BodyTalk – om kroppens egna ekosystem, som kämpar mot allt från ryggont till dåligt humor.

BodyTalk - om kroppens egna ekosystem, som kämpar mot allt från ryggont till dåligt humor.

Dela

helse-bodytalk
 
Ju klarare hjärnan är, desto hälsosammare och starkare är ditt immunförsvar.
 
Jag fortsätter där jag slutade senast: Fokuserar på de livsviktiga bakterierna!
 
Alltså är mitt råd: Sluta vara så besatt av dåliga bakterier. Fokusera istället på alla de goda. Tappar du en liten bit på golvet så plocka upp den igen och ät den. Skaffa dig ett keldjur och kyss din familj titt som tätt. Om vi blir så besatta av renlighet och hygien att vi kommer i kontakt med smuts och bakterier för sällan, vi ska ju komma i kontakt med det, kan vi helt enkelt inte upprätthålla vårt immunförsvar. Och eftersom läkemedelsindustrin och hälsovårdsmyndigheterna inte riktigt förmår att presentera någonting som är emot superbakterier utan istället skapar allt fler multiresistenta bakterier med hjälp av överförbrukning av antibiotika på grund av rädsla, ja då får vi ju själva sätta igång och stärka våra kroppar. Det kan faktiskt bara gå för långsamt.
 
När vi talar om immunförsvar tänker de flesta på förkalkningar och influensa, men kroppens egen försvarsmekanism fungerar mycket bättre och mer komplext. Jag upplevde nyligen ett exempel på det i min BodyTalk-klinik när en klient vände sig till mig med kraftiga och ihållande smärtor i ryggen efter ett diskbrått, som enligt röntgenundersökningar skulle ha varit läkt. Men smärtan fanns ju fortfarande där. Och det berodde på bakterien Propionibacterium Acnes – aknebakterien som på hud och i munhåla kan ge akne och bölder. Bakterien hade sökt sig till ryggradsbrosskivorna där den myste i mörkret – men som alltså orsakade stora skador och smärtor hos sin värd. Faktiskt var det danska forskare som först upptäckte sambandet mellan just denna bakterie och ryggsmärtor, men deras lösning heter långvarig och intensiv antibiotikakur… Hos min klient satt vi igång hans egna immunförsvar att starta ett angrepp på bakterierna och redan inom loppet av bara några veckor minskade ryggsmärtorna betydligt – och som en bivinst: stora orenheter i huden på hans rygg försvann.
 
Även när det gäller depression, ångest och klinisk stress kan orsaken ofta bero på obalans i kroppens bakterieflora – och här kan immunförsvaret aktiveras med BodyTalk så att klienterna kan undvika antidepressiva medel och sjukfrånvaro, och i stället hitta tillbaka till glädjen och få en lösningsorienterad inställning till livet.
Förhållandet mellan mage och sinne är ingenting nytt: känslorna tenderar att sätta sig i magen på oss. Vi får fjärilar i magen och förlorar aptiten när vi är förälskade eller ledsna. Det beror på tarmarnas nervsystem – det enteriska nervsystemet, som kallas ”maghjärnan”. Det fungerar även tvärtom: obalanser i mage-tarmsystemets mikroorganismer får vårt sinne att lida. Tarmbakterier har alltså direkt påverkan på vårt humör och välbefinnande. Är våra tarmbakterier friska och hälsosamma producerar de bland annat chill-out neurotransmittaren GABA, medan andra skapar dopamin, som aktiverar välmåendet i hjärnan. Även nervsignalämnet serotonin, som bidrar till att upprätthålla en normal psykisk balans, produceras till största delen i tarmarna. Så det finns alltså många orsaker till att göra en aktiv insats för att stimulerar magen på bästa möjliga sätt. Och det handlar varken om dieter eller tarmsköjninga, utan istället om det som naturen har utrustat oss med så att vi är friska samt krya, och samtidigt håller sjukdomsframkallande organismer borta. Det dynamiska ekosystemet i magen. Vi har bara ’glömt’ att använda det. Så verkar det i alla fall vara … Mår vi illa, får eksem eller ont i magen så känner vi inte efter och låter immunförsvaret ta hand om jobbet. Nej, vi sätter igång datorn och googlar symptomen, serveras en mängd alarmerande och ångestprovocerande diagnoser – och så börjar hamsterhjulet att snurra med oss inuti.
Nu är det bara så att varje människas tarmflora är helt unik – precis som ett fingeravtryck, och därför är det nödvändigt att behandla det utefter det. Din kropp vet hur man gör och med BodyTalk kan jag hjälpa dig att göra det tillsammans med den – istället för att bromsa dess arbete.
 
För några månader sedan kom ett par med deras 5-åriga son. Han led av olika sorters allergier, astma, eksem och diarré, och hade svårt att koncentrera sig kring lek och inlärning. De hade försökt sig fram med att ändra kosten och pojken fick nu varken socker, mjölk, gluten eller ägg. En mängd besvär och ingen som riktigt hållit i det. Ganska oväntat under BodyTalk-sessionen dök pojkens födelse upp – kejsarsnitt. Och så följde resten av bilden: tarmbakterier-obalans var orsaken till misären. Som nyfödd togs pojken direkt från livmodern och ut i operationssalen, där han mötte omgivningens bakterieflora – dvs. sjukhusets multiresistenta bakterier som t ex de omtalade stafylokockerna, som lever på huden men som, om de kommer in, kan orsaka stor skada. Hade barnet istället passerat födelsekanalen hade det blivit ’insmort’ i moderns bakterieflora och därmed skulle motståndskraften redan ha etablerats innan barnet kom ut i omvärlden. Riktigt duktiga barnmorskor vet att man bör ’smörja’ barn som förlösts med kejsarsnitt med sekret från moderns vagina. På så sätt blir barnen i alla fall lite bättre förberedda.
Balanseringen av min klients bakterieflora har inneburit att han sluppit sina krämpor en efter en. Det är intressant att uppleva hur hans kropp liksom organiserar arbetet.
 
För mer information kring hur BodyTalk kan hjälpa dig är du välkommen att ringa mig på tel. 0034 607 62 91 06 – eller läs mer om BodyTalk på: www.ensueco.com. Skriv BodyTalk i sökfältet och du kan välja mellan BodyTalk-artiklar om allt från hormonella obalanser, depressioner, utbrändhet och stress till ätstörningar, migrän, fibromyalgi, cancer, diabetes, ångest och immunförsvar.
Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.