Spontankör till Fuengirola?!

Spontankör till Fuengirola?!

spontankor

Det är en torsdagseftermiddag i september. Jag är på besök i Lund hos min syster och jag ska följa med henne till en av hennes veckoaktiviteter: SPONTANKÖREN. Inte har jag något minne av att min syster sjunger, i alla fall inte i kör, det är ju jag i familjen som står för den aktiviteten, i min kör i Fuengirola… Det här ska bli intressant!

Vi kommer fram till Svaneskolan. En jämn ström av människor i olika åldrar – fast i sanningens namn ska det sägas att kvinnor och pensionärer verkar vara i majoritet – får skriva upp sig på en deltagarlista och lägga en ”tjuga” i en skål. Så kommer vi in i skolans aula. Och här var det folk, minsann! Ett snabbt överslag ger vid handen att vi är mellan sjuttiofem och hundra personer, en del verkar känna varandra, andra inte. Till den här kören är alla välkomna, både de som har sjungit tidigare, i kör eller ensamma i badrummet, och de som aldrig har sjungit men gärna skulle vilja pröva på det. Och även de som inte tror att de kan sjunga alls – för det är körledarens fasta övertygelse – och erfarenhet – att alla, som kan prata och andas, kan vara med och sjunga!

Bodil Bendixon, körledaren, hoppar upp på scenen, med ett dragspel i famnen, med ett smittande leende i ansiktet, utstrålandes energi och glädje. Inom några minuter har hon fått oss alla att komma loss i inledande sång- och andningsövningar för att värma upp oss. Sedan dröjer det inte länge förrän vi alla har fått lära oss – utan noter – flera rader från gamla Abbalåten Thank you for the music, med rörelser och allt. Och från Theodorakislåten Det finns ett hav. Och från flera andra låtar. Några känns bekanta, andra inte. Vi tar det bara lite i taget, resten fortsätter vi med nästa gång. Det passar väldigt bra för oss som inte har så långt minne… För oss som är där för första gången står det klart att det här med att sätta igång folk, både dem som kan och dem som kanske aldrig har sjungit förut, det kan Bodil! Och min syster, hon sjunger ju jättebra!

När kvällens körövning är slut är luften laddad av värme, glädje, skratt och gemenskapskänsla. Jag går fram till Bodil, som jag har träffat förut, för att tacka och säja adjö, och plötsligt, inspirerad av den fantastiska stämningen, får jag en ingivelse, och jag säger till henne: “Bodil, skulle inte du kunna komma till Fuengirola och ha en ’Spontankör-verkstad’ hos oss, t ex under en långhelg?” Och Bodil tittar på mig, vi ler stort mot varandra, och hon säger: ”Jo, absolut!”

Så nu utmanar och uppmanar jag alla skandinaver, i alla åldrar, som gillar att sjunga, helt oberoende av om ni sjungit i kör tidigare eller inte, och alla er, som inte tror sig kunna sjunga men gärna skulle vilja kunna sjunga: låt oss tillsammans skapa en gemensam glädjeyttring av hittills oprövat slag här på kusten i form av en SPONTANKÖR i Fuengirola fredag till söndag 20-23 februari 2015.

Vi är en liten grupp som spånat kring det här. Vi tänker oss att vi har “körverkstad” t ex fredag eftermiddag i tre timmar samt tre-fyra timmar på lördag och söndag, och så avslutar vi med en uppvisning inför publik på söndag kväll där alla våra vänner och bekanta samt deras vänner och bekanta får lyssna på och beundra oss för vad vi åstadkommit.

Bodil Bendixon lever på sin musikverksamhet så vi måste naturligtvis ersätta henne för hennes insats – vi behöver få in pengar till hennes flygresa och logi och helst ett arvode för arbetet. Så vi i gruppen har kommit fram till att alla vuxna som vill vara med får betala en “tjuga”, dvs. 20 euro, och skolungdom får vara med gratis.

Om vi under novembermånad får in förhandsanmälan från 50 personer så tror vi att det går ihop. Förhandsanmälan kan ske via e-mail till: thomellmagdalena@gmail.com eller på mobil. +34 654 432 097 före 15 december. Har vi då nått det magiska antalet av 50 personer, DÅ KÖR VI! Då sätter vi igång med organisering, lokalanskaffning, marknadsföring, etc. Får vi inte ihop 50 personer så får vi lägga ned vår energi på andra trevligheter och Spontankören får anstå till ett senare tillfälle.

Titta gärna på Bodil Bendixons hemsida för att få en uppfattning om hur hon arbetar: www.tangotanten.se

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.