I frisörsstolen hos Linda Rise

I frisörsstolen hos Linda Rise

DSC 0653
 
När det var dags att göra någonting åt håret satt jag mig i frisörstolen hos Linda Rise, som äger frisörsalongen Hair by Linda, i de fina omgivningarna på Los Naranjos Golf Club. Vi småpratade som man gör hos frisören, men nyfiken som jag är ville jag veta mer än det som vi alla redan vet – att hon har en populär salong, rykte om sig att hålla riktigt hög kvalitet och är svärdotter till en av kustens mest kända svenska advokater.

 
Linda ler sitt mjuka leende och säger:
”Ja det stämmer, folk vet inte så mycket om mig, jag håller ofta mitt privata privat. Dessutom kommer inte mina kunder hit för att höra mig berätta om mig själv”. Hon funderar och fortsätter: ”Till salongen kommer man för att få egentid och bli fin, och känner man sig fin mår man också bra. Visst är det klart att det småpratas men på min salong skvallras det inte, det är inte min stil. Men helt klart blir man lite ’psykolog’ i det här yrket och har en oskriven tystnadsplikt.”
 
Låt ej valarna välta båten
Linda är född i Skåne, hennes mamma (liksom hennes moster) var frisör och hennes pappa sjöman. Då pappan var mycket på sjön flyttade hon som barn med sin mamma till mammans familj som bodde ovanför Lofoten, Norge, där hennes morfar hade ett fiskeri. För någon som inte själv erfarit det låter Lindas barndom mycket spännande och exotisk. Vardagslivet var fiske med morfar i de fantastiska fjordarna och istället för att bli tillsagd att vara försiktig vid vägar skulle hon vara försiktig så att hon inte gick igenom isen eller så att valarna inte skulle välta båten. De äldre barnen lärde sig också att se efter de yngre när kungs- eller havsörn kom flygande, för det hände att de stora fåglarna tog byten som små lamm.
”Det var en annorlunda uppväxt”, säger Linda och berättar vidare: ”Vi hade också mjölkdagar och mjölken kom en gång i veckan, och på vintern var det inte ovanligt att vi snöade in så att vi var avgränsade från omvärlden ett par veckor. Men det var en bra uppväxt. Sedan när det var dags att börja skolan flyttade vi tillbaka till Skåne.”
 
DSC 0672
 
Lyxkryssare
Lindas telefon ringer och jag hör att hon talar oerhört bra engelska och måste ju naturligtvist fråga var hon plockat upp det ifrån.
”Det är nog för att jag är bra på att härma”, skrattar hon och berättar att hon spelat mycket teater och alltid varit bra på att efterlikna dialekter. Engelskan som språk utvecklade hon under sin tid ombord på en lyxkryssare.
”Efter avslutade frisörstudier, lärlingstid samt studier på frisörhögskola öppnade jag en egen salong, vilket gick väldigt bra. Det gick så bra att jag en natt fick ett samtal från Judith Jackson, spa-gurun som tog aromaterapin till USA, och fick ett jobberbjudande”, minns Linda.
Judith Jackson hade hört om Linda från en av hennes kunder och ville nu ha henne i sin salong på lyxkryssningsfartyget Seven Seas. Och för Linda, som kände att hon inte riktigt passade in i det svenska vardagslivet, var valet lätt.
”Det var perfekt för mig. Jag fick arbeta med någonting som jag tycker om samtidigt som jag fick se världen. Ombord på kryssningsfartyget fick jag uppleva lika mycket under en vecka som andra upplever under fem år”, berättar hon.
 
Livet ombord
Livet ombord var annorlunda och lärorikt. Besättningen kom från uppåt 40 olika länder och alla blev som en stor familj. Det fanns oskrivna regler som att inte tala om politik eller religion samtidigt som de lärde sig varandras traditioner, kulturer och vanor. Linda arrangerade t ex en stor midsommarfest till vilken hon lärde kökspersonalen rulla köttbullar, köpte sill från Ikea i Italien, översatte snapsvisor till engelska och knöt otaliga midsommarkransar tillsammans med kollegorna. Livet ombord var också mycket strikt i det att det alltid skulle vara städat, ordning och reda, även i de egna hytterna samt att personalen inte fick bli för intima med passagerarna och ingen fick vara sjuk i mer än tre dagar.
 
Vägen till Spanien
Det största som hände Linda under de tre åren ombord var att hon träffade en lång, blond man, som också arbetade ombord, och detta var Anders Rise. Kärleken ledde vägen till ett liv i Spanien, då Anders bodde här på kusten. När Linda kom på plats rådde det ingen tvekan om vad hon skulle göra och hon gjorde det hon är bäst på och fortsatte sin frisörkarriär. Det ledde så småningom till att hon tog över salongen på Los Naranjos Golf Club, salongen som idag bär hennes namn – Hair by Linda.
”Jag har levt mitt liv till max. Jag har gått emot strömmen då alla sa att jag var galen när jag som 27-åring gick ombord på Seven Seas och lämnade tryggheten i Sverige. Idag vet jag att jag gjorde helt rätt. Jag har en underbar man och världens bästa son”, säger hon precis när dörren till salongen öppnas. Min tid i frisörstolen är slut och jag är lite förvånad över att den lugna och trygga Linda Rise har varit på riktiga äventyr i livet. Och tänk vad häftigt att ha växt upp med den vilda naturen precis utanför dörren, för hur många har varnats för valar när de var barn.
 
Forside foto En Sueco Marts 2014
Namn:
Linda Rise
 
Född:
1973 i Helsingborg
 
Familj:
Make Anders Rise och tillsammans har de sonen Carl 7 år
 
Bor:
Benahavís
 
Övrigt:
Linda har arbetat som frisör i 22 år. Idag är hon Redken-prisbelönad och Great Lengths-certifierad. Hon är färgspecialist och skulle själv aldrig färga håret hos en frisör som visar fram en färgkarta med små färgprover. Själv arbetar hon med bilder, ur t ex modemagasin, så får kunden ett helhetsintryck av en frisyr och/eller färg. Efter noggrann konsultation tar hon fram färgen som kunden önskar och passar i. Den största skillnaden hon ser gällande hårvård mellan Sverige och Spanien är att äldre på Costa del Sol generellt tar mer hand om sitt utseende och färgar håret när det börjar bli grått. Lindas stil är klassisk och feminin och hennes man säger att hon är den enda han känner som aldrig klagar över sitt arbete.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.