Los Baños del Carmen – en marin oas i Málaga

Los Baños del Carmen – en marin oas i Málaga

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
banoDelCarmen
Öster om centrala Málaga ligger en liten kulturpärla vid stranden som helt klart är värt ett besök under en ljum sommarkväll. Detta är stadens gamla badhus, som i dag inrymmer bar och loungeområde, där du kan njuta av kalla rinkar, doften av hav och stämningsfylld musik.
 
Året är 1918. Det är den 16 juni och den tryckande värmen ligger som ett lock över Málaga. Passande är att det denna dag också är invigning av stadens första offentliga badhus – los Baños del Carmen. Badhuset ligger i området nära Pedregalejo, i en liten bukt, som i slutet av 1800-talet var en småbåtshamn för handelsskepp. När det inte längre fanns efterfrågan på det byggdes området om och det uppfördes ett badhus i romantisk stil som svar på önskemål från borgarna i staden – en grupp av invånare som på den tiden stor inflytelse över arkitekturen i Málaga. Det kan förövrigt även ses på Alameda Principal och i stadens olika parker och trädgårdar, som är vackert smyckade med träd, blommor och statyer.
 
Då för tiden var det populärt att vara kulturell och gå ut tillsammans med vänner och familj. Av denna anledning byggdes los Baños del Carmen som en rekreationsplats för överklassen, som där kunde njuta av det svalkande havet och de vackra omgivningarna. Los Baños del Carmen var det första badhus som bröt mot traditionen med att ha separata områden för kvinnor och män. 1920 fick platsen även en bioduk och en kaj, där större båtar kunde släppa av passagerare.
 
Utbyggnaden av rekreationsplatsen fortsatte och snart fanns även en restaurang samt en tennisbana. Det var där som Málagas första tennisturnering hölls, och senare kom sport och idrott till att utgöra en stor del av platsens anda. Málagas första fotbollsstadion låg nämligen också här, och den första matchen spelades 1922. Ja faktiskt spelades det fotboll här ända tills La Rosaleda öppnade 1941. Det fanns även en stor dansscen som utgjorde ramen för både koncerter och balettföreställningar, och det arrangerades stora fester, som gjorde nätterna på Los Baños berömda.
 
Fest är fortfarande en stor del av los Baños del Carmens anda. Men när det tidigare bara var de fina borgarna som utnyttjade faciliteterna är det i dag ett ställe med plats för både badgäster och festglada malagueños. På den första våningen finns det ett loungeområde, därifrån utsikten mot Málagas berg skapar den perfekta atmosfären. På den nyligen öppnade takterrassen hittas sommarens nyhet som är en läcker sushi-lounge, där det också erbjuds ett stort utbud av cocktails. Och så är los Baños del Carmen fortfarande en favoritplats för kulturella händelser och det hålls ofta t ex modevisningar, arrangeras ”second hand”-marknader och på söndagar marknader med ekologiska matvaror. Los Baños del Carmen är också en populär plats för olika evenemang och bröllop, till vilka de gamla ruinerna kombinerade med den moderna stilen skapar unika ramar.
Den stora utomhusgrillen fyller luften med en härlig doft av sommar och sol, och det är som upplagt att avsluta kvällen i Málaga med en promenad längs paseon, som ju slutar vid det gamla badhuset.
 
Av Christine Petersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco