Leni Rico – Spanjorer ”en el mundo”
leni-rico
I denna serie följer vi i fotspåren på spanjorer som har nått framgångar utomlands och som har haft modet till att rycka upp rötterna och plantera om dem. Det är människor som bryter mot normerna och som, trots krisen, arbetslöshet och bristande språkkunskaper, valt att ta steget och skapa sina egna möjligheter.
 
Leni Rico: ”Mitt största ögonblick var att spela in ’Knight of Cups’ med Antonio Banderas och Christian Bale.”
För tre och ett halvt år sedan bestämde Leni Rico sig för att förverkliga sin skådespelardröm och byta ut livet i Mijas mot ett liv i filmstaden Los Angeles. Hon har nu hamnat rätt och är så smått på väg mot stjärnorna, även om det fortfarande krävs mycket för att få de stora kontrakten. Utanpå är hon en internationell skådespelare men inuti en andalusier, och hemlängtan gör sig påmind med jämna mellanrum, när festen är slut och tankarna flyger iväg till de sydspanska stränderna och familjen.
 
I dag skiljer Leni Ricos liv sig mycket från vardagen som hon levde i Mijas och Marbella, där hon levde och arbetade. I drygt fem år sålde hon lyxbilar som t ex Mercedes Benz. Så en dag när hennes syster tog med henne till konst- och skådespelarskolan ESAME hittade hon sin sanna passion.
”Jag började studera ’model acting’ vari vi arbetade med både skådespeleri, att ’filma’ framför kameran, teater, dans, posering, sång, närkamp, smink m.m. och efter det kunde jag inte sluta. Därefter fick jag flera huvudroller i Spanska kortfilmer, som t ex La Debutante, som vann pris i en 48-timmars tävling. Jag fick också några mindre roller i Málaga hos en producent från Nigeria, och på en semester till Miami fick jag en roll i en såpopera som hette ’Eva Luna’, och det slutade med att jag blev kvar i två och en halv månad.
 
Drömmen om L.A. började
Inspelningarna i Miami väckte på allvar gnistan i den vackra skådespelaren med det mörka håret och gröna ögonen, och tillbaka i Spanien bestämde hon sig för att hennes framtid skulle vara i L.A. Sex månader senare flyttade hon. Men det steget har inte varit helt gratis.
”Jag älskar min familj väldigt mycket och saknar dem något otroligt. Jag pratar med dem via Whatsapp varje dag, och min mamma är min bästa vän och mitt största stöd. Jag lämnade Spanien för att jag hade höga förväntningar samt hopp om framtiden och priset jag fick betala var att lämna mitt liv, mina vänner, alla mina saker och mitt hem i Mijas – jag skulle börja från början. Men jag har aldrig ångrat mitt beslut”, berättar Leni Rico.
 
Kalendern i L.A. är full med möten, fotograferingar samt kändisfester och hon jobbar jämt. I Hollywood är det nätverkande som ger de riktiga kontakterna för att ta sig fram. Det är en konkurransorienterad värld och den kan vara mycket barsk, och inte minst vara mycket långt bort från det lugna Andalusien.
”Det finns många människor som ljuger och pratar för mycket, ofta om saker som de inte vet någonting om, och många försöker ’utnyttja dig’ för att själva ta sig fram. Men när man väl känner till spelreglerna är det en helt fantastisk plats att vara på. Det händer mycket och det finns många fester, samt många möjlighet att lära känna mycket intressanta människor. Nästan alla här är skådespelare, filmproducenter, sångare, dansare eller författare, och det skapar en speciell stämning att vara på en plats där det finns så många talanger”, förklarar hon.
 
Tron på sig själv, målmedvetenheten och de rätta kontakterna förde således Leni Rico till andra sidan jorden, där hon efter skådespelarlektioner och intensiv engelskundervisning fick sin första roll som paparazzi i filmen ”Snapshot”.
 
En tillbakablick på det förflutna och hemlandet
För Leni Rico har rampljuset och att uppträda alltid varit en del av hennes liv. Redan från barnsben kände hon sig hemma i modell- och tävlingsvärlden och hon har hela elva år som professionell basketspelare och titeln ”Champion of Spain” med sig i bagaget. Vid sidan om idrottandet arbetade hon som modell hemma i Linares vid Jaén och vann tävlingen ”Miss Simpatia y Segunda Dama de Honor en Miss Linares”. Men när det sedan var dags att välja utbildning bestämde hon sig för Granada och utbildningen Tourism Management – vilket skulle visa sig vara ett bra val.
”Studierna krävde att man kunde språk så jag läste både engelska och tyska, vilket jag i dag har nytta av. Därefter jobbade jag i Marbella i 13 år, ofta på internationella kontor, vilket stärkte mina engelskkunskaper ytterligare. Men det var inte förrän jag kom till L.A. som jag lärde mig språket på riktigt. Här gick jag en sexmånaders engelskkurs för att också lära mig det amerikanska uttalet”, minns hon.
 
Leni Rico kunde således engelska redan som ung – någonting hon tycker att fler spanjorer borde fokusera på.
”Att inte kunna engelska är ett problem, speciellt om du vill utomlands eller ska arbeta med någonting som innebär många turister. Och jag tror att det är nödvändigt att man lär sig fler språk i Spanien för att generellt öka jobbmöjligheterna och kommunikationen i landet”, säger hon.
 
Själv har Leni Rico uppfostrats till tankesättet att möjligheter är någonting som man själv skapar och att man inte ska vara rädd för att kasta sig ut i någonting nytt. Därför flyttade hon hemifrån när hon var 18 år och har inte flyttat tillbaka sedan dess. På många sätt skiljer Leni Rico sig från den vanliga spanjoren, och redan som ung hade hon stora drömmar.
”Som små uppfostras vi till att vara rädda för det främmande och det råder en generell uppfattning om att det man känner är mer värdefullt än det okända. Det handlar naturligtvis om vem man är som person samt vilka villkor man lever under. Men mentalt ligger det perspektivet att se världen långt ifrån mitt”, förklarar hon.
 
Trots att Leni Rico i dag lever det liv som hon bara kunde drömma om för tio år sedan finns det saker i hennes hemland, speciellt i Andalusien, som hon saknar, mycket. Speciellt det, att även om folk inte har så mycket, så är de glada över det som de har, väcker hemlängtan, och hon minns:
”Människor är glada och dagarna fylls med samvaron med familj, vänner, idrott, äta tapas eller dansa och vi brukar säga: ’Det viktiga är inte vad du har eller inte har. Det viktiga är att du har roligt.’”
Den livsinställningen har hon tagit med sig till L.A., där faktumet att hon är spanjor har haft betydelse för hennes karriär, både negativt och positivt.
 
Framtidens filmstjärna i Hollywood
Utöver Leni Ricos första Hollywoodfilm ”Snapshot” har hon medverkat i hittills tre amerikanska filmer: ”Mobster (2013), ”For the Birds” (2014) och hennes hittills största roll i ”Knight of Cups” (2015), i vilken hon arbetade tillsammans med stora stjärnor som Antonio Banderas och Christian Bale.
”Det var mitt hittills livs största ögonblick. Det var jättekul och en dröm som gick i uppfyllelse. Jag kände mig nöjd med mitt arbete och kände att mina ansträngningar äntligen börjar ge resultat”, berättar hon.
 
Hennes spanska bakgrund har i detta sammanhang varit både en fördel och en nackdel. Hon har ansetts vara exotisk och spännande då många människor i USA ser mot Europa med beundrande blick men hennes spanska accent satte i början krokben för henne när hon sökte jobb.
”Filmproducenterna vill ofta ha en neutral eller mexikansk brytning och det råder inga tvivel om att jag nog aldrig kommer att spela amerikan. Men jag tror faktiskt att de kan tycka om det exotiska i min brytning, så det är både bra och dåligt”, förklarar hon.
 
Även för de kommande två åren, 2015 och 2016, är Leni Ricos kalender fullbokad och hon ska bland annat medverka i kommande filmer som ”City Limits” av den spirande producenten Isaac Caad, ”Fifty” av Cecil Chambers och ”Who Killed Jimmy Gumdrops” av Johnny Williams. Dessutom är det några andra spännande projekt på gång, vilka hon dessvärre inte kan avslöja för tillfället.
Även om Leni Rico är på väg mot toppen i L.A. tänker hon ofta på sina favoritplatser i Andalusien, som hon alltid besöker när hon är hemma och hälsar på.
”Jag älskar Mijas Pueblo. Utsikten mot havet, lugnet, de små gatorna med örtkrukor och åsnetaxis, som gör det till någonting alldeles speciellt att komma dit. Jag tar en promenad i Puerto Banús vid båtarna och på Fuengirolas strandpromenad, som är upplyst när det är mörkt. Jag älskar alla de små strandbarerna i Málaga och inte minst ljusfesten La Luna Mora de Guaro i september – det är någonting magiskt över att se byn i skenet av alla stearinljus”, minns hon.
 
Leni Rico har tagit sig till Hollywood genom att våga ta steget ut i det okända och genom att gå andra vägar – och om hon ska ge ett råd till alla unga spanjorer, som i dag står utan jobb, säger hon:
”Hitta din verkliga passion. Var alltid professionell i det du gör. Var modig. Lämna din trygghetszon. Ta de möjligheter som ges. Det är du som ska skapa möjligheterna och du ska inte vara beroende av att andra ger dig jobb. Allting är möjligt.”
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.