Mangocello – njut den som den är eller i en cocktail

Mangocello - njut den som den är eller i en cocktail

De flesta känner till den italienska, sötsyrliga citronlikören Limoncello men låt oss här presentera en mer tropisk variant, som dessutom inte behöver resa över några landsgränser, och inte provinsgränser heller för den delen, nämligen Mangocello!

Mangocello är som namnet skvallrar om en mangolikör och det alldeles speciella med denna är att den är framtagen och produceras i Málagaprovinsen, närmare bestämt i Vélez-Málaga. Det är Málagaföretaget Trops som tagit fram Mangocello, som lanserades på marknaden hösten 2018, och som nu verkligen börjar ta sin rättmätiga plats bland likörer goda för matsmältningen samt även som en god ingrediens till cocktails. Eller varför inte servera den riktigt kall som alternativ till avecen på julbordet!

Lite om Trops

Mangon som används till Mangocello är av sorten Osteen och kommer från odlare ansluta till Trops. Trops är nämligen Spaniens största mangoproducent med flera odlare i området anslutna till kooperativet. De senaste årens mangoskörd har uppgått till inte mindre än mellan 20 000-30 000 ton, som levererats till återförsäljare och direktkunder i inte mindre än 25 olika länder. Alla frukter som kommer in från odlare analyseras och klassificeras noga efter storlek och kvalitet i moderna, enorma installationer.

Trops är dessutom företaget bakom den vita ginen Gin Manila, en London Dry, och Gin Ballix, med mangosmak. Tåls att tillägga är också att Trops, med sitt stora kooperativ av odlare, även är stor producent av avokado. Men nu handlar det om Mangocello.

Eget laboratorium

Det är i ett laboratorium inte långt ifrån Trops huvudkontor som den tropiska likören framställs. Här finns ett rum med avancerad laboratorieutrustning, där det testats och experimenterats för framtagandet av nya produkter. Men det är inte här mangolikören föddes; som en parantes måste det nämnas att ursprunget till dagens Mangocello är en likör som gått i arv i tre generationer.

I rummet intill, där det doftar sött av mango, står en destillationsanläggning där vodkan som används till likören destilleras i ett 7-8 meter högt rör varefter den blandas med mango, helt utan botaniska ingredienser. Och resultatet blir alltså den gula, nästan bärnstensfärgade likören som i dag säljs i matta, lite rektangulära glasflaskor med något gammeldags uttryck på etiketten som dekorerats med mangoblad och -frukter. I framställningen av Mangocello används alltså ingen smakessens, faktiskt används det inte mindre än 300 gram mango till varje liter färdig Mangocello-likör.

Som direkt från trädet

Mango är en populär frukt och även en populär smaksättare i juicer, yoghurtar, marmelader och mycket mer, och som likör gör den ingen besviken. Likören bär den karaktäristiska smaken av mango samtidigt som den är silkeslen, söt och aromatisk, och trots alkoholhalten på 26 procent kommer den tropiska smaken fram tydligt, utan att smaken av alkohol tar överhand. Vid första smakprovet framgår det direkt att denna likör passar lika bra som avec – väl kyld och kanske med en liten isbit, som ingrediens i olika cocktails, när det önskas en tropisk touch.

Och Mangocello, som vinner allt mer mark på marknaden i Spanien, förväntas inte bara hitta hem bland smaklökarna här i sina hemtrakter. Trops presenterar likören som en produkt som, när den når en bredare internationell marknad, kommer att bidra till att främja bilden av Málaga som turistmål och som ett ledande område när det kommer till produktion av tropiska frukter och spännande drycker i Spanien.

Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.