrera om med de tre och vid sådana fall rekommenderar jag helt klart att man väljer någon av dem.

För bara några år sedan var det tre telefonoperatörer som satt med hela marknaden. Hur ser fördelningen av marknadsandelar ut idag?
I dagsläget ser det ut som så att de tre stora fortfarande har 88 % medan Yoigo har cirka fem. Resten är fördelat mellan de nya.

Hur kommer det sig, enligt dig, att de tre fortfarande har så stora marknadsandelar, om det har en sämre produkt?
Movistar har t ex 120 miljoner att tillgå till marknadsföring varje år och på det planet kan vi helt enkelt inte spela med. Samtidigt erbjuder de fina telefoner för en billig penning om man binder sig till deras abonnemang under 24 månader, vilket det är många som låter sig lockas av. Men i längden blir det dyrare än om du t ex skulle betala 600 euro för telefonen och köper ett billigt abonnemang vid sidan av.

Hur tror du att utvecklingen kommer att se ut under de kommande åren?
Jag är övertygad om att de mindre operatörerna kommer att vinna omkring 15 % inom ganska snar framtid. Men vad det sedan sker är det alltid svårt att spå om på en marknad som denna.

Vad ska man vara observant på under de kommande åren som mobilanvändare?
Data, alltså Internet, är stort nu, men det kommer att bli mycket större. Redan nu skickar människor textmeddelanden och ringer via Internet från deras mobiltelefoner. Detta är någonting som bara kan bli större och större då det är mycket billigare att ringa och skicka meddelanden via Internet (VOIP).
Prisjämförelse
Nedanstående är ett urval av abonnemangssammansättningar från fem operatörer:

 

Movistar

Vodafone

MásMovil

Yoigo

Orange

Pris/min.

18 cent

8 cent

3 cent

8 cent

8 cent

SMS

15 cent

8 cent

8 cent

8 cent

15 cent

MMS

1 euro

60 cent

40 cent

30 cent

60 cent

Minimumspris/ mån.

6 euro

8 euro

9,90 euro

6 euro

8 euro

Av Andreas Müller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.