Vilda motorcyklar? Nej, trikes!

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Mullrande motorljud kommer närmare och närmare. Fantasin målar upp bilden av stora, vilda motorcyklar. Men nej, det är inte motorcyklar som uppenbarar sig runt hörnet. Ett framdäck, lång, skinande framgaffel, lågt förarsäte framför det högre passagerarsätet upphöjt bakefter, ovanför de två stora bakdäcken.
Vad är det egentligen, trehjulingar?
Ja, det är just vad det är, de kallas trike.
Trike väcker uppmärksamhet
Dessa trikar är stora trehjulingar, storleksmässigt är de jämförbara med en bil då de körs med bilmotorer, men de har bara ett framdäck och är öppna som motorcyklar. Det är Anette och Roland som denna vinter kört ned till Costa del Sol från Stockholm, på varsin trike, för att spendera de kallare månaderna på varmare breddgrader. Hit har de kört i lugn takt, på tio dagar. Anette förklarar med ett leende att trike är som att köra motorcykel, att det är en frihetskänsla och att det är roligare än att köra bil, speciellt när det är fint väder.
Hemma i Sverige får trikarna, av förstårliga skäl, stå och vila under vintern, medan de här nere utgör parets vardagliga transportmedel. Och vilket transportmedel! Överallt de kommer väcker de uppmärksamhet. En dag när de var vid Ikea i Málaga var det till och med en äldre, spansk dam som drog upp kjolen till knäna för att klättra upp i det bakre sätet för att få ett foto på en trike.
Till våren och sommaren bär det åter av till Stockholm och deras trikeuthyrning.

Roligt och populärt
Roland, som under en tid bott i Tyskland, kom i kontakt med trikar när han bodde där och det var när han träffade Anette och de skulle resa på sin första semester som han tog med henne till Tyskland och introducerade henne för det stora motorfordonet. Med hyrda trikar körde de över Alperna till Italien och Kroatien och tillbaka. Anette som i sin ungdom drömde om att köra motorcykel, men som inte kom till skott att ta motorcykelkörkort, fattade genast intresse för motorfordonet, och nu hade hon inget som hindrade henne att köra då trike bara kräver B-körkort.
Trike var så roligt, tyckte de, att de tog med sig triken hem till Stockholm, där Anette våren 2012 startade ett trikeuthyrningsföretag, som de driver tillsammans och som idag utgör deras levebröd. Idén fick hon då liknande verksamheter är mycket populära i Tyskland vilket det även visat sig vara i Sverige, både bland kvinnor och män. Annette beskriver det som en härlig känsla att träffa sina kunder efter att de kommer tillbaka efter en triketur med stora leenden, och många har redan bokat till sommaren 2013.
Uthyrningsverksamhetens popularitet har lett till att de idag även är importörer och generalagenter för Boom trikes.

Vilka är de?
Annette och Roland träffades för ca tre år sedan. Innan dess arbetade Anette som butiksbiträde på Ljusterö. Hon levde ett stilla liv med familj, jobb, hem och med dans som intresse.
Roland, som levde efter mottot att ta vara på livet, tog en dag i sänder, reste mycket och hade förutom Tyskland även bott England och Spanien och arbetade främst inom barn- och ungdomspsykiatrin samt haft familjehem för ungdomar som hamnat snett.
Två mycket olika personer kan man tycka, men faktum är att Anette tog beslutet att anamma Rolands livsstil; lite äventyrligt, mycket resande, tillvaratagande av livet. Roland har alltid värderat att kunna styra sin egen tid, att inte lägga ut stora summor pengar och samla på sig skulder genom att köpa fina båtar, bilar och liknande. Han har alltid värderat arbeten som gett frihet att kunna t ex resa. När man träffar dem upplevs båda som mycket glada, fria och positiva, två personer som ser möjligheter istället för motgångar, som ser ilska och irritation som slöseri med energi, som istället menar att energin bör läggas på att påverka och ändra till det bättre.
Anette, som beskriver sig som en trygg person, säger att hon idag lever en livsstil som hon nog alltid velat leva och berättar att hon sedan hon träffade Roland har gjort saker som hon alltid drömt om, som att ta dykcertifikat, hoppa fallskärm och mycket annat.
Roland är lugnare och stannar på marken, även om hans själ är äventyrlig. Han tycker mycket om att spelar bridge, vilket han gör på hög nivå. Överallt i världen han kommer tar han kontakt med lokala bridgeklubbar. Han spelar även bridge på Internet vilket lett till bekanta i världen som tycker om att resa till och hälsa på. Motorsport i sig är ingenting som intresserar Roland men trike intresserar han sig för då han tycker att det är ett nöje att köra dem.

Ut på äventyr
Under sina år tillsammans har de varit på många äventyr. Bland annat har de kört moppe genom halva Thailand. Först flög de till Hong Kong och Kina, varifrån de tog sig till Thailand utan bagage – det hade hamnat i Finland. När de kom till Pattaya köpte de en moppe som de körde till Bangkok med och vidare till Hua Hin. När de berättar om resan skrattar de vid minnena av bl.a. den bristfälliga säkerheten på de thailändska vägarna, den okontrollerade trafiken, roliga kläder som de köpte i brist på sitt eget bagage m.m. Lättsamt berättar de om att åka vilse, fastna i trafiken, trevliga möten med thailändare, skandinaver som såg på dem som om de var galna som körde på en moppe genom landet. Deras resa tog dem även ut till platser obesökta av turister, där de inte kunde annat än att peka på någonting på restaurangernas menyer och hoppas på det bästa.
Bland andra resor de har gjort nämner de att de har hyrt bil och bilat genom hela Sydafrika samt kört genom Sri Lanka, dock med chaufför.
De skrattar mycket. Detta är ett par som trivs tillsammans och med sina liv.
Sin fria livsstil har de med sig nu när de kommit till Costa del Sol. De har inte ordnat med bostad i förväg, har inga direkta planer, utan de tar det som det kommer, och menar att det alltid löser sig, vilket Anette bekräftar att det också gör och om någonting går tokigt har de lärt sig att skratta åt det.

Namn:
Roland och Anette Sjöberg

Bor:
Ljusterö, Stockholms skärgård

Ålder:
Roland 56 år och Anette 51 år

Familj:
Roland och Anette är sambos, Roland har 6 barn + barnbarn och Anette har 2 barn

Yrke:
Trikeuthyrare och generalagent åt Boom

Motto:
Ta vara på livet innan det händer någontings och lev livet medan man lever. 

Trike till Sverige
Är det någon som vill åka trike genom Europa så behöver Anette och Roland hjälp med att köra upp en trike från Spanien till Sverige i vår. Intresserad? Ring: 603 334 884 eller maila: anette.sjoberg@hotmail.com.

Av Sara Laine/Foto Aske Frederiksen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco