(20)13 frågor till Lars Heden

Denna månad har En Sueco träffat mannen bakom radiorösten – Lars Heden, och ja, det är Heden och inte Hedén, ett släktnamn som togs på 1800-talet.
Han är född i Stockholm, ser sig själv som göteborgare (flyttade dit som tvååring med sin mamma) och han har lärt sig att tala näst intill perfekt rikssvenska – för även om han älskar staden så tycker han inte om dialekten.
Förutom att ha hörts i radion på Costa del Sol, vilket han började med 1995 i Radio Solymar och sedan i Kustradion, så har han bland annat arbetat med olika evenemang och artister, haft en bar samt importerat utrustning till elithockeyn i Sverige.
Lars har aldrig varit den som sitter still. Under de 21 åren han bott i Spanien har han bott sju år i Berlin, därifrån han pendlade till Spanien var sjätte vecka, och han tillbringade 4-5 månader i Florida vintertid. Hans radioprogram sändes också från både Tyskland och Florida under denna tid.
Han säger sig vara rotlös och lever efter mottot att hem är där han är för stunden, någonting han inte lider av då han är trygg i sig själv. Sin trygghet fann han redan som 6-åring, när han på helt egen hand reste i en och en halv timme, från ena sidan av Göteborg till den andra, för att träffa sina kompisar. Självsäkerheten bottnar också i hans tro på ödet vilket han förklarar med att han är övertygad om att var persons väg i livet är utstakad, med en del avstickare här och där, men att målet är förutbestämt.
Han är modern i sinnet, blygs inte för sina åsikter och vet att det han säger ibland kan reta andra.

Hur uppfattar du konjunktursklimatet för tillfället och vilka är dina förväntningar?
Situationen är jättetuff. Ungdomsarbetslösheten är enorm, och kanske håller en hel generation på att gå förlorad. Jag tror att det finns många unga som tyvärr inte ser någon ljusning alls i tunneln, och det är skrämmande. Arbetsmarknaden blir inte heller lättare eller bättre med det spanska arbetsmarknadsregelverket.
Jag ställer mig lite frågande till varför det är så svår lågkonjunktur i hela södra Europa, är det inställningen? Man kan gå tillbaka hur långt som helst och man möter tankar som att ingen vill betala för det man vill ha och får – nu tänker jag på skatter och liknande, och så har det varit och är fortfarande mycket vanligt att pengar försnillas.
Jag tror att många svenskar har svårt att riktigt inse hur tufft många egentligen har det runtom i landet.

Har du några tips på hur gemene man kan klara sig i en knapp ekonomi?
Många söker jobb i andra länder men det är inte så lätt att det bara är att flytta, det krävs att man bland annat kan språk, och många har bara spanska.
Det är svårt att ge tips… starta eget skulle jag kunna säga, men det kräver pengar, pengar som banken inte lånar ut – så har vi ett moment 22.
Men är man kreativ och vågar så är chanserna till en bättre tillvaro givetvis större. Dessutom ska man ta det jobb man får, oavsett vad, för jag tror att det är lättare att få ett bättre jobb som anställd jämfört med om man är arbetslös.

Vad är enligt dig den hippaste appen för tillfället?
Jag hatar telefoner. Men jag måste ha en, dock utan appar, det är en gammal hederlig Nokia. Det enda jag behöver den för är att ringa, ta emot samtal samt för SMS. Jag är helt enkelt inte intresserad.

I Spanien, och i övriga delar av världen, har vi sett fler översvämningar, jordbävningar än vad som tidigare varit normalt. Tror du att det är en klimatförändring på gång?
Ja, men inte pågrund av människan, jag tror att det är naturligt. Det har skett tidigare och kommer att hända igen, forskarna behöver väl någonting att tjäna pengar på.

Gör du någonting för att leva mer ”klimatriktigt”?
Nu ska jag väl svara att jag är jätteduktig som alla andra m.m.… jag sopsorterar, men jag vet inte om inte allt trots allt hamnar i samma container på sopstationen.

Ständigt läser vi om varningar kring våra livsmedel. Tänker du på vad du äter?
För två år sedan gick jag på en diet baserad på GI och åt fyra gånger om dagen, även frukost – jag avskyr frukost, och jag levde på Keso och rostbiff och så kyckling. Jag lyckades tappade tolv kilo på en sommar, men jag tycker att det har blivit lite hysteri med alla olika dieter. Man lever bara en gång och jag kanske lever lite osunt, men varför ska jag inte få äta det jag tycker om.
Generellt tror jag att rör man på sig normalt så kan man äta vad man vill.

Under 00-talet mötte världen ett helt osunt kroppsideal. Kvinnorna skulle var size zero med stora bröst samt slät hy och männen skulle ha stora muskler, välvårdad hy och så lanserade många märken smink för män. Har dessa trender förändrats?
Jag tycker att en kvinna ska vara kvinna och en man man. En kvinna får gärna ha högklackat och sminka sig. En kvinna får gärna ha former. När det gäller ideal och trender kommer de och går. Frågan är vem som styr trenderna och det är ju modeskaparna, som tjänar pengar på trenderna, och det är ju upp till var och en om man vill följa dem – vill man ha näbbstövlar kan man ha det och vill man ha högklackat ska man ha det. En kvinna får gärna visa att hon är kvinna – någonting jag tror att många tänker men inte vågar säga.
Gällande män tror jag att många har förutfattade meningar om att kvinnor gillar stora muskler.

Är du rädd för döden?
Nej, den är oundviklig och det är ingenting att tänka på.

Tjurfäktningen har mångåriga anor i landet och har under de senaste åren lett till heta diskussioner. Vissa kallar det kultur, andra kallblodig mordlystnad. Vad är din åsikt i frågan?
För det första så är det tradition i Spanien och har alltid varit det. Jag har varit på det en gång och jag kan säga att det är svårt att se vad som görs rätt eller fel på planen när man inte kan det, jämfört med dem som kan ”spelreglerna” och viftar med vita näsdukar.
Jag kan säga att jag generellt inte tycker om det. Tjuren har ju kommit dit för att dö och det är ingen match, han kommer ju alltid att dö, så det är ingen rättvisa i det.

Idag när man öppnar dagstidningarna går det nästan inte en enda dag utan att man läser om den utbredda korruptionen i det spanska samhället. Har du förtroende för våra politiker?
Egentligen borde jag svara nej på grund av hur det ser ut – när de stora roffar åt sig varför ska småföretagare inte göra samma sak. Men jag måste svara ja för utan politik skulle det råda anarki, så man får väl välja den som man har mest förtroende för.

Vem skulle du vilja lyfta fram som en nutida förebild?
Alla som vågar säga nej och som vågar stå för vad de tror på och som inte faller för grupptryck.

Vad har varit mest betydelsefullt för dig under det gångna året?
Ingen speciell händelse. Varje år är lika betydelsefullt så länge jag får hänga med.

Vad representerar 2013 för dig?
Jag är tacksam för att få vara kvar här i livet och hoppas att mitt projekt med arganolja blir framgångsrikt. Det är ett projekt som jag trivs med och som har tagit med mig på många äventyr i Marocko för att få fram produkten.

Född:
1947 i Stockholm

Bor:
Nueva Andalucía

Familj:
Sonen Thomas

Yrke:
Pensionär

Gör på fritiden:
Försöker att alltid ha något projekt på gång och en boll i luften, även när han ”bara” är hemma arbetar tankarna.

Av Sara Laine / Foto Nichlas Hansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.