Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting som genom åren blivit en uppskattad artikelserie. Men nu och då finns nyheter att dela kring Sabor a Málaga, så nu tar vi en titt på vad som hänt senaste tiden.

Fler varor i fler butiker

Sabor a Málagas produkter går sedan tidigare att hitta, förutom i små lokala butiker, hos de stora butikskedjorna Carrefour, Maskom och Makro liksom även i varuhuset El Corte Inglés livsmedelsbutiker. En av den gångna sommarens stora Sabor a Málaga-nyheter är att nu har även stormarknaden Alcampo i Marbella anslutit sig till de större livsmedelsbutiker som i större grad tar in produkter med det blå märket på sina butikshyllor.
 
”Vi vill utöka sortimentet med Sabor a Málaga-märkta produkter för att ge kunderna ett större utbud med lokala kvalitetsprodukter”, sa Carmen Auñón, butikschef för Alcampo Marbella, i samband med presentationen av de nya produkterna i sortimentet, varefter hon stolt förklarade: ”Detta är början. Vårt sortiment med Sabor a Málaga kommer att växa kontinuerligt så att vi varje dag kan erbjuda fler och bättre produkter, med en tydlig och lokal kvalitetsstämpel, till våra kunder.”
 
Så nu kan alltså även Alcampos kunder glädja sig över att med lätthet kunna handla bland annat olivoljor, viner märkta ”DO Málaga” och ”Sierras de Málaga”, ekologiska marmelader, öl från mikrobryggerier, chips, charkuterier och oliver märkta ”DO Aloreña” samt fisk och skaldjur från fiskare i Málaga, Marbella, Fuengirola och Estepona med det blå märket.

Även i fler butiker

Men det är inte bara Alcampo som uppmärksammat Sabor a Málaga under sommaren. Även fem Hipercor och El Corte Inglés Supermercado-butiker (Málaga, Bahía Málaga, Mijas, Marbella och El Capricho) har anpassat butiksyta till att lyfta fram produkter med märket. Tack vare detta har flera tusen personer, varje dag, fått större möjlighet att få till gång till produkterna. Men det blå märket är inte en nyhet hos El Corte Inglés. Málagas landsting har nämligen haft ett avtal med just El Corte Inglés redan från starten med Sabor a Málaga, vilket varit, och är, en hjälpande hand.

Landstinget stolt över Sabor a Málaga

Från landstingets sida är man naturligtvis glad över samarbetena med de större butikskedjorna. I samband med presentationen av Alcampos nya utbud passade Francisco Salado, tillförordnad president för Málagas landsting, på att berätta om framgångarna med Sabor a Málaga, där han inte bara visade uppskattning till butikernas vilja att ta in lokala produkter utan även lyfte fram Sabor a Málagas betydelse för provinsen. Han uttryckte noga det faktum att produkter med märket Sabor a Málaga marknadsförs både lokalt, nationellt och internationellt, ofta på gourmetmässor med många smakprover samt showcooking med spanska stjärnkockar som Diego Gallego, José Carlos García och Benito Gómez. I Saudiarabien har man nått sådan framgång att Manuel Market blivit den första utländska kedjan med gourmetvaror att ta in Sabor a Málaga-produkter, vilka säljs i fyra butiker i Jeddah. Men Francisco Salado betonar att det inte bara handlar om att skapa utländsk efterfråga på produkterna utan även om att öka det internationella intresset för Málaga som destination för gastronomisk turism.

Detta är Sabor a Málaga

Sabor a Málaga är ett initiativ som såg dagens ljus 2011. Det handlar om en gastronomisk märkning skapad av Málagas landsting med huvudsyfte att förena provinsens kvalitetsprodukter under ett märke, så att konsumenter lätt kan hitta och upptäcka produkter producerade i just Málaga. Ett annat syfte med märket är att främja försäljningen av produkterna kopplade till märket, alltså hjälper märket till att lyfta fram produkternas exklusivitet i det stora utbudet av andra produkter på både den lokala, nationella och internationella marknaden. Dessutom bidrar märket till att blåsa liv i den lokala ekonomin och småföretagare i provinsens byar får hjälp att marknadsföra de lokala produkterna och hålla liv i samt skapa arbetstillfällen inom jordbruks- och livsmedelssektorn i Málaga. Så förhoppningsvis kan Sabor a Málaga även hjälpa till att minska avbefolkningen i byarna, då många producenter fortfarande har sin verksamhet i sin hemby.

De får bära Sabor a Málaga

För att få använda det blå märket Sabor a Málaga på sina produkter ska producentens produktion, jordbrukarens eller bondens odling eller uppfödning ligga i Málaga. De vars produkter bär märket är många gånger små, lokala aktörer som genom Sabor a Málaga får möjlighet att nå ut till en större marknader. Men även butiker med minst tio produkter som är godkända av Sabor a Málaga kan få bära märket. Det samma gäller hotell och restauranger som erbjuder minst tio produkter med märket och som dessutom på sina menyer erbjuder minst fem traditionella maträtter från Málagas kök.

Besök producenterna

Som läsare av artikelserien Sabor a Málaga får du inte bara information om närproducerade produkter (tänk – det är även klimatsmart), många av dem är typiska för Málagaprovinsen. Artiklarna kan alltså också ses som möjligheter till nära utflyktsmål då många av producenterna har både direktförsäljning (som t ex gårdsförsäljning eller fabriksbutik) och gärna välkomnar nyfikna för att berätta om just sin produkt och arbetet.
För information om producenterna och besöksmöjligheter se: www.saboramalaga.com
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.