Strategiförändringar som säkrade överlevnad

Strategiförändringar som säkrade överlevnad

70 procent av fastighetsmäklarna har slagit igen på grund av krisen, men Casamona i Barcelona har undvikt grynnor tack vare att deras strategi förändrades i tid.
”Förr i tiden tog vi in alla sorters objekt, men det krävde för mycket arbete. För två år sedan tog vi istället bort alla dåliga bostäder från utbudssidan och fokuserade på att bara ta in dem som vi själva kunde tänka oss att bo i”, berättar fastighetsmäklaren Tine Mathiassen som driver företaget Casamona i den spanska storstaden.
Ju fler bostäder, desto mer pengar skulle man kunna tro. Men i Tine Mathiassens företag upptäkte man snart att det inte var fallet.
”Majoriteten av våra kunder kommer från utlandet och vill inte ha en lägenhet för 50 – 100 000 euro utan utsikt eller med dåligt läge. ’Less is more’ har varit vår strategi och det har hjälpt oss. Nu säljer vi mer”, berättar 47-årige Tine Mathiassen som startade Casamona år 2004 tillsammans med väninnan Anette, efter att ha kommit till den katalanska huvudstaden samma år.

”Liebhaberaktig”
Det är kvalitetsbostäder i de bättre områdena i Barcelona som Tine Mathiassen och hennes företag arbetar med.
”Vi har specialiserat oss på de lite dyrare bostäderna på marknaden. Vi har många fastigheter i gammal katalansk stil som har antingen vacker utsikt, privat terrass eller ligger i de mer populära kvarteren. Vi vill ge ’valuta för pengarna’ och har kommit fram till att det är denna typ av bostäder som vi är bra på att sälja”, säger Tine Mathiassen.
De flesta bostäder kostar runt 500 000 euro, så det är inte de billigaste som Casamona säljer.
”Spanjorerna har inte pengar men vi arbetar primärt med internationella kunder som kommer med pengar från utlandet. Det är ofta köpare från Frankrike och Italien, som är musiker eller konstnärer, som söker ett boende i Barcelona. Men även skandinaver. Personligheterna är ofta intellektuella och kulturella och de vill gärna ha en semesterbostad i staden precis vid stranden och alla de olika möjligheterna som Barcelona bjuder på”, säger Tine Mathiassen.

De låter lite ”Libhaberaktigt”?
”Ja, det kanske det också är, men vi är inte snobbiga och visar inte heller bara bostäder som kostar minst 15 miljoner kronor. Det är inte heller de allra mest välbärgade kunderna som vänder sig till oss”, säger Tine Mathiassen.

Uthyrning blev viktigt
När krisen drabbade den spanska bostadsmarknaden på allvar 2008 märkte Tine Mathiassen att företaget inte skulle överleva genom att enbart sälja bostäder. Köparna hade inte tillräckligt med pengar. Istället såg hon ett ökat intresse för att hyra, ett intresse som Tine Mathiassen och Casamona fick rätta sig efter.
”Bostäderna såldes inte och köparna hade inte råd till att köpa, så för oss var det naturligt att börja med uthyrning. Fram till för två år sedan var det uthyrningsverksamheten som utgjorde 80 procent av våra intäkter medan 20 procent kom från försäljning. Idag är motsvarande siffror mer 50/50 och jag anar en tendens till stigande försäljningssiffror”, berättar Tine Mathiassen.
Även om det låter som om Tine Mathiassen och Casamona har överlevt krisen och lyckats undvika de allra största problemen så fanns det tider när Tine Mathiassen funderade på att göra som många konkurrenter: kasta in handuken och vrida om nyckeln.
”Under 2010 var det mycket svårt att vara fastighetsmäklare i Barcelona, och då hade vi också tankar på att stänga. Men vi har klarat oss utan att skuldsätta oss”, säger Tine Mathiassen och fortsätter:
”Men det är inte lätt att vara egen företagare, man måste ha is i magen ibland”.

Luckor i marknaden
Tine Mathiassen står som ägare av Casamona men för den dagliga driften ansvarar Raluca Tronaru. Tillsammans med de fast anställda samt praktikanter från tolv olika länder drivs företaget från adressen i Barceloneta, hamnen i Barcelona, där Tine Mathiassen även bor med sin make Jonathan, som kommer från Kalifornien. Innan de kom till Barcelona bodde paret med sina tre barn i Atlanta, i USA. Där sålde hon mjukvara för ett IT-företag, men livet i USA var tråkigt.
”Allt var materialism. Jag hade stort hus, stor pool och stor bil, men jag hade tråkigt. Det passade helt enkelt inte mig. Jag trivs bättre med att leva på en klippa och ha spännande människor och kultur runtomkring mig än att bo i en materialistisk förort i USA”, säger hon.
Tine Mathiassen sa till sin man att hon ville tillbaka till Europa. Valet föll på Barcelona då Jonathan fick jobb som professor i staden varvid han fick anställning som vicedekan på ESADE-universitetet i Barcelona. Tine Mathiassen och hennes väninna Anette startade tillsammans Casamona. Idén fick de när de upptäckte att bostadsmarknaden för utlänningar var komplicerad. De såg en lucka i marknaden.
”Jag hade tagit fastighetsmäklarexamen i USA, så det blev som det blev. Det började med att vi gick runt och frågade om det fanns någon som vi kunde sälja bostäder för. Och det fanns det. Sedan har företaget bara kört vidare”, säger Tine Mathiassen, som förutom att äga Casamona även undervisar i digital marknadsföring i Danmark och Barcelona.
Casamona har 15 anställda från bland annat Venezuela, Frankrike, Danmark, England och Finland, men inga spanjorer.

Av Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.