David Delfín – Spanskt mode

David Delfín - Spanskt mode

david-delfin
 
Spanien är ett land som ofta hamnar i skuggan av grannländerna Frankrike och Italien när det talas om mode. Det är synd. Spanien har nämligen tack vare sitt rika kulturarv mycket att bjuda på i modevärlden. Det är både experimentellt, minimalistiskt, klassiskt och trendigt. Och nu när Málagas egen modevecka blir allt mer populär tänkte En Sueco att det är dags att i en serie artiklar botanisera bland den spanska modevärldens skapare.

Förra året började En Sueco sin serie om spanska designers. Vi började med det stora namnet Cristóbal Balenciaga, som kanske är den mest celebra på den spanska modehimlen. Därefter följde vi upp med Vicky Martín Berrocal, som låter sig inspireras av flamencons volanger och förra månaden tog vi en titt på Pedro del Hierro, som har haft stora framgångar i samarbete med klädesfirman Grupo Cortefield Cortfield. Denna månad, och först ut år 2015, presenterar vi en andalusier vid namn David Delfín.
 
David Delfín design är nytänkande och med hans annorlunda mönster och skärningar lyckas han många gånger med konststycket att chocka catwalkens ofta mycket tystlåtna publik. Egentligen heter han Diego David Domíngues Gonzáles, och han föddes i en av Spaniens vackraste städer – Ronda, året var 1970. Och kanske är det från denna stads historiska arv som David Delfin har fått sin konstnärliga ådra och kanske har dess historia och tradition lagt grunden för motsatsen i hans moderna skapelser och design.
 
Egentligen började David Delfín sin konstnärliga bana som målare. Steget in i modevärlden tog han 1999 efter att ha haft flera kollektiva utställningar, till vilka han hade arbetat på både papper, duk, trä och kartong. Han har själv berättat att han var inne i ett stadium då han ville vidare till en ny nivå varför han började intressera sig för att i målandet använda begagnade militärkläder som nytt material. Som den konstnär han är kände han att dessa material, som skor, skjortor, byxor m.m. bar minnen från dem som en gång använt dem, vilket födde inspirationen ytterligare. Och det var så David kom i kontakt med kläder. Kort därefter korsades hans väg med modevärldens som visade intresse för hans konstnärskap, och även om det inte var hans tanke att sysselsätta sig med mode fann han sig till rätta. Och han har också beskrivit det som om han hittade en okänd talang hos sig själv.
 
Framför denna andalusiska designer hittar vi varumärket Davidelfín. Det skapades år 2001 då han tillsammans med sin vän Bimba Bosé (modell) samt syskonen Deborah Postigo (ekonom och fysioterapeut), Gorka Postigo (arkitekt och fotograf) och Diego Postigo (musiker och filmskapare) utformade det som ett uttryckssätt för sina konstnärliga sidor. Kännetecknet blev kläder skapade ur en dialog med konstnärlig diskurs. Därefter dröjde det bara ett år innan den första kollektionen presenterades under modeveckan i Madrid, Cibeles Madrid Fashion Week, där publiken kippade efter andan när modellerna klev ut på catwalken med pappkassar över sina huvuden samt rep runt halsarna. Sedan dess har Davidelfíns kollektioner väckt kontrovers och revolutionerat den spanska modevärlden. Nästa gång Davidelfín medverkade på modeveckan i Madrid belönades märket med utmärkelsen ”L’Oreal” för bästa samling unga formgivare, och David Delfín beskrevs bland annat som någon som ser mode som ett sätt till yttrandefrihet som låter kreativa discipliner mingla på catwalken.
 
David Delfíns design genomsyras av minimalism och originalitet. Ofta arbetar han med en och samma färg genom en hel kollektion vilken han bryter av kraftigt med olika accentfärger. Förra året genomsyrades davidelfínkollektionen av vitt. Det kombinerades med små detaljer samt kragar och manschetter i kompletterande nyanser av naturfärg samt svart och grått. Och som helt rätt utgjordes den av många skräddarsydda kostymer med korta byxor, smala slipsar och gärna synliga dragkedjor.
Vinterns kollektion har haft många maskulint inspirerade inslag i en kommersiell och urban stil i svart och vitt samt grått, med få färgrika inslag. Däremot är den kommande säsongens kollektion mycket vitare, fortfarande med en del svart, men med betydligt mycket mer färg. Uttrycket för det maskulina ses fortfarande i designen för på både dam- och herrsidan.
 
David Delfín och hans varumärke Davidelfín har definitivt funnit sin plats på den spanska modehimlen.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.