Vila i frid Kristine Bernadotte

Vila i frid Kristine Bernadotte

bernadotte
 
Prinsessan Kristine Bernadotte har avlidit i sitt hem, Villa Capricornio nedanför Benalmádena Pueblo, morgonen tisdagen den 4 november av en hjärtinfarkt, hon blev 82 år gammal.
Kristine var änka efter Carl Bernadotte, son prins Carl av Sverige (Gustav V:s bror, Gustav V var nuvarande kungens farfars far) och prinsessan Ingeborg av Danmark, och lillasyster till kronprinsessan Märtha av Norge.
Själv föddes Kristine den 22 april 1932 som Kristine Rivelsrud i samhället Eidsfoss nära Drammen, i Norge. Hon var dotter till en norske gruvarbetare vid namn Johan Rivelsrud och hans hustru Elna. I arbetsförd ålder sökte Kristine sig utanför orten och började arbeta på ett hotell i Larvik. Senare kom hon att söka tjänsten som sekreterare åt svenska prins Carl Bernadotte och kort därefter flyttade hon tillsammans med dennes familj, för vilken hon nu arbetade som hembiträde, till Sydspanien, året var då 1958. Men äktenskapet mellan prins Carl Bernadotte och hustrun Ann Bernadotte (f.d. Lidner Larsson) höll inte och 1962 inledde prins Carl och Kristine en relation, som varade i 41 år, fram till prins Carls bortgång 2003.
Prins Carl och Kristine gifte sig utan pompa och ståt i Rabat, i Marocko, 1978. Under äktenskapet med prins Carl levde prinsessan Kristine ett lugn liv i den lilla sydspanska byn, där de helst av allt påtade i trädgården, utanför det kungliga strålkastarljuset. Dock hann de med en del festande med filmstjärnor och societetsmänniskor på bland annat Marbella Club i sina yngre år.
Prinsessan Kristine var tillsammans med prins Carl en av de främsta företrädarna för svenskarna på Costa del Sol under 1980-1990-talet. Dessutom var prins Carl en av grundarna till AHN, den Spansk-Nordiska föreningen. Men även om prinsparet av många sågs som representanter för det svenska kungahuset, och huset i Benalmádena ibland fick besök av svenska kungligheter, var relationen till det norska kungahuset närmare. Prins Carl var ju svåger till kung Olav V och morbror till kung Harald V. Bland annat firades alltid jularna tillsammans med den norska kungafamiljen, någonting som prinsessan Kristine fortsatte med även efter prins Carls död. Och både kung Harald och andra medlemmar ur den norska kungafamiljen har flera gånger njutit utav tillvaron bortom kamerablixtrarna på Villa Capricornio i Benalmádena.
 
Under lördagen den 8 november hölls en minnesgudstjänst i Norska Sjömanskyrkan i Calahonda och begravningsceremonin hölls i Drottningholms slottskyrka i Stockholm, med representanter från både det svenska och norska kungahuset närvarande.
Prins Carl Bernadotte
Prins Carl Bernadotte (f.1911-d.2003), son till prins Carl av Sverige och prinsessan Ingeborg av Danmark, förlorade sin prinstitel 1937 genom sitt första äktenskap med grevinnan Elsa von Rosen, men han kvarhöll rätten till namnet Bernadotte. Senare samma år upphöjdes han till prins (belgisk), av sin svåger kung Leopold III av Belgien (som var gift med Carls syster Astrid, drottning av Belgien), men då utan titeln kunglig höghet.
Orsaken till att prins Carl Bernadotte flyttade till Spanien sade han sig själv vara hans reumatism. Andra menar att han flydde från rubriker där han omnämndes som festprins. Han festade bland annat med Greta Garbo ombord på Onassis lyxfartyg. Dessutom finns teorier om att han lämnade Sverige efter skriverierna efter den så kallade Husebyaffären, vari han åtalades för att ha varit med och försökt svindla den förmögna slottsfrun Florens Stephens på både pengar och gods. Någonting som han dock frikändes från.
Prins Carl Bernadotte förlorade sin svenska prinstitel när han 1937 ingick sitt första äktenskap med en grevinna Elsa von Rosen, som ej var av kunglig börd. Han hade då avsagt sig alla sina tronanspråk men erhöll enligt ett konseljbeslut samma år rätten att begagna namnet Bernadotte. Strax efteråt erhöll han sin belgiska prinstitel av Leopold III av Belgien, som var hans svåger, och titulerades alltså Prins Carl Bernadotte, men var inte kunglig höghet. Med Elsa von Rosen fick prins Carl sin enda dotter, Madeleine Kogevinas, som förövrigt senare hade en nära relation till prinsessan Kristine.
Sitt andra äktenskap ingick han med Ann Lindner Larsson från Djursholm, med vem han ju flyttade till Spanien med.
Och således ingick han sitt tredje äktenskap med prinsessan Kristine.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.