Konsulatet i SevillaKonsulatet i Sevilla har fått en ny honorärkonsul, möt Carlos Montesa Kaijser.

Grattis till den nya posten som honorärkonsul på svenska konsulatet i Sevilla. Berätta lite om dig själv för alla oss nyfikna kustbor.
Jag är 46 år gammal, född i Karlskrona, flyttade till Spanien med mina föräldrar som barn och är till yrket advokat. Jag tror nog att jag kan säga att jag har en blandning av spansk och svensk kultur då jag är halvspansk och halvsvensk, men har alltså bott i Spanien största delen av mitt liv. Under mina studieår har jag studerat i både Sevilla, Delaware (USA) och i Lille (Frankrike) och mitt första jobb som advokat var här i Sevilla.
Jag har fortfarande en god relation till Sverige då jag har en hel del släkt i landet och för mig är det viktigt att hålla kontakten med min svenska släkt då jag tror att det är väldigt bra för min son då han kan lära sig mycket om livet och samhället genom Sverige.
Berätta lite om din familj.
Efter att vi flyttade till Sevilla 1971 arbetade min far som professor här och min mor arbetade som chefsassistent på ett utländskt företag.
Idag bor jag här med min fru som är advokat, även hon född i en internationell familj från Italien, och min tioåriga son.

Vad gör du när du inte arbetar?
När familjen har semester tycker vi om att resa och reser ofta till Italien och Sverige, dessutom hälsar min svenska släkt regelbundet på oss här i Spanien.
Under min fritid, när jag lyckas hitta lediga luckor i vardagen, tycker jag om att måla och läsa.

Senast du var i Sverige, vad gjorde du då?
Förra sommaren var jag och familjen i Ryssby, nära Ljungby, där vi har släkt och många goda vänner. Det är en mycket vacker plats och vi tycker alltid om att vara i naturen och ge oss ut på cykel. Sedan spenderade vi också fyra dagar i Göteborg innan vi åkte till Karlskrona för att hälsa på mina kusiner.

Du är till yrket advokat, är du fortfarande aktiv även nu när du har posten som Sveriges honorärkonsul i Sevilla?
Ja, jag arbetar som advokat, specialiserad inom handels- och skattefrågor. Vår advokatfirma (ABBANTIA) har kontor i Madrid, Sevilla, Cádiz, Huelva och Bilbao. Vi tillhör Alliott Group – ett förbund på världsplan med oberoende redovisningsbyråer, advokatkontor och konsultbolag.

Hur fungerar det att kombinera dina två tjänster som advokat och honorärkonsul?
Jag har en enorm tur då jag får mycket hjälp från mina kollegor på kontoret, mina partners, min fru Mónica och Maria Jesús – som arbetar tillsammans med mig på konsulatet.

Vad har du som gör dig lämpad för posten som honorärkonsul för Sverige i Sevilla?
En av anledningarna till att jag är honorärkonsul kan vara att jag älskar Sverige och en annan ganska viktig del ligger nog i att jag tack vare min spanska utbildning känner till och förstår den spanska mentaliteten väldigt bra, någonting som jag är säker på kommer komma till användning om jag stöter på några problem.

Du pratar inte svenska, ser du detta som ett problem för dig i din tjänst på konsulatet?
Att prata svenska är naturligtvis alltid en stor fördel, men idag när nästan alla talar engelska är det inte lika viktigt som förr.

Men ligger det inte i allas intresse att en konsul talar det språk vars land denne respresenterar?
Naturligtvist gör det det, men man tittar även på andra kvaliteter som är minst lika viktiga för konsulatet. I Spanien är det faktiskt så att de flesta konsuler inte talar det språk vars land konsulatet representerar.

Skulle du vilja lära dig svenska?
Självklart. Problemet är att hitta någonstans att studera svenska i Sevilla. Jag och min familj ska försöka ta privatlektioner nu under året.

Hur kommer din arbetssituation se ut nu under den närmaste framtiden?
Förutom mitt arbete som advokat hoppas jag räcka till att kunna hjälpa alla som vänder sig till konsulatet. Så önskar jag naturligtvist att det inte ska handla om sorgliga ärenden eller om att behöva ge ambassaden i Madrid dåliga nyheter. Jag är optimist.
Någonting som jag gärna vill arbeta för är att främja en nära relation mellan spanjorer och svenskar i Sevilla, inte minst affärs- och kulturmässigt.

Varför är det viktigt för Sverige att ha en honorärkonsul i Sevilla?
Det är viktigt för ett viktigt land som Sverige att ha ett konsulat i en viktig stad som Sevilla.

Anser du att det har varit ett problem att honorärkonsulposten i Sevilla varit vakant under en längre tid?
Jag är av den meningen att det är viktigt att ha ett konsulat i Sevilla men under den tiden som varit har ambassaden stöttat upp arbetet och det har fungerar perfekt.

Och så till sist, vad är det alldra bästa med Sevilla?
Det är kanske just det att man medan man går på Sevillas gator promenerar mitt i en bit av Europas och Amerikas historia och att du i olika monument och traditioner kan se influenser från olika kulturer och civilisationer.

Carlos Montesa Kaijser om Sverige:
”Jag älskar Sverige, det är ett mycket civiliserat land och ett bra land att leva och studera i, dessutom är Sverige en bra skola för livet. Jag tror att det skulle göra gott om alla människor fick chansen att bo i Sverige, om inte annat så bara för en kort period, främst för att lära sig någonting om känslan av gemenskap i ett samhälle”.

5 snabba
Tycker om att göra: Cykla, spela fotboll, vindsurfa och att måla.
Ogillar att göra: Behöva säga nej…
Tycker om att äta: Naturligtvist. Ibland lite för mycket…
Tycker om att dricka: Spanska goda viner i vänners sällskap över en middag.
Dold egenskap: Det är få som vet att jag tycker om att måla.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.