13 gäss vid Barcelonas katedral

13 gäss vid Barcelonas katedral

 
barca1
Det har kanske förundrat en och annan varför det på klostergården bakom Barcelonas katedral, Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, går en flock vita gäss kacklandes kring en liten damm. Klostrets gård, en så kallad korsgång, kan man se om man går Carrer del Bisbe, som är den fina gränden med gotiska valv, som leder från torget framför katedralen och in till hjärtat av den gamla stadsdelen, Barri Gòtic. Här finns det en brunn som heter Font de les Oques, alltså gåsbrunnen, som närmast kan liknas med en damm, och här bor 13 gäss under noggrann övervakning och kärleksfull behandling. Och så har också deras föregångar levt under hundratals år.

Att de är 13 just stycken är inte ingen slump och den sista delen av katedralens namn hör ihop med historien.

Legen och mirakel

Saken är den att Santa Eulàlia, som är en utav den katalanska huvudstadens skyddshelgon, enligt legenden ska ha varit 13-årig flicka som led martyrdöden när romarna hade makten i staden. Det ska ha ägt rum på 300-talet, exakt år vet man inte, men händelsen ska ha inträffat i början av vår tideräkning, på den tiden när kristendomen började spridas men innan romarna hade antagit den som deras officiella trosbekännelse. Den unga Eulàlia skulle således ha straffats på grund av sin kristna tro. En legend säger att romarna ska ha tagit alla hennes kläder för att därefter beordra henne att stå naken på ett torg i staden för att hånas av alla förbipasserande. Men så ska det ha skett ett mirakel, som förevigade hennes namn. Det började nämligen snöa, trots att det var vår, och den vita snön ska ha täckt hennes späda, nakna kropp. Men detta roade inte romarna – hon skulle ju lida. Därför satte man Eulàlia i en tunna full med instuckna knivar och rullade ned den för gatan, med henne i. Och det skedde längs den gata som i dag kallas Baixada de Eulàlia, som går mellan katedralen och Las Ramblas. Stackars Eulàlia överlevde inte tunnrullningen och i dag ligger hennes jordiska rester i kryptan under altaret i katedralen som har fått sitt namn till minne av henne.

13 tortyrmetoder

Men det finns flera versioner kring hennes död. En annan legend säger att hon ska ha blivit torterad av romarna med hela 13 olika tortyrmetoder, varefter romarna ska ha korsfäst henne och skurit halsen av henne. När detta gjordes sägs det att en vit duva flög ut ur hennes kropp, och denna duva ska ha symboliserat den Heliga Anden.

Oavsett vilken historia man väljer så är talet 13 återkommande.

Gässen har inte bara i uppgift att symbolisera talet 13. Från tidernas morgon de nämligen också kacklat varje gång någon närmade sig, och därmed varna munkarna när de fick oväntat och kanske oönskat besök, alltså ett slags tidigt alarmsystem.

I dag vilar det en fridfull stämning över platsen och klostergården som likt en skuggig oas, med palmer och blommor, pelare och fontäner, ligger mitt i denna annars mycket livliga del av Barcelona.

Den heliga Eulàlia firas varje år den 12 februari medan de 13 gässen fortsätter att kacklar högljutt varje dag, tillminne om Eulàlia, och till glädje för alla besökare som nyfiket tittar in genom staketet kring klostergården.

 
barca2
 
En titt i katedralen

I kryptan under altaret står den sarkofag som innehåller Santa Eulàlias jordiska kvarlevor.

Katedralen byggdes mellan 1200- och 1400-talen ovanpå resterna av en visigotisk basilika, som förstördes av morerna år 985. Men det skulle dröja till 1890 innan katedralen stod helt färdig, då fick den nämligen sin nuvarande fasad.

 

Katedralen gömmer på många andra religiösa och kulturella skatter. Bland dessa kan nämnas minnestavlan över de första sex indianerna som om till Europa, och som döptes här år 1493.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.