Sanne, Sverige och Södern

Sanne, Sverige och Södern

Sanne1

Den 17 maj ger Sanne Salomonsen sin första konsert på spansk mark. En Sueco har träffat den danska Rock Mama och pratat om karriär, livets allvar, kärleken till Sverige, de iberiska hästarna och naturligtvist även om förväntningarna inför den stundande konserten på Castillo Sohail i Fuengirola.
 
Helt uppe
Året är 1989 och soloalbumet ”Sanne” lanseras. Det är Sanne Salomonsens sjätte album sedan debuten när hon var bara 17 år gammal. Det är detta album som visar sig bli det stora genombrottet och säljer inte färre än 600 000 exemplar i Skandinavien och speciellt i Sverige överstiger skivförsäljningen alla förväntningar.
”I förhållande till antal invånare sålde vi fler antal skivor än Michael Jackson i USA. Det låter helt overkligt, men så var det”, berättar Sanne Salomonsen. Det var under samma tid som Sanne Salomonsen var gift med Mats Ronander, som hon har sonen Victor Ray med.
Senare, i början av 90-talet släpptes skivorna ”Where Blue Begins” och ”Language of the Heart” och båda sålde fantastiskt bra i Skandinavien, och hoppet siktade nu in sig på det stora genombrottet i USA.
”Men så blev det lite för roligt”, som Sanne formulerar det och fortsätter: ”Det amerikanska skivbolaget ville att jag skulle flytta till Los Angeles permanent för att kunna marknadsföra musiken till hundra procent. Att göra skivorna var i sig inget problem men det var ett hårt jobb att marknadsföra dem därefter. Dessutom hade ju Mats Ronander och jag just separerat, jag var ensamstående mamma och kunde helt enkelt inte förena ett resande yrkesliv mellan Skandinavien och USA med att vara en bra mamma.”
Skivbolaget såg annars en ny Tina Turner i danska Sanne men hon valde alltså ”de mjuka värdena” på bekostnad av ett möjligt internationellt genombrott. Men i Skandinavien var succén fortfarande enorm. Sanne lyckades med det som är allra svårast för musiker; att hålla sig på topp under flera årtionden. Skivorna regnade tätt och Sanne levererade, oavsett om hon uppträdde själv eller med andra av tidens stjärnor som Lis Sørensen eller Mats Ronander, som hon titt som tätt spelade med i Sverige trots deras skilsmässa 1992. Med åren har Sannes relation till Sverige blivit så nära att hon ser Sverige som sitt andra hemland. Hon har bland annat knytit nära band både privat och profesionellt med Marie Fredriksson och Björn Skifs, bara för att nämna några.
 
Helt nere
Den 5 maj 2006 drabbades Sanne Salomonsen av en blodpropp i hjärnan.
”Läkarna säger att blodpropp nummer två kan komma blixtsnabbt efter att du har fått den första. Det hände gudskelov inte mig, för det var inte en sjukdomsblodpropp som drabbade mig utan jag hade istället fått en arbetsskada”, förklarar Sanne.
Sanne fick dock genomgå hård rehabilitering under de följande åren då blodproppen hade gjort henne lam i vänster arm och i den vänstra ansiktshalvan.
”Men jag ville upp på hästen, och sjunga igen”, säger Sanne. Hästarna i Sannes liv återkommer vi till lite senare, men efter ett par år av rehabilitering var hon så tillbaka igen. Men inte helt riskfritt.
”Det är nu åtta år sedan jag blev sjuk. Jag vet att jag var nära döden men idag är jag friskt. Jag har lagt sjukdomen bakom mig för annars kan jag inte leva. Det är därför som jag är tillbaka på scenen, även om det innebär att jag får lov att ta bättre hand om mig själv”, berättar den danska sångerskan och syftar på att hennes turnéer idag är lugnare än vad de var förr. Men upp på hästen ville hon – och det gjorde hon, och faktiskt var det de portugisiska hästarna som hjälpte Sanne tillbaka till musiken.
 
SanneSalomonsen
 
Unico och Lissabon
Sanne Salomonsen har alltid tyckt om hästar, speciellt de iberiska. Som en del av sin rehabilitering för att återfå styrkan i musklerna och koordinationsförmågan reste hon till Málaga för att leta efter drömhästen i Andalusien, men reste vidare till Portugal av en ren tillfällighet, och där fick hon träffa hästen Unico.
”De portugisiska fullblodshästarna är kända för att ta hand om sina ryttare och Unico var helt fantastisk mot mig. Tack vare ridningen fick jag träna upp min rygg igen samt magmusklerna, som är a och o för en sångare då ju sången kommer nedifrån magen”, förklarar hon. Sanne fick en fast relation till gården i Portugal och hade under en tid fyra hästar. Tre av dessa har hon inte längre kvar men Unico har hon behållit.
”Unico betydde så mycket för mig under min rehabilitering så han har gett namn åt mitt comeback-album 2009”, säger Sanne, som inte kan gömma sina känslor till Portugal och berättar: ”Videon till sången ’Taxa’ är inspelad på Lissabons gamla, smala gator och sången ’Lissabon’ på mitt senaste album är en vacker sång om staden som jag tycker så mycket om.”
 
Intim konsert i Fuengirola
Under de senaste månaderna har Sanne Salomonsen turnerat med en intim konsert som har byggts upp med alla hennes största låtar, många av dessa har hon inte sjungit live under de senaste tio åren.
”Jag vill gärna komma nära publiken med ett litet band – och likadant att publiken kommer närmare mig”, förklarar hon. Med sig har hon bland annat Annika Askman som bemästrar flera instrument och som även sjunger med Sanne.
”Vi ser verkligen fram emot att sjunga på den gamla borgen i Fuengirola”, avslutar Sanne med en förväntansfull röst, så det råder inga tvivel och att hon menar det – och har det bra. Sanne är på topp igen.
 
Hur får jag biljetter?
Biljetter till konserten kostar 45 euro och de är kombinerade sitt- och ståplatser. Biljetter finns att köpa hos Vitamina (Centro Idea), UniOptica och Café La Vida (Fuengirola), Nykredit (Marbella), Heiko by Heiko (Torre del Mar), Ole Optica (Nerja) och Costa Granada Home (Almuñecar).
Biljetter kan även köpas via e-mail: henrik@eventhuset.es
Mer information finns att få per tel. 670 63 57 86 och på hemsidan: www.eventhuset.es

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.