Jardín Botánico Histórico – La Concepción

Jardín Botánico Histórico - La Concepción

jardin-botanico
Flera meter höga träd skapar ett spektakulärt valv över ens huvud när man stiger in i Jardín Botánico Histórico La Concepción. En svalkande bris skapar en frisk kontrast till höstvärmen som likt ett lock har lagt sig över staden just denna dag. Grusvägen, som slingrar sig in mot det gröna delar sig i otaliga stigar och den tropiska världen öppnar sig framför fötterna. Men roten till trädgården, som idag stäcker sig över ca 230 000 m2, går att hitta långt tillbaka.
 
Trädgården uppstår genom giftermål och resor
Omkring år 1850 gifter Amalia Heredia Livermore sig med markgreven Jorge Loring Oyarzabal. Han är en inflytelserik man i Málaga under 1800-talet och äger vid den tidpunkten fincan La Concepción. Amalia Livermore är mycket intresserad av arkitektur, växter samt böcker och när hon gifter sig med Jorge Loring Oyarzabal skänker hennes familj dem en bit land med olivträd. Detta är början på Jardín Botánico Histórico La Concepción. Anläggningen av den tropiska trädgården, som sträcker sig över en yta av 30 000 m2 pågår löpande men har sin utgångspunkt i parets bröllopsresa, som går genom det mesta av Europa. Här förälskar Amalia sig i de många exotiska växter som hon möter på sin väg. Hon skickar hem olika exemplar till parets nybyggda sommarresidens, som ligger i utkanten av den tropiska trädgården. Amalia är en samlare och hennes passion för växter och för att utforska nya världar för genom årtionden med sig de gröna rikedomarna som idag gror i den botaniska trädgården.
 
Ett sammelsurium av djur, växter och fantasi
När Amalia och Jorge Loring dör säljs Jardín Botánico Histórico La Concepción. De nya ägarna, Amalia och Rafael Echevarria, ser dock även de det vackra i trädgården och tillför både nya platser och växter, bland annat ”El Mirador Histórico” som har utsikt över Málaga. Trädgården blir så storslagen att den år 1943 officiellt utnämns till ”Jardín Histórico Artístico”. 1990 övergår trädgården till Málaga Kommun och 1993 träder de första besökarna in genom porten till den nya förtrollade trädgården. Fantasin och tron på äventyr väcks nämligen till liv här. Små, snirklande stigar leder till en mängd små vrår där jätteträd, bambudjungler, palmskogar, små vattenfall, färgrika blommor och dolda trappor för tankarna till fjärran länder och äventyr.
Barndomens minnen väcks till liv och för en stund kan man resa tillbaka till Peter Pans Önskeö. Två ekorrar springer runt och lugnet bryts bara av papegojskrik och barnskratt. Amalia Heredia Livermores reslust har gjort Jardín Botánico Histórico La Concepción till en fantastisk plats och den perfekta kontrasten till Málagas pulserande stads- och strandliv.
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.