En svensk student i Málaga

En Sueco har träffat Giuliana Blomqvist som under ett års tid läst spanska på universitetet i Málaga. Men hur är det egentligen att lämna tryggheten i Sverige för ett års studier i vår provinshuvudstad?
Här låter vi henne med egna ord berätta om vilka svårigheter hon stött på och vad som har varit extra roligt, hur det är att plötsligt stå på egna ben utan sina föräldrar runt knuten och dessutom göra det i en stad som man inte känner, och mycket mer…

Kort fakta
Namn: Giuliana Blomqvist
Ålder: Född 1990
Från: Södra Sandbyn utanför Lund
Gör: Studerar
Intresserad av: Språk

Om Giuliana får bestämma:
Sverige – Spanien
Lund – Málaga
Sommar – Vinter
Fisk – Kött
Mojito – Tinto de Verano
Svenska köttbullar – Paella
Stadspark – Sandstrand

Hur kommer det sig att du valde att studera på universitetet i Málaga?
Jag hade länge funderat på att studera utomlands. Under min gymnasietid läste jag fyra olika språk och spanskan kände jag att jag ville utveckla mer. Att jag hamnade i Málaga beror på att sol och strand lockade. Även om jag undersökte andra platser kändes Málaga lite tryggt då jag hade en bekant i Fuengirola. Mina kurser, jag läste två terminer, bokade jag via Internet, via www.unispain.com, där jag även fick en kontaktperson som hjälpte mig med boende. Men det var inte lätt att komma hit med bara svensk gymnasiespanska, dialekten i Andalusien var till en början svår att förstå.

Hur bodde du?
I första omgången var det som sagt kontaktpersonen som hjälpte mig att hitta ett rum i centrala Málaga. Hyresvärden kom och hämtade mig och mitt bagage från flygplatsen och presenterade mig för de andra boende i lägenheten, som var stor, totalt var vi fem studenter som bodde tillsammans med varsitt rum och delat kök, badrum och vardagsrum. Det fungerade bra. När jag kom ned till andra terminen hade jag redan mina kontakter och det var inte svårt att få boende.

Vad kostar bonde?
Mitt första rum låg precis bakom El Corte Inglés. Det betalade jag 250 euro för i månaden, då ingick Internet och städning. Senare bodde jag lite mer centralt, med samma villkor, och betalade 200 euro i månaden, så mellan 200-300 euro är det vanliga för ett rum i delad lägenhet.

Hur var det att komma till Málaga?
Först var det svårt. Jag är otroligt hemmakär och att lämna mamma, pappa och resten av familjen var jobbigt, speciellt första veckan. Jag hade ingenting att göra, kände ingen i skolan och hittade inte i Málaga. Men sedan blev det bättre när jag kom in i studentrutinen, lärde känna kursare och började hitta i stan. Rutiner och vänner är viktigt, annars är det svårt.

Vad packar man med sig som student när man beger sig av hemifrån?
Jag hade med mig två väskor med favoritkläderna och några personliga saker. Sedan finns det ju att köpa det man behöver och vill ha här.

Hur gick det till att få vänner?
Först lärde jag känna dem jag bodde med, sedan dem i klassen och senare deras vänner och deras vänner. Det gick ganska fort. Alla satt vi ju i samma situation så det var bara att börja prata med varandra, men det kan vara lite svårt om man är blyg. Men det släpper. Studentlivet i Málaga är bra och man lär sig snart vilka caféer och barer alla går till, så man kan alltid hitta någon man känner att umgås med.
Från tiden på universitetet har jag idag vänner och bekanta i bl.a. Tyskland, Holland, Belgien, Italien, Sverige, Danmark, Norge, USA, Spanien, Japan, Kina. Det är jätteroligt!

Hur var universitetet?
Jag har lärt mig oerhört mycket. Till att börja med delades vi in i klasser utefter kunskapstester. I början var det jättesvårt och tufft, för jag hamnade i en kunskapsnivå som var lite mer avancerad. Men med bra lärare som motiverade, pushade och förklarade, lärde jag mig oerhört mycket.
Jag lärde mig dock inte bara i skolan. Eftersom jag delade lägenhet med studenter från andra länder var spanska vårt gemensamma språk, så vi alla tvingades att prata spanska med varandra. Det var samma sak med klasskamraterna, spanska var ju det språk vi hade gemensamt.

Vilka svårigheter har du stött på?
Det var svårt att lära sig en ny stad i ett nytt land. Bara att gå ut och handla var en utmaning, och att hitta produkterna jag letade efter. Att baka kanelbullar första gången var stört omöjligt för jag hittade inte jäst. Idag är det saker som är självklara.
Sedan var omställningen från svensk standard till spansk, t ex i lägenheten, lite svår. Standarden här är ju mycket lägre, men det får en ju också att vara tacksam över det man har.
Sedan har jag fått tackla hemlängtan, fått lov att släppa taget och t ex våga säga fel när jag pratar spanska. Att börja prata spanska var svårt i början, men genom att bara göra det och våga säga fel har jag blivit rättad och blivit bättre.

Vilka känslor har du uppfattat?
Många: saknad, hemlängtan, lycka, frihet, glädje, ja hela skalan. Sedan finns det alltid saker som irriterar som t ex siestan – vad ska man göra mitt på dagen? Men man får acceptera hur spanjorer tänker och fungerar och försöka att inte jämföra allting med Sverige.
Efteråt har det varit svårt och jobbigt att inte kunna träffa alla vänner som jag fått, det är ju dyrt att resa och många har flyttat tillbaka hem, men vi försöker hålla kontakten genom att träffas när vägar korsas och genom skype.
Sedan fick jag ju bli vuxen över en natt, då jag bodde hos mina föräldrar innan jag flyttade hit. Jag fick lära mig hushålla, vilket var en utmaning ibland. Någon gång ryckte mina föräldrar in och hjälpt till ekonomiskt, men jag har hela tiden velat klara mig själv.
En annan sak var när familjen kom och hälsade på. Det var konstigt att guida mina föräldrar i Málaga och vara ansvarig för allt prat med omgivningen, saker som mamma och pappa alltid gjort tidigare. Men det svåraste var att vinka av dem på flygplatsen när de skulle hem efter en vecka, då fick jag en enorm hemlängtan. Men återigen gällde det att hitta tillbaka till rutinen efter deras besök.

Vad var det bästa med att vara student i Málaga?
Det var att lära känna staden och kunna använda spanskan på fritiden – våra skoldagar var fyra timmar långa så det var gott om fritid. Och så är det roligt att ha fått så många vänner.
Sedan arrangerar universitetet resor och utflykter runt om på kusten men då krävs det att deltagarantalet är minst 30, vilket vi aldrig var, men vi hade ändå trevliga arrangerade kvällsaktiviteter och rundvandringar i stan.

Vad är det bästa med Málaga?
Att staden har ett lagom stort centrum med gångavstånd överallt, stranden är fin, det finns mycket att se, även kultur och historia, t ex gick jag upp till Alcazaba minst en gång i veckan bara för att det är vackert. Sedan finns det bra shopping och mycket studentliv. Klubbar och barer är nästan alltid öppna och som student har man alltid någonstans att samlas med sina vänner. Málaga är absolut en bra studentstad!

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.