En liten och överskådlig marknad

En liten och överskådlig marknad

Många känner säkert till att det en gång i tiden hölls marknad i Calypso, Calahonda, men det är inte många som känner till att denna marknad återigen har öppnats sedan drygt ett år tillbaka.
På torsdagar hålls här en klassisk marknad och på lördagar är det loppis, tiden båda dagarna är kl. 10.00 – 14.00.
En Sueco har gett sig ut en torsdagsförmiddag för att upptäcka och ta tempen på Calypsomarknaden.

För att komma till marknaden i Calypso kör du A7/N-340 från Málaga mot Marbella. Precis efter avfarten till Riviera är det dags att svänga av in mot bensinstationen. Kör sedan bakom bensinstationen och parkera på första bästa parkeringsplats. Gå sedan ned mot kustvägen igen. Marknaden är belägen strax väster om bensinstationen, precis bredvid apoteket börjar den och sträcker sig sedan mot Marbellahållet, till promenadbron som leder över kustvägen. Den är inte svår att hitta, men är du osäker är det bara att fråga efter ”el mercadillo” (marknaden).

För er som tycker att många marknader är övermäktiga, förknippar dem med rader efter rader med krimskrams, liknande varor överallt och trängsel, har denna marknad inte mer än kanske 30 marknadsstånd, ca 15 på varje sida och nästan alla med olika utbud. Marknaden är faktiskt Mijas kommuns minsta. På grund av dess ringa storlek, och att inte alla känner till den, är här inte trångt, så det kan enkelt strosas i lugn och ro. Skulle benen bli trötta eller strupen torr finns också många möjligheter till lite vila och förfriskning då det på ena sidan av marknadsstråket löper en lång rad av caféer och restauranger, en del stängda den här tiden på dagen, men många öppna med full servering.

Kent och Elsy-Britt Björklund, boende ett stenkast från marknaden i Calypso, är trogna besökare och tar en marknadspromenad varje torsdag, med förutsättning att de är på kusten.
”Mest strosar vi och ser folk, det är mycket trevligt, frukt och blommor brukar jag nästan alltid köpa och är det dags för presenter hittar vi alltid någonting här”, berättar Elsy-Britt med ett varmt leende.
”Jämför man kvaliteten anser vi att den är högre här än vad den generellt är på marknaderna i Sverige, där det ofta är mer struntsaker. Men naturligtvis finns det både saker av högre och av lägre kvalitet, man får testa sig fram, men basplagg brukar alltid fungera. Rent prismässigt är det ofta billigare än i butikerna”, tillägger Kent som också berättar att marknaden verkligen är ett lyft för Calypso, vilket han även hört från restauranger och andra butiker. Han tillägger att marknaden skapar mer än bara köptillfällen då den även skapar gemenskap bland de boende i närheten och de intilliggande verksamheterna.
Till sist tillägger Elsy-Britt att de tycker om marknaden i Calypso just för att stämningen är lugn och för att de ofta träffar vänner och bekanta när de efter strosandet sätter sig på en av restaurangerna för en kaffe och en trevlig pratstund tillsammans.

Hur är det då med utbudet, är det mesta krimskrams och skräp? Faktiskt ser det ut som om många av besökarna köper frukt och grönt för hela veckan från de två fruktstånden och de två försäljarna med blommor ser också ut att vara riktigt populära. Upplevelsen här är nog generellt att det är lite mer städat samt ordning och reda, vilket kanske beror just på att allting är överskådligt. Kvaliteten på varorna är svårt att säga någonting om innan det har handlats och tagits hem och provats, men det ses i alla fall många som tittar på enklare kläder, skor, färglada själar, och självklart finns här även prydnader och dekorationer. Calypsos marknad skiljer sig från andra på kusten, så är du inte marknadsälskare på grund av trängsel och stök kanske denna passar just dig.
Kent och Elsy-Britt Björklund besöker regelbundet marknaden och tycker om den då den är liten och överskådlig samt då den skapar gemenskap i området.
“En Sueco fick även en liten pratstund med två poliser som strosade runt, likt Kling och Klang, och som gärna berättade att de nästan inte upplevt någon som helst brottslighet på marknaden sedan den återöppnade. Dock vill de uppmärksamma alla på att, liksom på andra marknader, vara uppmärksammade på ficktjuvar.Calypsos marknads egna Kling och Klang ville dock inte vara med på foto.”
Diego Gomez Gonzales, som säljer vackra sjalar, berättar att det inte skiljer sig prismässigt att driva butik eller att vara marknadsförsäljare. Han berättar att han trivs med livsstilen och att han ser att människor tycker om marknader för stämningen och för att människor är öppnare och talar med varandra mer än i butiker. Själv säger han sig se att marknadsförsäljare tar mer tid till att tala med kunder och förbipasserande än butiksarbetare.
Erling, Karin, Åke och Britt bor alla i närheten och säger att de är glada att marknaden åter har öppnat. De kommer hit när de har tillfälle och berättar att det inte går att klaga på kvaliteten då den är den samma som i vanliga butiker. Just idag letar de inte efter någonting speciellt utan tar en lugn promenad och kanske gör ett klipp om andan faller in.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.