Begreppet flerspråkighet kan ha många innebörder. Det första man tänker på är nog att man kan uttrycka sig och förstå två eller flera tal- och skrift språk. Men det är inte säkert att bara för att man kan tala och skriva ett språk, att man automatiskt förstår ett visst språk i en speciell situation. Hos tandläkaren till exempel. Där är det inte så lätt alla gånger att förstå vad de talar om trots att de hävdar att de pratar svenska.
Detta gör att man även kan dela in ett språk i vardagsspråk samt fackspråk. Att man har flera språk med sig gör ju att språken blir ett medel för varje individ att nå olika syften.
Med den ständiga globaliseringen så är det inte konstigt att fler och fler blir flerspråkiga i världen. Svenska skolan i Marbella är inget undantag. Hos oss går elever med anknytning till alla världens hörn. Om de inte redan då de börjar hos oss behärskar flera språk så blir de snart förtrogna med både engelska och spanska. För att hänga med i denna snabba utveckling och vår vilja att alltid hålla hög nivå på vår utbildning så har alla pedagoger under året fortbildat sig i just flerspråkighet. Vi känner att det är otroligt viktigt att vi vet exakt vad våra elever behöver.
Fortbildningen avslutades i dagarna med att föreläsaren Marie Rydenvald, språkforskare vid Göteborgs Universitet, besökte skolans lärare och föräldrar. Under denna dag fick vi våra tidigare kunskaper befästa samtidigt som vi spräckte några myter om flerspråkighet.
En myt handlar om kodväxling, alltså förmågan att växla mellan olika språk och använda låneord. Kodväxling har tidigare setts som en bristande språkförmåga och något som bör undvikas. Idag vet man bättre. I själva verket ger kodväxling flerspråkiga möjligheten att till fullo utnyttja sin språkliga potential. Detta ser vi dagligen i vår verksamhet. Vi ser också hur det underlättar för våra flerspråkiga elever att göra sig förstådda och uttrycka sig.
Hand i hand med detta går också hur vida man bör använda sig av sitt modersmål under tiden man lär sig ett nytt språk. Forskning har även här visat att för att underlätta inlärningen av ett nytt språk bör du parallellt utveckla ditt modersmål. Med ett starkare modersmål har du större möjligheter att reflektera, dra paralleller och slutsatser vilket i sig underlättar kunskapsutvecklingen inom det nya språket. Vår hjärna är ett fantastiskt redskap och klarar av betydligt mycket mer än vi tror.
Att vara flerspråkig har onekligen många fördelar tycker nog de flesta av oss vuxna. Men hur medvetna är egentligen våra elever om fördelarna med att vara flerspråkig? Vi frågade några elever på skolan om hur de ser på att kunna flera språk.
”Jag tycker det är jättebra att kunna olika språk. Man kan arbeta mer internationellt då. Jag vill jobba på hotell när jag blir stor och dit kommer det ju folk från hela världen. Kommer det någon från Frankrike kan jag lätt hjälpa dem.”
Adam 12 år
”Då jag blir stor ska jag jobba med pappa på hans företag. Dit ringer det människor varje dag som pratar olika språk och vill beställa saker. Då kan jag prata med dem i telefonen.”
Gustav 6 år
”Jag kan bara svenska. Men jag vill lära mig spanska och engelska så jag kan prata och leka med nya kompisar. Eller om jag har en svensk kompis som inte kan spanska skulle jag kunna förklara vad för henne vad de andra säger på spanska.”
Isa 5 år
Med denna insikt och visdom från våra elever, trots sina unga år, blickar vi nu fram emot en fantastisk sommar. På tal om att vara flerspråkig så vill vi passa på att påminna om skolans Summer camp som pågår mellan 2 juli till 17 augusti. Där är alla barn mellan 3-10 år välkomna, oavsett nationalitet eller språk. Vill man passa på att slipa lite på sin svenska, spanska eller engelska under sommarlovet är detta det perfekta stället.
Glad sommar önskar vi på Svenska skolan i Marbella!
Välkomna åter till hösten!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001