(20)13 frågor till Kall Theorén

Denna månad har En Sueco träffat Kalle Theorén, projektledaren med åratal av jobb som även chef på bland annat Ericsson i bakfickan. Kalle har förutom Sverige och Spanien också bott i bl.a. Tyskland, Holland, Irland, USA och Australien. Flytten till Spanien är ett resultat av en söndagskväll för åtta år sedan då han tillsammans med sin fru Carina satt och planerade familjens veckoschema. Vad de upptäckte var att de aldrig hade tid att träffas då de alltid var upptagna med någonting. De bestämde sig därför för att sadla om samt att en dag flytta till solen. Tillsammans startade de en onlinetjänst för matvaruköp och när det väl tog fart dröjde det inte länge innan flyttlasset gick till Costa del Sol. Det var fyra år sedan.
Idag arbetar Kalle som projektledare inom fastighetsbranschen och trivs bättre än någonsin med sitt liv. Som person är han mål- och tävlingsinriktad vilket ses i både hans arbete och fritidsintressen, och på paddlebanan handlar det om att vinna, men inte utan goda skratt.

Född:
1961 i Bredaryd

Bor:
Fuengirola

Familj:
Fru Carina samt barnen Anna 16 år och Daniel 18 år

Yrke:
Egenföretagare

Gör på fritiden:
Ett stort intresse är att spela paddle och banan är bokad varje tisdag klockan 15. Torsdagar är vigda åt segling och när han får tid över spelar han gärna golf.

Hur uppfattar du konjunktursklimatet för tillfället och vilka är dina förväntningar?
Det är oerhört illa, speciellt för spanjorerna som ju verkligen inte har några pengar. Vi befinner oss i en djup kris. Det är nog så att ju mer globala vi blir, desto mindre blir världen och situationen mellan länder jämnas ut allt mer. T ex skedde nästan all tillverkning i Kina förr, Kina fick mer pengar, det blev dyrare och nya aktörer kom in på marknaden, speciellt afrikanska länder. Dessa afrikanska länder kan idag erbjuda billigare varor och tjänster, så mycket av produktionen har flyttat dit. Därefter kommer de att få mer pengar, produktionen kommer bli dyrare och hjulet fortsätter att snurra. Olikheterna jämnas ut och jag tror inte Europa kommer att uppleva de forna gulddagarna igen. Att tiderna blir sämre är baksidan av globaliseringen.

Har du några tips på hur gemene man kan klara sig i en knapp ekonomi?
Jag tror att man måste finna ett sätt att dra nytta av det som finns. Folk kan inte längre sitta och vänta på att bli matade med jobb och vara passiva. Det finns saker att göra och att komma på men man måste lära sig att se möjligheterna och ta dem.

Vad är enligt dig den hippaste appen för tillfället?
Det vet jag knappt vad det är. Jag har inte en sådan telefon. Men det finns en som är fantastisk och heter Megacall, med vilken man kan ringa till Sverige för 1,5 cent per minut utan uppkopplingsavgift.

I Spanien, och i övriga delar av världen, har vi sett fler översvämningar och jordbävningar än vad som tidigare varit normalt. Tror du att det är en klimatförändring på gång?
Det är jag övertygad om. Men det är ingenting extremt ännu om man ser på det historiskt, det har ju varit varmare och kallare perioder förr också. Dock är ju förändringshastigheten enorm vilket nog går att skylla på människan. Men ännu är det alltså inga extremer att tala om. Vi får väl se hur situationen är om 30 år.

Gör du någonting för att leva mer ”klimatriktigt”?
Jag har ingen bil utan kör en moppe som i stort sett verkar gå på luft. Jag tror att jag tankar den med fem euro en gång i månaden eller något liknande. Och så sorterar jag sopor och återvinner, men det gör väl alla.

Ständigt läser vi om varningar kring våra livsmedel. Tänker du på vad du äter?
På grund av hälsomässiga skäl tänker jag på vad jag äter. Jag fick en blodpropp i benet för ett år sedan så jag måste tänka på det.

Under 00-talet mötte världen ett helt osunt kroppsideal. Kvinnorna skulle var size Zero med stora bröst samt slät hy och männen skulle ha stora muskler, välvårdad hy och så lanserade många märken smink för män. Har dessa trender förändrats?
I grunden tror jag att idealen fortfarande lever kvar men att det är lite snällare och mer individuellt idag. Jag menar att det är mer accepterat att inte se ut som idealen. Personligen är jag för ett mer hälsosamt ideal.

Är du rädd för döden?
Inte ett dugg. Jag ser det på ett sätt som en nollpunkt. Och jag trivs oerhört bra med livet.

Tjurfäktningen har mångåriga anor i landet och har under de senaste åren lett till en het diskussion. Vissa kallar det kultur, andra kallblodig mordlystnad. Vad är din åsikt i frågan?
Personligen ser jag inte tjusning i det men i Spanien har man ju hållit på med det länge. För utomstående förstår jag att det är förskräckligt, jag vill inte heller se hur grisarna slaktas i Sverige, men har man det i blodet och förstår tjusningen så förstår jag att man vill ha kvar det.
Vi svenskar dansar kring midsommarstången och på engelska heter det pole dancing och inte är det så tjusigt heller om man inte förstår att det handlar om små grodorna.

Idag när man öppnar dagstidningarna går det nästan inte en enda dag utan att man läser om den utbredda korruptionen i det spanska samhället. Har du förtroende för våra politiker?
Nej inte över huvud taget. Men det finns korruption överallt. Under ett projekt jag var på i Afrika, då jag hjälpte Sida med projekt att hitta stöd, såg man regeringsmän köra runt i fina bilar överallt, men det fanns det inget stöd att få för behövande. I Göteborg uppdagades ju nyligen en muthärva och i Thailand lever polisen och andra tjänstemän på mutor.
Det är ett globalt problem som inte är nytt. Dock tror jag att problemet är lite mindre i norra Europa.

Vem skulle du vilja lyfta fram som en nutida förebild för människor idag?
Robert Broberg skrev en gång en låt som gick ut på att om en kvinna inte kan ge en allt så skulle en välja någonting från alla kvinnor…
Min kvinna nummer ett är min fru som gör allting för alla och har en förståelse och vänlighet som man sällan skådar hos andra.
Nummer två är Gen Lind som tillskillnad från så många andra aldrig sprider några osanningar eller rykten. Allt hon säger är tydligt och korrekt och innan hon säger någonting går hon alltid till botten med det och tar reda på fakta.
Kvinna nummer tre är Susanne Kamu som har en egenskap att inte bara snacka utan att verkligen slå slag i saken också. Säger hon någonting så gör hon det.
Skulle alla ha en bit av dessa tre skulle världen bli lite bättre.

Vad har varit mest betydelsefullt för dig under det gångna året?
Året har genomsyrats av att min dotter tagit beslutet att flytta tillbaka till Sverige och gå gymnasiet där. Det har inneburit många tankar och mycket praktisk planering då vi andra i familjen stannar här i Spanien.

Vad representerar 2013 för dig?
Det är just det att ett av barnen flyttar hemifrån. Plötsligt inser man att barnen inte är små längre, att det snart bara är Carina och jag hemma, att vi lämnar en fas i livet bakom oss och påbörjar en ny resa tillsammans.

Av Sara Laine/Foto Mugge Fischer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.