Många hundar söker nya hem

Många hundar söker nya hem

Upprepade gånger, år efter år, läser vi om överfulla hundgårdar som är i behov av hjälp av olika slag och hundar som söker nya hem. Faktum är att situationen för herrelösa djur på Costa del Sol inte förändrats till det bättre och att hundgårdarna är överfulla, många av dem kan inte ta emot fler djur. Hos PAD i Cerros de Aguila hänger en skylt på dörren som påtalar platsbristen och gårdens föreståndarinna Lisa Emeny bekräftar situationen, som gäller längst hela kusten, och förklarar:
”Det finns många olika orsaker bakom att en hund kommer till oss, men i och med krisen ser vi en förändring. Förr var majoriteten av de hundar vi tog oss an gatu- och kennelhundar, som skulle avlivas om vi inte tog oss an dem. Men nu i kristider ser vi en förändring och antalet familjehundar som kommer till oss växer. Ibland beror det på att ägarna inte har råd att ha kvar dem och andra gånger på att ägarna flyttar tillbaka till sitt hemland och inte tar med sig hunden. Det händer också, även om det är ovanligt, att vi får tillbaka en hund som adopterats från oss av olika anledningar, en av dem kan vara att den nya ägaren känner att ansvaret blir för stort eller att denne upptäcker att tiden inte räcker till och att hunden far illa av att vara ensam många timmar i sträck medan ägaren arbetar ”.
Det är kanske svårt att förstå men inne på en gård hittar man många olika hundar, med många olika bakgrunder. En del är stora, en del små, vissa friska och andra har övergivits för att de är sjuka, skadade eller dräktiga, några är gamla och några är unga. Gemensamt för dem alla är att de är övergivna.

Att adoptera
På PAD liksom på många andra gårdar arbetas det varje dag hårt för att ge hundarna en dräglig tillvaro tills de får ett nytt hem, för det är vad alla hoppas på.
”Vi tar inte emot hundar som vi inte kan placera i ett nytt hem”, berättar Lisa och fortsätter ”Vi rekommenderar alla som funderar över att skaffa hund att ta sig en ordentlig funderare först”. Och det finns mycket att tänka över: finns det tid för en hund i hemmet? Om det är en ung hund är du beredd att ta ansvaret för kanske 15 år framöver? Har du plats i hemmet? Har du råd med allt vad det innebär som veterinärkostnader, hunddagis eller kennel om du reser bort? Och passar en hund in i din livsstil? Vilken hund passar dig?
Hos PAD vädjar man till att inte stötta och absolut inte köpa hund i en djurbutik. Dessa valpar och hundar kommer från oerhört dåliga förhållanden och har allt för ofta tagits ifrån tiken alldeles för tidigt.
Som alternativ till att adoptera en hund är att köpa direkt från en uppfödare, men Lisa nämner att man vid sådana tillfällen ska begära att se valpen med tiken och gärna med dess båda föräldrar om det är möjligt. Dock vill hon understryka fördelarna med att adoptera en hund:
”Vi på hundgården kan visa exakt hur hunden beter sig och ge råd kring hur den bör tas om hand och berätta om hundens specifika personlighet. Vi kan även ge rådgivning efter adoptionen om det skulle behövas”.

Adopterat tre hundar
Sofia Forslund Engdahl håller med Lisa om att man absolut inte ska köpa hund i en djurbutik. Själv har hon adopterat tre hundar från hundgården Triple A i Marbella. Dessa gånger har hon, förutom att ha fört en grundlig dialog med hundgården, även kontaktat ADA – Animales de Andalucia, vilket är en ideell förening som samarbetar med flertalet hundgårdar längst kusten. ADA ser bl.a. till att hundarna är chipmärkta, har alla nödvändiga vaccinationer, pass, att alla blodprover har tagits och att inga sjukdomar påträffats. Sofia berättar också att ADA även kan hjälpa till med att flyga hundar till Sverige, om det är så att man inte bor i Spanien. Sofia råder alla som funderar på att adoptera en hund att föra en dialog med både hundgården och ADA, samt ta med hunden på promenader för att på så sätt spendera tid med den och lära känna den bättra.

Själv har Sofia aldrig haft problem med hundarna hon adopterat, även om det ibland varit lite svårare:
”En av hundarna jag adopterade behövde två år innan denne var någorlunda stabil och glad efter adoptionen, medan Bibbi, som är senaste tillskottet, har varit glad och stabil sedan första stund och vi har bara behövt lära henne lite hyfs”. Sofia tillägger också att hon alltid känt en trygghet i att hon vet att hundgården alltid hjälper till med tips och råd om problem skulle uppstå:
”Man vet sällan vad hunden har med sig i bagaget eller vad den varit med om tidigare, varför den kan reagera på, för en själv, oväntade sätt. Därför kan dessa hundar behöva mycket tid och omsorg för att anpassa sig till sin nya familj och ibland behöver man själv råd och tips på vägen”. Hon nämner också att hon lärt sig att det förutom tid och omsorg även krävs en hel del kärlek, för hunden är ju en ny familjemedlem.
Till andra som funderar på att adoptera en hund vill Sofia betona att man noga ska tänka igenom beslutet om att skaffa hund i allmänhet och om man har förutsättningarna att adoptera en hund med okänd bakgrund och allt vad det innebär, som fallet oftast är med adopterade hundar. Hon vill även betona vikten av att ta reda på så mycket som möjligt om hundgården, så att den är seriös och drivs av kunniga människor, så att allt är rätt från början, att processen går rätt till (med tanke på chip, vacciner m.m.) och att hunden haft en bra tillvaro.

Vill du hjälpa?
Är du i adoptionstankar men inte fattat de slutgiltiga beslutet, eller tycker du om hundar men inte kan ha en själv av olika anledningar, så finns det ändå många andra sätt som du kan hjälpa till på. Hos PAD, liksom hos de flesta hundgårdar längst kusten, kan du bl.a. hjälpa till genom att arbeta som volontär på hundgården, arrangera evenemang varifrån förtjänsten går till hundgården, samla in begagnade föremål som hundgården kan sälja, bli medlem (årsavgiften hos PAD är 35 euro), ställa ut en insamlingsbössa, stötta deras evenemang eller bidra med en donation.

Ord från veterinären och hundcoachen:
Vad bör man tänka på inför, under och efter adoption av hund?
Innan du går och tittar på hundar är det bra att tänka igenom vilken hund du vill ha och vilken hund som passar din livsstil, då olika raser har olika egenskaper. Annars kan det hända att du blir ”blixtförälskad” i någon som senare kan visa sig vara en helt felaktig hundtyp för dig.
Ser hunden frisk ut?
Vet man något om dess bakgrund, tidigare avmaskningar och vaccineringar samt är dessa dagsaktuella?
Efter en adoption är der bra att låta din veterinär undersöka hunden.
Det är att rekommendera att teckna en veterinärförsäkring för hunden, och för vissa raser är det även obligatoriskt att teckna en ansvarsförsäkring.
Det är även bra att låta blodprovskontrollera hunden för mygg- och fästingburna sjukdomar som Leishmaniasis, Anaplasmosis, Babesiosis, Borreliosis, Erlishiosis och Dirofiliariasis (hjärtmask). Om hunden skulle vara positiv för någon av dessa sjukdomar är de oftast fullt behandlingsbara. Värt att veta är att diagnostiseringar och behandlingar av dessa oftast är mycket lättare i Spanien än i Sverige eftersom man i Spanien har större erfarenhet av dessa sjukdomar.
Hundar från hundgårdar är ofta vana att umgås med andra hundar.
Det kan krävas lite tålamod och tid att få hunden rumsren och trygg i kontakt med nya människor, det kan ju hända att de blivit illa behandlade tidigare.

(Susanne Kamu (veterinär) och Anna Frick (Annas dogschool) – Clinica Veterinaria PetVetKamu).

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.