Härligt liv – ”takes” från en roadtrip i Kanada

Härligt liv - ”takes” från en roadtrip i Kanada

herligt-liv
Härligt liv – TAKE 1: Kulturkrock
Lyckat skyskrape-stadsliv med integrerad tv i badrumsspegeln och egen japansk sashimikonstnär byttes ut mot Eagle’s Eye Ranch djupt inne i British Columbia. Här är det jam-session i ladan med en solbränd bodybuilder på trummor, en kiropraktor från Iowa på gitarr och en Monty Phyton-typ på bas. Just där känner jag mig oändligt vanlig.
Boende, gäster och frigående djur ska sova runtomkring på ranchen. Jag intar ett avslappnad inställning till det hela och observerar mig själv i omgivningar med ett gemensamt badrum (med en dörr utan lås) till bara sisådär 20 personer och dass bakom stallet med en koskalle på dörren. När jag kommer till ro har kiropraktorn från Iowa kommit till en punk när han helt enkelt sjunger ut sin själ ur en överspänd medicinmannaform, medan hästarna frustar lugnt under Douglas-granarna och vindspelen spelar en djup melodi.
Jag har aldrig sovit så gott
 
Härligt liv – TAKE 2: En fråga om smak
Bodybuildern (han med trummorna) lagar kvällsmat och serverar glatt hemlagade vegetariska burgare och exploderade varmkorv och en sallad så grov att det känns som att tugga på näckrosor…
”We’ve got great taste”, säger kanadensarna – och det har de. Alla är inte superbra på att laga mat och vin men de flesta vet hur man sätter ihop trä och sten, så allting passar samman i en fin helhet. Och så hittar man trots allt på ett eller annat sätt krafter till att tugga i sig näckrosorna.
 
Härligt liv – TAKE 3: Totem
När platserna har namn som Yellow Knife, Gold Mountain, Red Deer, Kicking Horse River och Silver Creek måste man bara vandra igenom regnskogen och ut till kusten för att hitta sin alldeles egen talking stick, som har putsats sideslen av havet. Alla med respekt för sig själv har även en totempåle – och en medicinpung, för att jag är redo till att få den. Så är det, får jag lära mig av de människor som inte bara har respekt för sig själva utan även för landets indianstammar. Stor insats för genomtänkt och långsiktig integration utan att överdriva, utan att romantisera. Således har varje indian en husbil, en wigwam och en hög gamla bilar i trädgården, håller igen på spriten och försöker passa in i tiden, medan Jorden äras och det skapas en plats där människor kan leva tillsammans.
 
Härligt liv – TAKE 4: Integritet
Här skiljer kanadensarna sig från befolkningen i grannlandet i söder. I alla fall som USA ser ut efter uppvaknandet efter septembermorgonen 2001. Inte bara har USA förlorat sin oskuld utan även sin pionjäranda och sin integritet. Klädsamma karaktäristiska som är naturliga här uppe i världens näst största land. Motståndskraft är en del av den kanadensiska pionjärandan – även mot elementen, mot korruption och mot måsskit. Den otämjda vildhet som vi en gång i tiden förknippade med USA.
Men, som en B&B-ägare vågade plocka ned mig på jorden med: ”Vi är fortfarande ett ungt land…”. Hon bor för övrigt vid den vildaste älven. Använder man repet i trädgården för att svinga sig ut i vattnet med är man nere vid grannbyn innan man kommer upp till ytan igen.
 
Härligt liv – TAKE 5: Wunderbaum
I vandringskängor, shorts och med fyrhjulsdrift lägger vi flera hundra kilometer bakom oss på Icefields Parkway genom de kanadensiska Rockies – en av världens vackraste highways. Doften av gran är stark i bilen, lite som en Wunderbaum – på ett naturligt sätt. Trafiken är sparsam. Det är en del trucks, älgar och svartbjörnar – på väg ned mot älven för att släcka törsten eller fånga lax. Det är som att köra uppe i himlen. Den är hög, klar och blå. Bergen är enorma, barska och snöklädda.
 
Härligt liv – TAKE 6: Be nice or go away
Skylten står på disken i den lilla stadens deli. Kan det sägas tydligare? Om jag någonsin ska ha en tatuering i pannan ska det vara budskapet. Damen bakom disken räcker mig min frukost, som är nyttig och kraftig som en lumberjack’s. Men okej, vi befinner oss ju också långt norrut – där älven löper ut i Arktiska havet. Mat och kaffe avnjutes vid det lilla bordet på trottoaren. Två män går förbi. En av dem är en tidigare kollega till mig. Jag menar: What are the odds?
 
Härligt liv – TAKE 7: Walter the tree hugger
Walter är verken hippie eller First Nations (kanadensarnas ord för ursprungsbefolkningen). Han är inte heller alldeles vanlig. Han har nämligen byggt en jättestuga med gästhus, lada, stall och garage på sin ranch. Husen är byggda i tjocka Douglas-granstammar och Walter har själv noga valt ut var och en av dem, varefter han kramat dem, var och en, för att försäkra sig om att han fått tag i det alldeles rätta trädet innan han fäller det, avbarkar det och bygger sig ett fantastiskt hem av det. Han har också en truck och en härlig fru, som bakar de underbaraste kakorna.
 
Härligt liv – TAKE 8: Ett barn av Jorden
Ty är ett genialt barn. Under senaste tiden har jag inte upplevt ett barn som vilar i sig själv, respekterar djur, människor och övriga omgivningar såsom Ty. Vid första anblick liknar hon andra 10-åringar med långt hår, jeans och en snygg t-shirt. Hennes blick är djup, när jag i ett ögonblick fångar den under hennes lek med hunden. Hon bor så långt upp i bergen att hon får hemundervisning av sin mamma. Hon är ett barn som aldrig är uttråkat. Hon vet gott och väl att bilden av en människa på Ipad:en inte är en människa utan bara en bild av en. Hon förstår skillnaden på ett så klockrent sätt att jag tycker att det är pinsamt å vägnar för alla oss oinvigda. Alla vi som har tappat kontakten till verkligenheten helt frivilligt. När Ty har behov av ett avbrott från leken lägger hon sig på marken vid sidan av sin mammas stol och slappnar av. Hon är en iakttagare, en observatör, och när samtalet kommer in på två hästar, som alla församlingens hästexperter uppfattar som om de är av samma ras, rättar hon dem artigt och med detaljer samt precision, som får alla att lyssna i en slags andakt.
 
Härligt liv – TAKE 9: Great People. Great Projekt. Great Results.
Så lyder slogan:en för ett lokalt byggföretag. Den kunde mycket väl vara västra Kanadas slogan, för allt tyder på att de pengar som allokeras till att t ex bygga en bro, faktiskt används till att bygga precis den bron. Exotiskt, sett genom mina spanska glasögon – lite som det faktum att alla offentliga toaletter här har både lås på dörren, toalettsits (fastskruvad), toalettpapper, tvål, rinnande vatten och handdukar. Även motorvägsdassen,  jäklar…
 
Härligt liv – TAKE 10: Lååångsamt
Livets långsamma gång, som jag alltid efterlyser, har jag hittat här. Här ”taker vi det easy” allihopa.
 
Härligt liv – TAKE 11: Hårbottenmassage
Nova är en blandning av en palomino och en albino. Hon är bara två år gammal men sinnlig och klok som en gammal indian. Jag sitter på en trästubbe i en cederträdslund och försöker mig på den svåra konsten som det absurt nog är att ”vara i nuet”. Nova kommer obemärkt fram till mig och börjar försiktigt massera först min hårbotten och sedan min hals och nacke för att avsluta det mycket speciella mötet med att nafsa i mina örsnibbar. Alla som känner till en hästmules kombinerade mjukhet och fasthet kan nästa föreställa sig hur magnifikt magisk denna upplevelse är. Luften är tjock av närhet – och sammanhållningskraften mellan djur och människa i detta ögonblick är sakral.
 
Härligt liv – TAKE 12: Resenärer i katastrofer
På Glacier Bar avnjuts en stark Polar Bear Coffee. Jag pratar med mannen bredvid mig, som heter Craig, som är new zealändare och bor i London. Han har just varit i Stampede i Calgary tillsammans med sin rodeo-gillande mamma. Craig arbetar för en stor amerikansk bank och hans jobb är att hålla ögonen på latenta faror som lurar därute, och som innehåller potentiella ekonomiska fördelar till bakens kunder; terrorism, krig, jordbävningar… Craig är på 24/7. Lever i nuet på sitt sätt.
 
Härligt liv – TAKE 13: Björnsång
Min morgonjoggingrunda går längs Lake Louise’ bred. Här är det så vackert att jag nästan tappar andan. När jag är för långt bort hemifrån upptäcker jag att jag har glömt björnklockan, så jag börjar sjunga. Jag sjunger riktigt dåligt så jag känner mig trygg på den ödsliga stigen, som snart kommer att vara full av japanska turister med de senaste kamerorna som finns på marknaden. Det är nog inte en enda människa som har upplevt detta ställe som inte har önskat sig att få vara just här alldeles ensam. Det är jag denna morgon – hur andfådd som helst, för sång i kombination med löpning i tunn bergsluft är en utmaning för lungorna.
 
Härligt liv – TAKE 14: Förförbar
Min Kanadapassion är trucks. Ljuden gör mig förförbar. Det samma gör den coola looken när man sitter där bakom ratten i sin pickup med armen nonchalant placerad ut genom fönstret medan den andra handen vilar på ratten. Motorn brölar. Hunden sitter och njuter av vinden på flaket som är fyllt med bruna papperskassar med grönsaker, bär, frukt och rödvin. Jag blev förförd i Kanada…
 
Härligt liv – TAKE 15: Supermoon
Från min säng kan jag se kvällens supermoon. Jag kan nästan nå den när jag sträcker ut min hand. Eller ta en bit.
Ljudet av ett enormt långt tåg med 40-fotscontainers i två våningar som passerar stationen på sin väg mot de nordligaste territorierna fyller stillheten i natten.
God natt från the End of the Canadian Road!
Av Helle Espensen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.