Förtvivlade spanjorer ockuperar tomma hus… och nu kan de stanna – i alla fall i Andalusien

Förtvivlade spanjorer ockuperar tomma hus… och nu kan de stanna - i alla fall i Andalusien

350 000 människor har vräkts från sina hem, minst en miljon tomma bostäder, skyhög arbetslöshet och växande sociala problem. Det är situationen i Spanien vilken har lett till att det nu finns husockupanter i landet. En Sueco har träffat några av dem i Málaga.
”Här bor 40 personer i olika åldrar, från en fyra månaders baby och uppåt. Flera av har vräkts från sina bostäder och många är arbetslösa. Bland dessa ockupanter finns det 13 familjer med totalt tio barn”, säger 41-åriga Fali, eller Rafael Boblas, som han egentligen heter.
Fali är ordförande för organisationen ”Stop Desahucios” (Stoppa vräkningarna).

Kommer ockupera fler egendomar
Vi sitter i en av de ockuperade och sporadiskt möblerade lägenheterna i ett höghus i Málaga. Enligt Fali finns det minst 25 andra familjer och grupper som söker bostad i Málaga och som är beredda att ockupera liknande bostadshus – först och främst här i den gamla arbetarstadsdelen La Trinidad. Redan 2006 ockuperades ett bostadshus i området och där har nu ockupanterna fått ett hyreskontrakt med ägaren, ett kontrakt som årligen ska förnyas och uppdateras. Framtiden för ockupanterna är oviss men Fali tror att de möjligtvis kan bo kvar fram till juli, om deras advokat har rätt.

Oväntad hjälp
”Vi ser i alla fall ljust på det nu, trots allt”, säger Fali och berättar att Junta de Andalucía tog ett oväntat initiativ i början av april och söker nu hyresvärdar, banker och andra finansiella institutioner med tomma lägenheter. Förutom det kan myndigheterna i vissa tillfällen expropriera bostäder i upp till tre år så att de som lever under hot om vräkning, för att de inte kan betala sina amorteringar eller hyran för bostaden på grund av t ex arbetslöshet, får en chans att bo kvar.
Junta de Andalucía, en koalition mellan PSOE och Izquierda Unida (IU), har mött motstånd från bland annat regeringspartiet i Madrid, Partido Popular (PP), som ifrågasätter hur lagligt det kan vara med exproprieringarna i Andalusien.
Men för de 40 ockupanterna betyder det att de troligtvis inte behöver vara rädda för att bli slängda på gatan här och nu.

Utan el och vatten
Under tre månader har ockupanterna bott i det nya och moderna fyravåningshuset som stått tomt under de senaste två åren efter att byggherren för projektet fick ekonomiska problem. När ockupanterna flyttade in var varken el eller vatten anslutet.
Till en början gjorde polisen många försök till att få dem att lämna huset men med tiden gav polisen upp för varken banken, som idag står som ägare, eller byggherren krävde att ockupanterna skulle avlägsnas.
Julia, som nu bor i en av lägenheterna tillsammans med sin man, går runt med en vattenhink och sjasar bort några hundar som har kommit in för att nosa på oss:
”Det är svårt att leva utan elektricitet men för två veckor sedan fick vi i alla fall vatten anslutet och det hjälper mycket”, säger hon.

20 på gatan varje dag
Enligt Fali hamnar 20 personer på gatan varje dag i Málaga. Han berättar att det finns flera hus som är ockuperade i staden, men att ockupanterna ofta väljer att vara diskreta och att hålla sig i skym undan så att risken att köras bort blir mindre.
Men i detta bostadshus i stadsdelen Trinidad råder det dock inga tvivel om vad det är som på gång. Stora banners är uppsatta och hänger ned, mycket synligt längst husfasaden, och budskapet är tydligt: ”Värdiga bostäder åt alla”, ”Stoppa vräkningarna”, ”Vi räddar människor, inte bankerna”.
Trots att det är olagligt att ockupera bostäder råder en viss kontakt mellan de ägande bankerna, de lokala myndigheterna, ockupanterna och gräsrotsrörelsen ”Stoppa vräkningarna”. Ockupanterna vill ha hyresavtal som gör att de kan fortsätta bo i husen under rimliga och ordnade förhållanden. Men om partnerna inte enas och om banken kräver att de ställs ut på gatan så garanterar Fali och ockupanterna att demonstrationerna kommer att bli stora.
”Vi kommer att kämpa”, säger han.

Medhåll från EU
Organisationen ”Stoppa vräkningarna” ser positivt på att EU-domstolen kritiserar den spanska praxisen att ställa folk på gatan om de inte längre kan betala sina amorteringar. Domstolen hävdar att straffet är för hårt. EU-domstolen menar att spanska domare kan ha rätt i att verkställa vräkningarna men att bostadsägarna också har rätt att få saken prövad i domstol.
Det har hållits ett antal demonstrationen i hela landet mot myndigheternas brutala sätt att hantera vräkningar.
Minst tio människor har tagit sitt liv istället för att hamna på gatan när de har fått besked om att de skulle vräkas.

Organisering på gräsrotsnivå
”Det är en stark underjordisk rörelse på gång”, hävdar Fali. I samband med ökande arbetslöshet och sociala problem i kölvattnet av den ekonomiska krisen agerar nu en rad frivilligorganisationer och föreningar som hjälper till med utdelning av mat och annan hjälp till människor som varje dag kämpar för sin överlevnad. Organisationen ”Stop Desahucios” och ”Plataforma Afectados por La Hipotexa” har medlemmar som är allt från advokater och socialrådgivare till arbetslösa hantverkare och andra frivilliga.
”Det finns flera etablerade center som delar ut mat till behövande här i Málaga, bland annat Banco Buendo (Den goda banken), som håller till i några lokaler där en helt vanlig bank höll till förr”, berättar Fali.

Från finanskris till social kris
Fali är inte själv ockupant men han hjälper ockupanterna och uttalar sig i media å ockupanternas och deras gräsrotsrörelsers vägnar. Han har tidigare arbetat som chaufför med en egen varubil men 2009 hade han inte längre råd till att betala bilförsäkringen. Nu bor han hemma hos sin gamla mamma och får lite hjälp av henne.
”Den ekonomiska krisen har utvecklats och blivit en djup social kris”, menar han och fortsätter: ”Det är en dramatisk social kris som inte kommer att reda ut sig själv bara sådär”.
Teresa Pinazo är psykolog och har varit arbetslös i drygt två år. Nu för tiden spenderar hon sin tid på att stötta och hjälpa ockupanterna i La Trinidad. När jag frågar henne vad de är som driver henne tittar hon konstigt på mig:
”Det handlar om att handla med hjärtat, om solidaritet och att stötta dem som är i behov av det. Om jag själv behöver hjälp hoppas jag att det finns andra som ställer upp för mig”, svara hon, medan hon visar mig fyra våningar i bostadshuset.
På den öppna terrassen och i det anslutande stora rummet, på femte våningen, har organisationen ”Stoppa vräkningarna” inrättat ett kontor samt möteslokaler för ockupanterna.

Finns det inte jobb i Skandinavien?
På andra våningen i huset har Andrés Cantero, 31 år, flyttat in. Han bor själv och har möblerat med en madrass, två små bord, två stolar och en liten gasbrännare, så att han kan få varm mat.
”Tidigare bodde jag tillsammans med mina föräldrar”, berättar Andrés, som arbetade som byggarbetare men som nu har varit arbetslös i nästan två år. Han är helt beroende av hjälp från sin familj och sina vänner för att klara sig. Just nu kämpar han med en whiplashskada efter en trafikolycka, ändå frågar han leende:

Av Arne Bjørndal (text och foto)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.