Montes de Málaga – storstadens gröna lungor

Los Montes de Málaga ligger norr om staden och dessa branta bergssidor går idag under benämningen som naturpark: Parque Naturales Montes de Málaga. Parken är på ca 50 km 2 och är därmed en av Andalusiens minsta naturparker. Men bara för att den är liten betyder det inte att den inte är vacker. Faktiskt är naturparken alldeles speciell då den består av många branta bergssidor, vilket dock innebär att regnvattnet, när det regnar, faller ned mot storstaden med stor kraft. Förr i tiden ledde det många gånger till att Málaga överraskades av stora vattenmängder, som med ohämmad kraft slet med sig allt i sin väg och översvämmade staden. Detta var en av konsekvenserna av att man på 1800-talet fällde alla barrträd för att ge plats åt vin, oliver och mandlar längst bergssidorna. Idag har man återplanterat barrträd vars rotvek håller kvar jorden, och därmed vattnet, vilket resulterat i att man på det senaste inte upplevt lika kraftiga översvämningar som förr. Vi beger oss till Montes de Málaga för att slå ett slag för denna mindre kända naturpark, som ligger precis ovanför storstaden.
Trots att Montes de Málaga bara ligger 10 km utanför stadens centrum (fågelvägen) ska man inte tro att vägen dit upp är lätt att hitta. Av en eller annan anledning har man varit snål med vägar till naturparken och man får bege sig in i Málagas förorter för att hitta fram till väg A 7000, som leder till naturparken. Från motorvägen tar man avfart 224 och kör ned mot staden och man kör längst gatorna Calle de la Era, Camino de los Almendrales, Olletas tills man kommer fram till A 7000, som även kallas Camino de Colmenar. Om man kommer från kusten öster om Málaga kan man köra över Totalán och Olías och svänga av mot naturparken via passagen Puerto del Leon.
Kommer man från förorterna längst A 7000 märker man hur slingrig vägen är och vilken kraftig stigning den har.
När man kör upp mot naturparken kör man förbi en hel del ”ventas” (restauranger) mellan staden och bergen. Bland malagaborna är det mycket populärt att äta söndagslunch på dessa.
Vår utgångspunkt för att utforska Los Montes de Málaga är den gamla vingården ”Lagar de Torrijos”, varifrån det går en mycket fin vandringsled som tar oss till en fantastisk utsiktsplats: El Mirador de Pocopan. För att komma till Lagar (som betyder ”hus med vinpress”) de Torrijos ska vi bara fortsätta uppåt, längst samma väg, tills vi ser en skylt som pekar mot Area recreativa de Torrijos och Ecomuseo på vänster sida och här är det en grusväg som leder fram de sista 1,8 km till vingården.

I mitten av 1800-talet fällde man som sagt en mängd träd för att lämna plats år vinodling på de branta bergssidorna. Eftersom det till en början gav goda resultat fälldes ännu mer skog. Dock resulterade detta tillslut i de katastrofala översvämningarna i storstaden som beskrevs tidigare. Men det är inte det som är orsak till att vinproduktionen upphörde. Anledningen till det var den fruktade vinlusen, phylloxera vastatrox, som ödelade vinmarkerna. Den 1 mm långa lusen var fruktad bland alla vinbönder och det var i stort sett inte ett enda europeiskt land som undkom denna stora plåga från Amerika.
El Lagar de Torrijo är en vingård med vinproduktionsutrustning från 1843. Idag är den restaurerad och står som ett fint museum (ecomuseo) i bergstrakterna. Här kan man se vilka redskap som användes förr och hur människorna bodde, för gården användes både för produktion och som bostad. Det finns även en lite butik som säljer lite vin och lite andra saker och där kan man även få lite material om området.
Efter besöket på museet går vi tillbaka till stigen där det finns en skylt som visar vägen mot Mirador del Palomar. Nu går det uppåt mot miradoren och upp till en bred grusväg, där vi svänger av till höger. Vi promenerar raskt på en rak väg i en timmes tid och njuter av bergsluften och den vackra utsikten över landskapet runtomkring. Vid en tidspunkt kommer vi fram till en stor flervägskorsning. Mitt i korsningen ser vi en vägvisare som ser ut som om den uppfördes under Francotiden. Så kanske det också är, faktum är att den ursprungliga skyltningen är bevarad i hela Montes de Málaga området.
Vi ska nu gå rakt fram i korsningen och framöver är det lätt att hitta tack vare skyltar som visar vägen till Mirador de Pocopan – en av områdets finaste utsiktsplatser. Längst vägen ser vi ned till vänster, där det ligger en stor byggnad som heter Aula de la Naturaleza Las Contadoras. Denna kan husera upp till 100 övernattande barn och hit kommer skolungdomar från Málaga för att övernatta och lära sig mer om naturen.
Vi promenerar vidare och kommer snart till floden Pocopan. Den sista biten går det brant uppåt mitt i en brandstig, men vi spatserar på och blir efter mödan belönade med den fantastiska utsikt som Mirador de Pocopan bjuder på. Härifrån kan vi se ned över Málaga och havet. Vi kan även se bergen omkring El Torcal och allt annat som finns att beundra, ända bort i horisonten. En informationstavla namnger de flesta av topparna som man ser från miradoren.
När vi är här uppe har vi tur med vädret, så vi äter vår medhavda matsäck medan vi vilar benen och njuter av utsikten. I närheten hör vi ett par får som och bräker och allt andas lugn, ro och idyll.
För att komma tillbaka till bilen går vi bara samma väg som vi kom och efter denna vandring på ca 8 kilometer är vi glada över att vi äntligen har fått se Los Montes de Málaga på rätt sätt: till fots.

Av Else Byskov, foto av Kristian Dam och Else Byskov

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.