Sätt guldkant på sommaren

Sätt guldkant på sommaren

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
shutterstock 147302750
 
Den lugna vintern är över och våren med den tidiga värmen har väckt varenda liten cell som legat och bara väntat i kroppen på den stundande sommaren. Och äntligen är väntan slut. Redan nu i maj börjar man kunna njuta av vad sommaren 2014 har att bjuda på; gräv ned fötterna i sanden samtidigt som du svalkar dig med en uppfriskande mojito i skuggan av palmer, upplev världsartister och musik i alla dess former, njut av femstjärniga middagar i sällskap från alla världens hörn och mingla bland celebriteter bland de röda mattorna…

… och det tar inte slut förrän höstens regnmoln skymmer den stjärnklara himlen över Marbella.
 
”Sommaren i Marbella börjar den första maj och det är som om hela staden genomgår en förvandling från en slumrande vinterby till en sommarcosmopol. Här kan allting hända. Visst går det att planera sin Marbellasommar men jag vill rekommendera alla att planera den med utrymme för det oväntade, för du vet aldrig vad som oväntat dyker upp på evenemangsagendan”, säger Mugge Fischer, designer, konstnär och konferencier, som En Sueco har talat med för att få veta mer om den kommande sommarsäsongen.
Om föregående år har känts sparsamma och tillbakahållna så kan man i år förvänta sig någonting helt annat. Flera resesajter har konstaterat att Marbellas popularitet som sommardestination ligger i nivå med Rodeo Drive och Franska Rivieran. Fler och fler går på rekommendationer från andra när de som semesterfirare väljer Marbella, och att Marbella därtill ofta syns i media och tätt besöks av kändisar förväntas naturligtvist bidra ytterligare till populariteten. Och Mugge Fischer har koll på pulsen:
”Det är tydligt att det är en helt annan stämning som väntar oss den kommande sommaren. I år känns Marbella mer positivt och redo att ta emot alla. Och visst beror det på att Marbella återigen är populärt som semesterort men även på att det strömmar till fler människor när fler köper bostäder i området, vilket inte går att sticka under stol med. Det i sin tur bidrar till att vi också kommer se fler människor på restaurangerna, barerna och på nattklubbarna samt att glansen och guldkanten i staden har återvänt. Servicenivån är hög, intrycken över dina förväntningar och upplevelserna fullständiga.”
 
Mugge
 
Det finns en mängd olika evenemang som hålls i Marbella under sommarmånaderna. Många av dem är återkommande år efter år och kända över hela världen, men i Marbella kan det som var ett parkeringshus för tre dagar sedan helt plötsligt ha inretts till den hetaste nattklubben. Dessutom är det inte ovanligt med evenemang, galor och utställningar som planeras från nästan dag till dag.
Här följer en guide till de kanske mest populära evenemangen i Marbella sommaren 2014:
 
Beach Clubs
I skrivande stund genomgår den populära strandklubben Nikki Beach en stor ombyggnation och förvandling, och av fotona som En Sueco-redaktionen fått ta del av går det inte att ens gissa sig till vad denna världskända strandklubb har att bjuda på 2014. Dock har redaktionen fått veta att det bl.a. kommer att tillkomma en swimmingpool på området, vilket bara det kommer höja den redan föregående års genuina känsla av beach club till skyarna. Det blir spännande att se vad Nikki Beach bjuder på i år.
Men missa inte heller de andra strandklubbarna längs kusten. Här finns någonting för varje smak, en del mer fine dining, andra mer ungdomliga med taktfast dansmusik, som t ex Ocean Club och Sala Beach, bara för att nämna några. Gemensamt för dem alla är att du kan komma i flipflop eller högklackat, i somrig tunika eller glittrande bikini – strandklubbarna är till för chillaxing i Marbella.
 
Galor
Vad skulle Marbellasommar vara utan glamor och galor och naturligtvis rullas de röda mattorna ut även i år. Och för dem som vill mingla med världsstjärnor och samtidigt bidra till välgörande ändamål är Marbellas galor helt rätt.
 
The Global Gift Gala
För tredje året i rad öppnar Grán Melia Resort Don Pepe i Marbella upp dörrarna för The Global Gift Gala den 20 juli. Detta är ett stjärnspäckat evenemang som går hand i hand med att främja medvetenheten kring barns och kvinnors rättigheter i hela världen. Eva Longoria är honorär styrelseordförande och ett självklart namn på gästlistan tillsammans med många andra kända namn som bl.a. årets presentatör Bertín Osborne och artisten Navajita Platea. Tidigare år har galan gästats av Sherman Moore, Antonia Dell’Atte, Victor Cucart, Ana Tarrés, Patricio Moreno och Manolo Santana och många fler. Här ges bra underhållning, elegant middag och goda drinkar, och överskottet går till det humanitära hjälparbetet. Dessutom firar Grán Melia Resort Don Pepe 50 år i år så förväntningarna är höga.
 
shutterstock 180442793
 
Concordia Marbella
Den 1 augusti är det dags för Concordia Marbella till fördel för The Concordia AntiAIDS Association, på Finca La Concepción, som startades 1994 och alltså firar 20 års jubileum i år. Organisationens syfte är att hjälpa det växande behovet kring människor som drabbas av HIV/AIDS, som på grund av olika anledningar behöver specialiserad hjälp.
Tidigare år har denna gala alltid hållits med ett tema, förra årets Gran Gatsby-tema gjorde succé, men i år har inget tema angetts förutom naturligtvis firandet av att The Concordia AntiAIDS Association firar 20 år, vilket kommer att bli storlaget.
Och redan den 27 maj hålls en välgörenhetskonsert till fördel för Concordia i kyrkan Iglesia de la Encarnacion, i Marbella, för dem som vill starta sommaren med god klassisk musik av hög kvalitet.
 
Starlite Gala
En tredje gala som har blivit omåttligt populär är Starlite Gala som föddes 2010, med självaste Antonio Banderas i spetsen. Denna galas syfte är att förbättra utbildning, primära behov och livskvaliteten i samhället för familjer och barn med knappa resurser. Tack vare dess beskyddare, Antonio Banderas, är denna gala kanske den som skänks mest Hollywood skimmer och tidigare år har vi sett både Melanie Griffith, Daryl Hannah och spanska popkungen David Bisbal på den röda mattan, bland många andra kända namn. Och 2014 väntas bjuda på den bästa Starlitegalan hittills.
 
shutterstock 153173150
 
Ännu mer…
Det är inte bara strandklubbar och galor i sommarens Marbella, här följer fler alternativ:
 
Marbella Luxury Weekend
Vill du uppleva Puerto Banús i all sin glans så ska du besöka lyxbåtshamnen mellan den 5 och 8 juni. Detta evenemang är ett initiativ från kommunen och lockar varje år tusentals människor som vill uppleva lyx i sin rätta bemärkelse. Till hamnen behövs ingen inbjudan så här kan man flanera fritt och röra sig mellan de röda mattorna som åskådare till alla de privata evenemang som äger rum denna helg. Marbella Luxury Weekend är en upplevelse i sig utan minsta antydan till jantelag. Här ligger modehusens catwalks ut över vattnet där modellerna visar upp det allra senaste. Här är ingen rädd för att överglänsa någon annan. Här ses underhållning i varje hörn och bli inte förvånad om du plötsligt stöter på en eldslukare eller en akrobat på styltor högt över besökarnas huvuden. Under dessa dagar blomstrar Puerto Banús med glada leenden, energi, färger, flärd och glamour. Detta är de stora modehusens europeiska skyltfönster men fortfarande råder den alldeles speciella Puerto Banús stilen som lämnar utrymme att blanda stilar och smaker. Så känner du för att mixa aftonklänningen från det finaste modehuset med sandaler från Marocko så är det helt rätt. Och som alltid är de många restaurangerna, barerna och klubbarna, som finns i alla varianter till alla smaker, öppna.
 
Starlite Festival
Och vill du gå på konsert, äta gott eller bara ta en drink bjuder Starlite Festival på en hel månad fylld med musik, mode, konst, film och gastronomi och allting under Marbellas stjärnfyllda himmel. 2014 är festivalens tredje år och festivalen äger rum från 23 juli till 23 augusti, och allting i världens enda klubb i ett stenbrott. Dörrarna är öppna varje dag och förutom från den bara himlen ovanför skänks festivalen stjärnglas från besökare och uppträdanden. Här kan vi i år förvänta oss underhållning från bland annat Pet Shop Boys, The Beach Boys, Alejandro Fernández, Gloria Gaynor, Tom Jones och många fler i kustens kanske bästa auditorium, med en akustik som under festivalens sista dag får en att längta till nästa Starlite Festival. Vill du inte gå in på själva konsertområdet går det också bra att sätta sig i baren och njuta av musiken på lite distans, eller varför inte avnjuta en utsökt middag.
Njut av sommaren i Marbella och unna dig själv att bli bortskämd, i alla fall för minst en dag!
Vill du hålla dig uppdaterad kring de allra senaste nyheterna om olika evenemang finns det en mängd olika hemsidor med information. Förutom evenemangens egna hemsidor är en av dem onlinemagasinet: www.marbellaplus.com. Även hotell och turistinformationer har ofta den senaste uppdaterade informationen om vad som är aktuellt i Marbella.
 
 
shutterstock 108346844
 

Tre röster om sommar-Marbella

En Sueco har träffat tre svenskar i Marbella för att få veta vad som är deras absoluta favoriter.
 
En marknad på uppgång
”Det känns först och främst som om hjulen på marknaden har börjat rulla. Vi har under en tid sett bland annat uppfräschningsarbeten lite överallt, tycker jag.” Det är Annis Åhslund som berättar och får medhåll av väninnan Mikaela Strand: ”Det tycks som om marknaden aldrig gått ned under vintern som varit och folk fortsätter att komma hit; de köper bostäder, vill ut och shoppa och går ut och äter. Och som Annis säger så ses det att det arbetas lite överallt på gator och torg runtomkring i Marbella, vilket är bra, det gör området finare.”
 
En Sueco har tagit en fika med Annis och Mikaela i Marbella för att ta pulsen på läget och samtidigt passade vi på att få en pratstund med Hans Möller.
”I regel är det dubbelt så mycket arbete för oss här på caféet under sommaren, så man kan verkligen säga att människor vaknar till liv efter vintern”, berättar Hasse, som Hans kallas. Även han upplever att det händer saker på marknaden: ”Jag tycker mig se lite av ett generationsskifte med fler 40–45-åringar som köper bostäder, vilket också det, förutom sommaren, ger Marbella mer liv.” Hasse förklarar också att marknaden i Marbella har blivit mer dynamisk och att det ständigt dyker upp nya ställen, barer och restauranger.
Vad tycker då Marbellaborna själva om sommar-Marbella?
”I år har Marbella smygstartat redan under påsken. Under vintern var det ganska lite folk i rörelse men nu är det redan fullt med folk. Puerto Banús är helt enkelt det som Puerto Banús står för – lyxiga båtar, bilar och butiker samt bra restauranger, och resten av Marbella åker skjuts på det”, säger Annis som håller med Mikaela som säger: ”Vi båda bor i Puerto Banús men vi går inte bara ut här utan åker gärna till centrala Marbella. Marbella som stad är mysig och vi upptäcker gärna nya ställen, både butiker och restauranger.”
 
Foto1 2
Väninnorna Annis Åhslund, livsnjutare, och Mikaela Strand, ägare av byggföretaget Strand Construction.
 
Tillsammans fortsätter de två tjejerna att berätta att kombinationen av platser i området gör att det finns någonting för just alla. De som vill gå på de populäraste restaurangerna i Puerto Banús ska under sommarmånaderna vara beredda på att boka bord, ibland långt i förväg, eller vara redo till att köa till populära barer. Och söker man någonting lite lugnare är just centrala Marbella perfekt med mysiga gränder, restauranger, Apelsintorget och den fina paseon, med många restauranger, och där det alltid finns minst en restaurang med en trubadur eller mindre spelning. Tjejerna nickar också instämmande till varandra när de konstaterar att Marbella passar alla oavsett ålder, smak och ekonomi.
”Det bästa med sommaren är definitivt att det alltid händer någonting”, säger Mikaela och ler stort. Annis förklarar vad hon gillar bäst: ”Jag gillar strandklubbarna, speciellt Ocean Club. Där är det alltid bra musik och vill man ha lite mer fest håller man sig till poolområdet men så finns också det trevliga restaurangområdet där man kan sitta och äta gott. Ocean Club har, liksom många andra strandklubbar, olika temadagar, som t ex champagnedagen en gång i månaden, och det är hur kul som helst, men dyrt. Mistral är en bra strandklubb.”
”Jag tycker om att gå till olika strandklubbar och tycker att det finns många bra. Eftersom jag ofta umgås med många olika nationaliteter blir det automatiskt att jag går till olika ställen. Ska jag välja bara en så tycker jag om Puro Beach, den är lite lugnare”, säger Mikaela.
Väninnorna tittar på varandra och säger nästan samtidigt: ”Men vi går inte alltid till strandklubbarna och man måste inte alltid hyra solstol. Ofta går vi till stranden också med vanligt badlakan och kanske en brassestol. Många tar även med sig så att de äter på stranden, vilket är ett bra alternativ, men man kan också gå till någon av strandklubbarna bara för att äta lunch.”
 
Foto2
Hans ”Hasse” Möller, ägare av cafeét och restaurangen Starz.
 
Vad händer bortom den varma sanden och det svalkande havet?
”Jag har bott här i så många år att jag känner lite ’Been there done that’ och så är ju sommaren högsäsong på restaurangen vilket betyder mycket jobb för mig”, berättar Hasse. När han får en ledig stund går han dock gärna ned till havet och strandbaren Pedros Bar, i Puerto Banús, som mer liknar en chiringuito och som är mer avslappnad än strandklubbarna. Dock sticker han inte under stol med att alla sommarens evenemang har någonting att erbjuda och plockar ut sin favorit: ”Är det någonting jag skulle rekommendera om man ska gå på bara ett av Marbellas sommarevenemang är det Marbella Luxury Weekend. Under dessa dagar klär alla upp sig lite extra och det är Marbella som Marbella var under sina glansdagar. Och det behöver inte kosta någonting – det är bara att bege sin ned till hamnen (Puerto Banús, red.) med vännerna och hunden, köpa en glass och bara titta på allting”.
”Vi planerar inte så mycket utan tar det mer som det kommer, är väldigt spontana”, berättar Mikaela.
”Jag har sett att Starlite har riktigt bra konserter i år, och kanske skulle man gå, men jämfört med Sverige är livsstilen mer ’här och nu’ och ofta går vi bara ned till hamnen och ser vad som händer”, säger Annis som sedan nickar medhållande när Mikaelas säger: ”Vi får inte heller glömma bort att allting har söndagsöppet under sommaren, vilket gör livet ännu mer flexibelt – tar man det inte idag tar man det bara imorgon.”
”Marbella har blivit bättre än det varit de senaste åren och i och med alla nya ställen finns det många som är värda att besöka. Helt klart är att man här kan ha hur kul som helst, det finns hur mycket som helst och alla evenemang har någonting att erbjuda”, säger Hasse och nämner även tennisen och golfen, som många kommer till Marbella för.
Av Sara Laine

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco