Så får du en väluppfostrad hund

Så får du en väluppfostrad hund

IMG 8496

Tyska Daniel Weigends har vigt sitt liv åt att studera och förstå vargars vilda natur med syfte att lära sig hur man kan uppfostra och leva i harmoni med sin hund.
Med den enkla uppfostrings- och träningsmetoden som han kallar Caminolobo kan hundägare lära sig att förstå och styra sina hundar.
 

Mitt i Antequeras berg ligger Lobo Park, en idyllisk gård med tillhörande stall, omgivet av 40 hektar vild natur. Gården är hem åt fyra olika vargarter, hästar, getter, vildsvin, hängbuksvin, ett rådjur, en kelsjuk räv och en flock glada hundar.

På terrassen framför vargparkens café sitter Daniel Weigend i den gassande förmiddagssolen och berättar passionerat om livet med vargarna och vägen till metoden Caminolobo.
Caminolobometoden bygger på observationer av hur vargar uppfostrar deras ungar och det är viktigt för Daniel Weigend att få människor att förstå djuren och deras beteende.
Det finns redan träningsmetoder som baseras på observationer av vargars beteende, men Daniel Weigend påpekar att problemet med dessa metoder är att de till skillnad från Caminolobo grundas på observationer av tama vargars beteende.
”Tama vargar visar aldrig det sanna vargbeteendet. Människan tämjer, bryter ned och berövar vargarna deras naturliga beteende för att därefter studera deras sociala beteende. Det är väldigt oseriöst”, säger Daniel Weigend och skakar på huvudet, innan han fortsätter: ”På grund av tama vargars sociala mönster dominerar fortfarande många missförstånd hundträningen. T ex predikar många hundtränare att du ska äta före din hund för att det är vad alfahanen gör i en vargflock för att demonstrera sin dominans”, säger han och blir uppmärksam på en av parkens vargar som ylar. Daniel Weigend sätter upp händerna för munnen och ylar. Snart följer ett eko av alla vargar i parken. Han ylar ytterligare en gång och reaktionen från vargarna hörs snart. De känner hans röst och erkänner hans närvaro.
”Jag har ett speciellt förhållande till vargarna, men det är viktigt att förstå att jag inte är deras ledare eller alfahane. Det finns inte någon alfahane. Det är en stor och dessvärre mycket utbredd lögn. Alla som vistas bland vargar påstår alltid att de kan peka ut flockens ledare och alfahane. Tänk logiskt, kan en människa vara en alfavarg? Kan en svensk vara ledare för ett kinesiskt företag utan att kunna tala ett ord kinesiska? Svaret är nej”, säger Daniel Weigend.
 
IMG 9249 kopi
 
Träning är nyckelordet
Många hundägare går på dressyrkurser för att få en väluppfostrad hund. Men för Daniel Weigend är uppfostran och dressyr två vitt skilda saker. Uppfostran är nyckelordet för uppfostran löser och förebygger beteendeproblem.
”Hundar kan vara olydiga, sticka iväg, jaga andra djur, bita i möblerna och agera okontrollerat i tid och otid men inga av dessa beteendeproblem kan lösas genom att gå på hunddressyr. Hunden kommer fortfarande att sticka iväg, jaga katter eller ge sig på brevbäraren för att den inte har lärt sig att det är förbjudet”, säger Daniel Weigend och betonar att det inte är någonting fel med hunddressyr så snart din hund är uppfostrad.
”Det ena utesluter inte det andra. De olika formerna av hundträning kan vara roligt för hunden, men hunddressyr bör aldrig ske utan uppfostran. Uppfostran är basen för att få en glad och välfungerande hund”, tillägger Daniel Weigend.
Filosofin bakom Caminolobo är enkel och logisk: hunden ska lära sig vad den inte får. Hundägaren ska med en enda signal kunna stoppa hunden i vilken situation som helst. Det är den signalen som räddar hundens liv den dagen som en boll kastas och plötsligt studsar ut på vägen och hunden är på väg efter den.
”Det är du som bestämmer. Ditt ord är lag och det ska hunden lära sig”, säger Daniel Weigend och poängterar att det bland vilda vargar inte finns kommandon. En varg skulle istället använda det som han kallar för ”interruption”, alltså att avbryta någonting som är förbjudet eller en farlig handling.
 
Daniel  European wolves 13
 
Avbrottssignalen är huvudelementet i uppfostringen och är hämtad direkt från vargarnas beteende i uppfostrandet av deras ungar.
”Människor kommer att bli chockade över att se hur vargar uppfostrar deras ungar. Om de små söta vargvalparna är det minsta olydiga straffas de hårt av de vuxna vargarna. De kastar sig över den lilla valpen, trycker ned den mot marken och morrar våldsamt. Lika plötsligt som de kastar sig över valpen, lika plötsligt låter de den gå igen, som om ingenting hänt. Valpen lämnas mycket chockad och rädd”, berättar Daniel Weigend.
Principen är logiskt för ju större förskräckelsen är, desto mindre är risken för att valpen glömmer det och upprepar samma olydnad. Vargarna arbetar med konsekvenser och det kan verka våldsamt, men det är viktigt att betona att det aldrig är elakt eller orättvist. Men när det kommer till att människan gentemot hundar är problemet att hundägare är emotionella och ofta överförs deras känslor till hundarna.
”Det är det vanligaste felet bland hundägare. De missförstår hundens verkliga behov. Hundar och vargar är praktiska djur, de känner inte till empati. En vargflock i naturen skulle dö om inte varje individ i flocken fick rätt ledarskap”, säger Daniel Weigend.
 
IMG 0076 2
 

”Nu kan jag styra min flock”

Anete Bühring är en av de hundägare som fått stor glädje av och framgång med Daniel Weigends hunduppfostringsmetod – och ett enda ord.

”Bah”. Ljudet strömmar genom luften och tumultet på gräsplanen slutar omedelbart. Billy och Emma avbryter genast den vilda leken och går åt var sitt håll.

Billy och Emma är Anete Bührings två hundar och de är uppfostrade med Caminolobometoden, enligt vilken de har lärt sig att ”bah” betyder stopp.
”Signalen fungerar oavsett situation”, säger Anete Bühring och tillägger att den bästa stoppsignalen är ett ord eller ett ljud som du aldrig använder till någonting annat, så att hunden vet exakt att det är den det handlar om.
När Anete Bühring kom till Spanien 2010 hade hon två hundar. Men så en dag kom fåraherdens hund på besök och plötsligt stod hon där med en vuxen hund, en halvstor valp och nio hundvalpar. Hon hittade nya hem till sju av valparna medan hon behöll två av dem själv.
”Det var en hektisk tid och jag insåg snart att jag inte hade kunde få pli på alla de små. De stack iväg och jag kunde inte få dem att komma tillbaka till mig när jag kallade på dem”, berättar hon.
Anete Bühring hade hört talas om Lobo Park och hon vände sig till Daniel Weigend med sin hundflock. ”Det var inte något problem, det skulle han nog fixa”, fick hon höra. Och det gjorde han.
”Det tog ganska kort tid. Metoden är nämligen inte som hunddressyr som pågår i flera år. Hunden lär sig fort vad den inte får”, säger Anete Bühring och betonar att det inte handlar om att ändra hundens personlighet.
Hunden kan fortfarande larva sig och bete sig galet men det handlar om att veta att man kan stoppa den.
”Problemen med mina hundar var att de stack iväg när vi var ute och gick. De jagade motorcyklar och allt möjligt annat. Varje promenad var ett stressmoment och obehaglig. Idag är det ett nöje”, säger Anete Bühring och avbryts plötsligt av de fyra hundarna som stormar ut i trädgården och börjar skälla våldsamt åt en moped som kör förbi.
Hon låter dem göra det i tio sekunder innan hon reser sig upp och med lugn röst ropar: Hey, hey, kom hit”, efterföljt av två handklappningar. Effekten är imponerande. Alla fyra hundar tystnar ögonblickligen och kommer glatt springande upp på terrassen igen.
”Camionolobo har gjort mig till en bättre hundägare”
Daniel Weigends metod har inte bara uppfostrat hundarna utan även Anete Bühring själv. Hon trodde nämligen, som så många andra hundägare, att man skulle träna hunden med godbitar för att får den att uppföra sig fint. Efter att ha arbetat med Daniel Weigend tvivlar hon inte över att hon hade fel.
”När du använder godbitar så köper du hunden. Godbiten blir en stimulans för hunden, men när den ser en katt, ja, vad tror du är mest spännande? Katten naturligtvis. Borta är hunden och så kan du stå där och vinka med ditt godis. Om hunden är väluppfostrad kan du säga: ’Nej, stanna här'”, säger Anete Bühring.
Hon har också lärt sig att vara bestämd mot sina hundar.
”Jag är den typiska hundägaren som pratar och gullar mycket med mina hundar. Jag har uppfört mig mer som deras vän än som deras ledare. I min träning av dem har jag gjort det klassiska misstaget och arbetat med en ökande aggressivitet: ’Kan du inte låta bli’ – ’Nej, låt bli nu’ – Nej, nu får det vara slut’, och medan tonläget stiger och stiger blir hunden dövare och dövare”, säger Anete Bühring. Med Caminolobouppfostran och i arbetet med stoppsignalen har hon upplevt att hennes hundar har blivit mer lyhörda samt förstår att det nu är hon som bestämmer.
”Jag tycker att det är tråkigt att folk inte känner till metoden, som ju är så enkel. Istället för att gå och träna i flera år kan hundägare uppfostra sin hund på bara ett par veckor”, säger Anete Bühring. Hennes eget intresse för hunduppfostran har blivit så stort att hon idag samarbetar med Daniel Weigend och lär sig att undervisa i Caminolobo.
 
IMG 9225 kopi
Lobo Park och Caminolobo
Daniel Weigend öppnade Lobo Park med syfte att studera det naturliga beteendet bland vargar och på så sätt skingra alla myter. Genom studierna skulle han komma på det bästa sättet att träna och dressera tamhundar.
Parken är öppen för allmänheten och Daniel Weigend lever på att undervisa och upplysa besökarna om vargar, hålla seminarier för hundägare om Caminolobo samt aktivt gå in och hjälpa hundägare att uppfostra eller återuppfostra deras hundar.
Önskar du få hjälp av Daniel Weigend i att uppfostra din hund, eller vill du veta mer om Caminolobometoden så går det bra att kontakta honom (han talar spanska, engelska och tyska) på: +34 952 031 107 eller Anete Bühring (talar danska) på +34 648 488 069. Läs mer om Caminolobo på: www.caminolobo.com.
Av Alexandra Stentoft

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.