Efter turbulenta och oroliga tre och ett halvt år, när Svenska kyrkan Costa del Sol, i Fuengirola, hotats av nedläggning efter att Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) drog in bidragen till Fuengirolakyrkans, stärktes tron på en kyrka på nytt. När det var som mörkast tändes hoppet tack vare ett stort engagemang från församlingens och medlemmarnas sida. Och tack vare alla bidrag, volontärarbete och ökat medlemsantal och alla andra som ställt upp har det varit möjligt att driva vidare kyrkan med kyrkokommitté och volontärer. Anslutningen har tillslut varit så stor att SKUT sett över behovet av en svensk kyrka på Costa del Sol och under sommaren kom det glädjande beskedet att Svenska kyrkan i Fuengirola ska fortsätta. Bättre har inte gått att tänka sig!
Den 18 juni presenterades ett beslut med ett antal punkter som Rådet för Svenska kyrkan i utlandet fattat (se hela listan på kyrkans hemsida) vari det bland annat framgick att kyrkan skulle få en komminister med arbetsledande ansvar, en assistent med diakonal inriktning och att verksamheten på Costa del Sol ska utgöra ett pastoralt område inom storpastoratet Södra Spanien med eget ansvar för Costa del Sol. Dessutom framgick även att kyrkan skulle få utökat område; från Almeria till södra spetsen i Algeciras och Cadiz samt Huelva. Och inte nog med det, kyrkokommittén får även disponera lokalen hyresfritt fram till och med 31 december 2019.
Under en tid har det således förts ett aktivt rekryteringsarbete för att tillsätta tjänsterna, och valet har tillfallit pastor Mikael Jönsson och socionom Lena Ottosson, som tidigare varit verksamma i Svenska kyrkan i
Rotterdam, där de byggt upp en levande och aktiv församling, och som från och med årsskiftet är fast anställda i Fuengirola med ett kontrakt på fem år.
Mikael kommer ursprungligen från Skåne och Lena från Småland och med sig har de också sina två barn, William och Liv.
”Vi är här då vi har en kärlek till Solkusten. Och då vi jobbar i Svenska kyrkan Utlandet lockades vi av tjänsten här och sökte den”, säger Mikael och fortsätter med att presentera sig: ”Jag har varit både snickare, fallskärmshoppare och byggare innan jag insåg att jag inom denna sinnesvård finner mig själv i Guds kärlek. När jag vigdes blev prästskjortan en bekräftelse för vad jag kände inombords och för mig är det ett stort privilegium att få verka tillsammans med människor.” Därefter lämnar han över ordet till Lena: ”Jag är här som assistent med diakonal inriktning, vilket passar riktigt bra med min bakgrund som socionom, varmed jag har arbetat mycket med kvinnor med missbruk. Mitt hjärta brinner för sociala områden, och så tycker jag om musik.”
Tydligt är att Mikael och Lena, tillsammans med styrelsen, kommer fokusera på att hitta prioriteringsområden inom kyrkan i Fuengirola samt implementera kyrkans vision. Ett tydligt prioriteringsområde är att bygga upp ett särskilt diakonalt arbete samt stöd till barn och unga samt riktigt gamla. Samt att ge stöd till alla de turister som besöker området varje år.
Kyrkan fortsätter naturligtvis att vara öppen som vanligt med gudstjänster, aktiviteter och även för en kopp kaffe med bulla eller nygräddad våffla. Svenska kyrkan Costa del Sol är och förblir en levande kyrka.
Fortsatt behov av volontärer och bidrag
Svenska kyrkan i Fuengirola är dock fortsatt i stort behov av både volontärer och fler medlemmar. En del av de andra punkterna från Rådets beslut anger att kyrkokommittén själva ska står för lokalens driftkostnader, tillhandahålla och finansierar bostäder till utsänd personal samt ansvarar för kostnader för timanställda inom musik, administration och ekonomi. Därför välkomnar Svenska kyrkan Costa del Sol alla bidrag de kan få, om det så är volontärarbete, medlemskap, gåvor till t ex marknader och basarer, alla bidrag är välkomna och viktiga.