sabor-a-malaga
Under 2011 sjösattes initiativet att lyfta fram smaken av Málaga i utlandet. Projektet går under namnet ”Sabor a Málaga”, och produkterna känns igen genom att de är märkta med ett blåvitt märke med samma text. Bakom märkningen gömmer sig en tanke om att uppmärksamma den sydspanska storstadens kvaliteter i form av mat och goda råvaror från Málagas alla nio kommuner. I denna serie kommer vi gå in på djupet med smaken och inte minst i de många lokala landsmännens fotspår och undersöker hur allt från olivolja till ost, vin och kött kommer från jorden till borden i Sydspanien.
 

Sabor a Málaga har fram tills nu mött stor succé. Initiativet är ett samarbete mellan Ministeriet för Industri, Energi och Turism, genom la Escuela de Organización Industrial (EOI) och la Diputación Provincial de Málaga. Projektet har bland annat lett till att den andalusiska storstaden nu kan marknadsföra sig i utlandet som ett gastronomiskt nav och fokuset på det spanska köket vinner också allt mer mark i flera länder. Förr har det annars varit mer fokus på de italienska och franska köken, som har ansetts ledande i den gastronomiska världen, men den platsen utmanas nu av Spaniens tapaskultur, prisvärda råvaror och goda viner. En av förklaringarna bakom den ökade utbredningen av spansk mat är att man har blivit mycket bättre på att skapa medvetenhet om landets många exportprodukter och det är Sabor a Málaga ett bra exempel på.

 
”Målet med Sabor a Málaga är att skapa uppmärksamhet kring de kvaliteter som produkterna som kommer från Málagaprovinsen har. Och kunskapen kring dessa ska spridas både inrikes och utrikes”, går det att läsa på hemsidan för projektet.
 
Det smakfulla initiativet är inte bara ett sätt att marknadsföra sig utomlands utan skapar även en bra grogrund för en ny typ av turism i Sydspanien. Förr var Costa del Sol mest känt som charterort med sitt soliga, varma klimat och sina långa, härliga badstränder samt med Málaga som centrum för kultur- och företagsturism. Men med ett allt större fokus på de lokala råvarorna och maten, manifesterar den sydspanska kusten sig nu som ett nytt gastronomisk turistmål. Smaken av Málaga innefattar allt från olivolja, manchego-ost, oliver, kött, fisk och grönt, och med det lilla märket kan folk snabbt se om varan som de håller i handen är från lokala producenter.
 
I de kommande avsnitten i denna serie kommer du att presenteras för de många smakupplevelser som Málaga har att bjuda på, samt få insikt i hur en andalusisk fårabonde lever idag, hur små gröna pärlor förvandlas till gyllene olivolja och vad som ger Málagavinet sin söta smak.
 
Så luta dig tillbaka och njut av att tas med på en kulinarisk resa, som tar sitt ursprung i det sydspanska köket och de många traditioner som ryms i det.
 
Vill du se vilka produkter som bär det blåvita märket kan du besöka nätbutiken: http://www.shoppingsaboramalaga.com/.
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.