Rektorn har ordet: Öva – öva – öva

Att gå i skolan innebär ofta att man får öva på saker. Öva på att bli bättre. Bättre på multiplikationstabellerna. Bättre på spanska glosor. Bättre på att stava. Bättre på att samsas om alla saker. Att öva är en naturlig sak.

Utrymningsövning
Det man inte tänker på så ofta är att vi i skolan även övar på andra mycket viktiga saker. I början av höstterminen hade Svenska skolan i Marbella en utrymningsövning. Vad ska alla göra om det börjar brinna på skolan? Alla barn, från de minsta 3-åringarna till 12-åringarna vet exakt hur de ska bete sig om det börjar brinna. De har lärt sig att man ska krypa på golvet för att inte riskera att få den farliga röken i lungorna. De vet att fönster och dörrar ska stängas. De springer snabbt till skolans återsamlingsplats. De kan nödnumret som vi ska ringa. De pekar på mun, näsa och ögonen = 1 – 1 – 2 (en mun, en näsa, två ögon). De små tycker att det är läskigt att utrymma skolan trots att det bara är en övning. De stora barnen är viktiga förebilder då de lärt sig att kunna ta det lugnt när man ska utrymma skolan. Lugn och snabb ska utrymningen vara.

Krisplan
Personalen på skolan har haft en genomgång av skolans krisplan. Vad är viktigt att tänka på när vi åker på en utflykt? Hur ska vi hantera eventuella olyckor? Att veta vad man ska göra i ett krisläge är en mycket viktig arbetsuppgift för en lärare.

Faror i trafiken
Annika Scharnke, rektor på Svenska skolan i Marbella menar att den största faran för skolans barn och elever är att de kan råka illa ut i trafiken. Vägarna i Marbella är hårt trafikerade och varje dag skjutsas skolans elever till och från skolan av sina föräldrar. Barnen på skolan får lära sig om trafikregler men det är omöjligt att kunna styra över hur vuxna beter sig på vägarna.
Evakuering
Fredagen den 28 september ringde kommunen i Marbella till Svenska skolan och meddelade att alla barn genast var tvungna att evakueras. Ett stort oväder var på väg mot Marbella och de ansvariga i kommunen var rädda för att barnen (och deras föräldrar) inte skulle kunna ta sig hem under dagen.
Det var dags att genomföra en del av skolans krisplan i skarpt läge. All personal ringde föräldrarna som snabbt kom och hämtade sina barn. Därefter var det dags att plocka in alla saker i trädgården som skulle kunna orsaka skador på skolbyggnaden. Allt var genomfört på mindre än en timma från det att kommunen ringde.

Allt gick bra
Med facit i hand så vet vi att Marbella inte drabbades så hårt av ovädret denna gång. Vi hade turen att få öva vår krisplan i ett skarpt läge utan att det blev så dramatiskt.

Vad har vi då lärt oss av allt detta? Jo, det är viktigt att öva – öva – öva!

Av Annika Scharnke, rektor Svenska skolan Marbella

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.