Han är ett musikaliskt underbarn som i sina vuxna dagar gjort stor karriär runt om i världen. Nu i februari lyser han allra starkast här på Costa del Sol, som han gästar med en konsert för första gången. En Sueco har fått en pratstund med honom.

Namn:
Robert Wells

Född:
1962 i Solna, Stockholms län

Bor:
Stockholm

Familj:
Fru Maria och sönerna Oscar 17 år och Teddy 15 år

Hobby:
Kör motorcykel så fort han inte jobbar, spelar lite golf, går på bio och ”chillar”

Planerar:
Att köra södra Portugal och Spanien med motorcykel 2014

Drömmer om:
Att köra Rute 66 i USA på en Harley Davidsson.

Harry Potter på Stockholms- operan
Robert Wells föddes in i en familj där det stora intresset vad tennis. Robert själv trollbands inte av sporten utan fascinerades i stället av musikens värld. Detta hörsammades när familjen spenderade sommaren före Roberts skolstart i Bålsta, där de bodde grannar med en pianolärare från Stockholm för vem han började ta lektioner, vilket blev starten för Robert liv med pianot som instrument.
När skolan sedan började gick han välklädd, med kortklippt hår och glasögon, som en liten Harry Potter, kallad professorn av grannarna, med portföljen i hand till skolan, Adolf Fredriks musikskola, varje dag. När han fick tillfälle tog han vägen förbi Konserthuset eller Operan, var han ibland satt han helt själv och ibland med klasskamrater, och efteråt diskuterades de klassiska mästerverken på rasterna. Roberts musikaliska talang var redan som ung så stor att han som 16-åring antogs till Adolf Fredriks musikskola, den yngste som någonsin antagits till skolan.

Fusion av världar
Men det var tre år innan han började på Adolf Fredriks musikskola som någonting i Roberts värld förändrade. Det var när han en dag var hemma hos ett av grannbarnen som han fick lyssna på Status Quo, och en helt ny värld öppnade sig för honom. Han började låta fingrarna leka med ackorden, lät håret växa och det hela ledde till att han tillslut slutade hos sin pianolärare efter många år då hon inte tyckte att rock, långt hår och piano hörde ihop.
Robert fortsatte med både klassiskt och rock, och övade upp till fyra timmar om dagen under skolåren (nuförtiden övar han ca 1 timme om dagen). Och det är det, säger han, resan i den klassiska musikens värld, som lagt grunden för vem han är idag. Den klassiska utbildningen har gett Robert tekniken och med övning, rock och egen personlighet har han nått stjärnorna. Vägen och turnerandet, han gjorde sin första turné när han var 16 år, har inte alltid varit en dans på rosor. Han har spelat på centrumöppningar, varit ackompanjatör vid talangtävlingar och slarvat bort en popkarriär när han trodde att allting var utstakat när han hade släppt en platta. Erfarenheterna har gett honom ytterligare kunskap, vilket bidragit till att han idag vårdar och arbetar aktivt med sig själv som varumärke och succén Rhapsody in Rock. Den idag hyllade konsertturnén, vari han tillsammans med hela ensemblen trollbinder publiken med allt från klassikernas klassiker till hård rock, var dock ingen succé från början, 1989. Det dröjde ända till 1998 innan den fick den uppmärksamhet som den förtjänade men efter det har den bara blivit allt större och förtrollat allt fler. Nu senast gästade Robert och hela ensemblen Kina, dit Robert bjöds in som nyårsvärd i kinesisk TV och var ensemblen gästades av många av kinas stora artister.

Hyllar sin vän
Men nu gäller det inte Kina. Nu är siktet inställt på Mijas som utgör startpunkten för Roberts nya turné, som inte görs med Rhapsody in Rock ensemblen, utan tillsammans med Robert Wells trio. Turnén, som går under namnet A tribute to Charlie, är precis som namnet antyder en hyllning till Roberts kära vän, mentor och kollega Charlie Norman. Att Robert valt Mijas för turnéns första konsert är ingen slump utan grundas på att Charlie själv ofta gästade Costa del Sol och var speciellt förtjust i just Mijas. Sedan fortsätter turnén till Sverige samt Norge och avslutas i England. Liksom Charlie har Robert aldrig någon förberedd låtlista, utan låtvalet görs under kvällen som andan faller in. Det samma gäller också för Rhapsody in Rock, vilket gör att alla av Roberts konserter, oavsett om publiken består av tusentals kineser eller några hundratals svenskar och spanjorer på Teatro las Lagunas, aldrig är lik en tidigare konsert. Det betyder att Robert lyssnar av publiken och att han i förhand inte kan säga vad repertoaren kommer att bestå av, mer än att den under denna turné kommer att vara späckad med jazz, swing och Boogie-Woogie, och kanske ett och annat klassiskt stycke kryper sig in.
2011 mottog Robert Charlies Hederspris. Motiveringen löd: ”Robert Wells är den självklare mottagaren av Charlies Hederspris 2011. För sin musikaliska gärning – sitt gränslösa pianospel och sin fantastiska känsla för entertainment, helt i Charlies anda”.

10 korta om Robert Wells:

  1. Robert fick sin första skiva med Charlie Norman när han var åtta år. Sedan dess har Charlie varit med till att inspirera Robert i musikens värld. Att han, när han blev äldre, själv fick arbeta med Charlie var det en dröm som gick i uppfyllelse. De träffades första gången 1988 när de jobbade tillsammans för TV.
  2. Förväntningar är någonting som Robert inte ser som sin roll att ha inför konserter. Istället ser han det som att det är hans uppgift att uppfylla publikens förväntningar.
  3. Robert är oerhört känd i Kina sedan drygt 12 år tillbaka. Förutom framgångar med Rhapsody in Rock och som nyårsvärd årsskiftet 2012/2013 utnämndes han 2006 till musikprofessor vid ett universitet i Kina och så fick han äran att skriva musiken till OS i Peking 2008.
  4. Ett av Roberts goda Charlie-minnen är den gången som Götgatan i Stockholm spärrades av och de två duellerade med var sitt piano och var sin trio, till häst och vagn.
  5. Två av de mest underliga platser som Robert spelat på är en bungyjumplift och på taket av ett tåg.
  6. Charlie och Robert talade om att en dag hitta en klubb någonstans längst Floridas kust dit de skulle bjuda in svenska artister till pubkvällsspelningar.
  7. Robert tog ett av sitt livs största steg för drygt två år sedan när han gifte sig med sin fru på en strand i Florida efter 20 år tillsammans. Robert har generellt alltid varit emot giftermål på grund av den stora andelen skilsmässor.
  8. Familjen följer nästan alltid med på Robert turneringar och hans fru är med Rhapsody in Rock på scen med sin grupp.
  9. När Robert var barn ville han byta namn till någonting som passade bättre in i den klassiska musikens värld, han ville heta Robert van der Waltstein.
  10. Några svenska artister som Robert har samarbetat med: Lill-Babs, Gösta Linderholm, Eva Bysing och Jerry Williams, Céline Dion, The Poodles, Charlie Norman, Robert Gustafsson, Jill Johnson, Sofia Källgren, Tito Beltran, Lena Philipsson, Johan Rheborg, Jan Åström, Martin Stenmarck, Charlotte Nilsson, Carola Häggkvist, Anders Berglund och LaGaylia Frazie.

Här köper du biljetter till konserten i Mijas:
Standard 25 euro – VIP 50 euro (inkl. fördrink och de bästa platserna)

Köp biljetter hos:

Furengirola:
Åsa Pettersson Real Estate
Nordic Dental Centre
UniOptica

Marbella:
Bistro Sardin

Nueva Andalucía:
Scandi Supermarket

Estepona/Manilva:
Bruno’s Car Rental

Nerja:
Team España Group

Det går även att boka biljetter via:
tel. 670 63 57 86 och: henrik@eventhuset.es.

Teatro Las Lagunas
Konserten ”A trubite to Charlie” äger rum den 17 februari på Teatro Las Lagunas (Den Nya Teatern i Mijas), vid Euromarket i Fuengirola/Mijas. Teatern är ny och fin och har plats till 500 personer.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.