Håll Rätten Kokande. Göran Rise – 50 år som jurist och advokat kryddat med fall och rättegångar

Håll Rätten Kokande. Göran Rise – 50 år som jurist och advokat kryddat med fall och rättegångar

goran
 
Många gånger har han fått frågan om vad han har gjort under alla sina yrkesverksamma år. Efter funderingar och divideringar har Göran Rise nu sammanställt sin historia i bokform. Både för att berätta för sina barn och barnbarn om vad pappa, morfar och farfar har arbetat med men även för vänner och andra som kan vara intresserade av advokat Göran Rises yrkeshistoria. I boken får läsaren följa med på en resa i svensk rätt under 50 år, 50 år som Göran varit aktiv inom svensk juridik varav drygt 40 år som advokat.
 
Historien börjar redan när Göran som gymnasist fick upp ögonen för processrätt och fascinerades av tv-advokaten Perry Mason. Därefter tas läsaren med på en resa från notarietjänst, öppnandet av egna advokatbyråer till arbetet i Marbella, allt kryddat med fall och rättegångar.
Under sina år har Göran varit i drygt 45 olika domstolar, uppvaktat rätten och företrätt klienter. Han har fokuserat på affärsjuridik, arbetat med nästan alla svenska storbanker, sagts vara bäst på obeståndsrätt i Sverige, arbetat som försvarsadvokat – med en del oerhört uppmärksammade fall och klienter. Han har risats och han har rosats. Och i och med flytten till Marbella fick han sätta sig i skolbänken för att lära sig spansk rätt och uppdatera sig inom familjerätt – som han inte hade arbetat med under drygt 30 år. Under de senaste 20 åren har Göran arbetat mycket med gränsöverskridande rättsområden, mänskliga rättigheter i EU-fördraget och Europakonventionen, internationell beskattning, skatteplanering för arvsskatt i Spanien, boutredningar, bolagsrätt, köp och försäljningar av fastigheter. Göran har också fört stora processer om ekonomisk brottslighet och civilmål i Sverige.
 
Förutom att berätta om sin yrkesmässiga historia i boken Håll Rätten Kokande skriver Göran Rise om konsten att ”vara bäst i klassen” i rättsalen och om att det inte är en advokats uppgift att döma i e ett fall. Advokaten är språkrör för sin huvudman och att trohet och lojalitet mot klienten är grundbultar i yrket. Han skriver även om domstolens arbete att fälla eller fria samt åklagarens skyldighet att bevisa den åtalade skyldig utom alla rimliga tvivel. Och naturligtvis får han även med vad det innebär för en försvarsadvokat att finna rimliga tvivel. Läsaren presenteras också för uttrycket ”Tala är silver, tiga är guld” – en tanke som Göran började med redan på 1970-talet, samma stycke som idag är inskrivet i Europakonventionen och som innebär att man inte behöver ange sig själv för brott.
 
Göran Rise har varit med om mycket och när han kortfattat summerar lärdomen av sin yrkeskarriär säger han: ”Lärdomen är att ta seden dit man kommer, till exempel passar inte Rolex-klockan och sidenslipsen på landsorten liksom att den mer avslappnade stilen inte passar i de fina salongerna. Mitt yrkesliv har varit en fantastisk resa. Nästan varje dag har jag kunnat överraskas av ett nytt ärende och det är också en del av tjusningen med yrket. Det har varit oerhört spännande, både här i Spanien och i Sverige. Och det har varit roligt också, tänk att få träffa nya människor hela tiden, varav en del kan ha mycket intressanta personligheter medan andra kan vara mycket egendomliga.”
 
Boken Håll Rätten Kokande, som han arbetat med från och till under två år, är skriven av Göran Rise själv. Carin Osvaldsson har hjälpt till att sammanställa texterna och Stellan Larsson har hjälpt till att få ihop boken till dess slutliga form och utseendes.
 
Håll Rätten Kokande finns nu att köpa hos Advokatfirman Göran Rise, Centro Comercial Plaza, of. 5, i Nueva Andalucía. Priset är 200 kronor och all behållning går oavkortat till Läkare Utan Gränser.
 
goran-bogomslag ”Historien börjar i slutet av 1950-talet. Gymnasisten Göran Rise fascineras av tv-advokaten Perry Mason och får upp ögonen för processrätt. Från notarietjänst i Sölvesborg får vi följa honom via egen advokatbyrå i Kristianstad och Stockolm till Marbella i Spanien. I drygt 50 år kallades han för Skånes Henning Sjöström. Han har beskyllts för att vara ettrig och oförskämd. Och har höjts till skyarna för att vara en av Sveriges bästa advokater inom obeståndsrätt och specialist inom ekomål. Han har försvarat rånare, infiltratörer, våldsmän och narkotikabrottslingar. Bland dem Norrmalmstorg-Janne, medlemmar ur AB Svenska Brott och kungavännen Bo Merner. Han har varit förvaltare för Söderströmsgruppen och Skåneskog och styrelseordförande i Infracity. Gästspelat som chef på Svenska Handelsbanken i Lund, drivit restaurangen På Spåret och har sedan 1999 advokatbyrå i Marbella. Vid hans sida under alla år – hans första och största kärlek, hustrun Eva. Följ med på en resa i svensk rätt under ett halvt sekel. Håll Rätten Kokande!” (Baksidestext av Carin Osvaldsson.)

Nyhet på byrån
Nu har Advokatfirman Göran Rise fått förstärkning. Det är advokat Lars Isacsson som har tagit plats bakom ett av skrivborden. Lars kommer från Stockholm och har gedigen erfarenhet från internationell affärsjuridik och kommer därför att vara en utomordentlig förstärkning för byråns affärsjuridiska avdelning.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.