Fyra idrottsgrenar till aktiva sommarsjälar

Fyra idrottsgrenar till aktiva sommarsjälar

sommersport-top
Denna sommar går i idrottens tecken. Men nu talar vi inte om löpning, simning eller andra typiska idrottsgrenar. En Suecos utsända har nämligen bestämt sig för att prova fyra annorlunda sporter, som alla stärker både kropp och sinne. Det ska vara roligt att idrotta och det ska finnas någonting till både varma och svalare dagar – och så ska det inte kosta en förmögenhet varje gång svetten ska torkas i pannan och hjärnan utmanas.
 
Kasta dig bokstavligt talat ut på djupt vatten, nå nya höjder, hitta lugnet på en bräda mitt ute på havet eller testa en utmanande militärträning, om kroppen ska i form till stranden.
 
sommersport-1
Repträning med kroppen som vikt
Med ursprung i militära övningar – lite som crossfit – har TRX-pilates som syfte att stärka ”kärnan”, den centrala delen av kroppen. Det förbättrar uthålligheten, koordinationen, flexibiliteten och stabiliteten, samtidigt som träningen ger en mer markerad kropp.
 
För att träna TRX-pilates behöver man två saker: rep och kropp. Man tar tag i hantagen i repändarna med händerna eller fötterna och så har den andra delen av kroppen kontakt med marken. Nu ska kroppen användas som hävstång. I en av övningarna ska fötterna placeras jämt mot underlaget medan kroppen ska hållas i en rät 45 graders vinkel. Därefter gäller det att långsamt dra sig upp med repet medan kroppen förblir spänd som en bräda. Övningarna – inklusive denna – får alla kroppens bortglömda muskler till att viljestarkt darra i kapp med kroppens uthållighet. Det är en träningsform som ger synliga resultat.
 
”Om du vill ha muskler som Madonna ska du inte välja denna träningsform. Med TRX-pilates tränar du nämligen inte de stora muskelgrupperna som biceps, utan i stället de långa, små musklerna, så att du t ex får en markerad, smal arm”, förklarar Alejandro Aguilera, som har undervisat TRX-pilates i skolan Málaga Pilates i knappt ett år.
 
Han berättar att TRX har använts till att träna den amerikanska militären men att intresset för denna träningsform bland privatpersoner har vuxit under de senaste åren. I USA är detta i dag en av de mest populära träningsformerna och trenden har nu börjat sprida sig till den europeiska marknaden – inklusive Málaga. Träningsformen är även populär bland professionella idrottsmän och –stjärnor, som t ex den spanska fotbollsspelaren Fernando Torres, som bland annat använder sig av TRX-pilates i den personliga träningen.
 
”Just nu undervisar vi i TRX-pilates två gånger i veckan på skolan men vi överväger att utöka programmet, för klasserna är alltid fulla”, säger Alejandro Aguilera. I regel kan alla vara med på TRX-klasserna men instruktören avråder personer med svaga leder att kasta sig ut i denna träningsform.
 
Om du vill träna TRX både måndag och onsdag kl. 18.30 hos Pilates Málaga kostar det 55 euro per månad. På skolan kan du även få normal pilatesklasser eller klasser i pilates-mat – då övningarna utförs på golvet.
 
Du kan läsa mer om detta på: www.pilatesmalagacenter.com, eller ringa tel. +34 952 21 54 48
 
sommersport-paddling
Paddle surf: En balanserande paddelupplevelse
”Spänn magen, böj knäna, slappna av i axlar och titta rakt fram”. Med sina instruktioner hinner instruktören just avvärja en överbalanssituation på den 2,5 meter långa surfbrädan. Det krävs koncentration och teknik för att komma upp: fötterna ska placeras avslappnat och parallellt mitt på brädan medan den ca två meter långa paddeln används till att få ”paddle-boarden” att röra sig framåt. Tekniken är den samma som indianerna traditionellt använde sig av i de snirkliga djungelfloderna, när de stod upp i en kanot och paddlade, för att på så sätt ha bättre överblick över eventuella överraskningar i naturen.
 
”Det är viktigt att lära känna brädan innan du reser dig upp. Därför är det en bra idé att först ge sig ut liggandes på magen, för att därefter sitta på knä, och sedan resa sig upp på knä, för att tillslut resa sig upp på fötter”, förklarar instruktören från klubben Málaga Wake, Adrián Gómez.
 
Så länge vinden är någorlunda stilla och det är ordning på paddeltekniken är det nästan en meditativ upplevelse att vara ute på havet – även om både mag- och armmuskler arbetar koncentrerat. Om man vill paddla en dag när vinden har fatt i vågorna ska man vara extra uppmärksam på att ha säkerhetsutrustningen i ordning.
”Det finns en säkerhetslina fastspänd på brädan och denna ska man alltid ha runt sin fot. På så sätt förlorar man inte brädan även om man ramlar i vattnet. När du kommer i obalans är det viktigt att hålla fast hårt i paddeln eftersom det annars kan bli en mycket lång tur hem, om den försvinner ut till havs”, förklarar Adrián Gómes. Skulle det trots allt hända, och det samtidigt är vågor, kan paddelbrädan användas som en surfingbräda i stället. Även om denna bräda är större än de klassiska surfbrädorna kan man göra det. Ju mindre paddelbräda desto bättre passar de också till att surfa.
 
Hos Málaga Wake kan man förutom den normala brädan även välja att hyra en kingsize-bräda, med plats för sju personer. Klubben arrangerar också utflykter på både de enkla brädorna och de extra stora. El Palo är den mest populära utflyktsdestinationen.
 
Paddelsurfkurser finns på flera platser längs Costa del Sol, t ex i Torremolinos och Marbella. En paddelbräda i bra kvalitet kostar mellan 500-1 000 euro. Málaga Wake har ingen egen butik men man kan beställa tid hos dem på deras hemsida eller genom en av deras instruktörer. Mötesplatsen är Paseo de la Farola (La Malagueta), framför restaurangen Casa de Botes. Utöver paddelsurf erbjuder Málaga Wake även klasser för banana-boat, wakeboard och kajak.
 
Pris 20 euro för en timmes undervisning inkl. hyra av utrustning.
 
www.malagawake.com, tel. +34 615 480 206 / +34 686 118 327
 
sommersport-snorkling
Dyk ned i en okänd värld
Precis under vattenytan öppnar sig en ny, okänd värld. Färgrika fiskar, koraller och bläckfiskar med stenliknande kroppar är en del av denna dags scen. Strax utanför Nerja hottas klippor och öde stränder, vilket gör området till ett dyk- och snirkelparadis. Här håller det svenskägda Nejar Dive Resort, en av kusten äldsta dykklubbar, till, och med fler än 15 års erfarenhet är det ett säkert kort att ta ur med de professionella dykarna för att båda dyka och snorkla.
 
”Håll i masken och fall långsamt baklänges över båtens kant”, säger dagens instruktör, Matthew Jones.
Vattnet sluter sig som en blå matta kring ansiktet och kroppen och de stora simfötterna rör sig långsamt upp och ned i det blå. Efter att masken rengjorts och placerats över näsa och ögon pustas snorkeln fri från vatten, och så börjar äventyret. Instruktören leder vägen och snart känns det tryggt i vattnet så nyfikenheten börja locka en mot de stora klipporna under vattnet, där orange koraller och självlysande fiskar skapar ett annorlunda landskap. Det är som att simma i en okänd drömvärld där verkligheten bara gör sig påmind när ivern leder en så långt ned under ytan att snorkeln fylls med saltvatten och man måste upp till ytan igen för att tömma dem.
 
”Om ni ser någonting spännande så signalera”, säger Matthew Jones, innan ljuden från världen ovanför återigen försvinner under den isolerande vattenytan. En bläckfisk slingrar sig över sanden, drygt fyra meter under havsytan, och en känsla av rädsla och spänning infinner sig. Det imponerande djuret, som dock mest upplevs som friterad med en skvätt citron till, väcker stor entusiasm. Ovanför ytan gungar båten i takt med vågorna och 45 minuters snorkling försvinner på en sekund. Intrycken bearbetas medan båten flyter iväg över vattnet och snart står fötterna på fast mark igen.
 
Nerja Dive Resort är ett familjeägt företag som i dag styrs av dottern Cecilia Jorge Andreasson. Alla talar spanska och engelska, och ägarna talar även svenska.
 
Nerja Dive Resort ligger vid Playa Burriana i Nerja.
Dykning och snorkling kan bokas på tel. 952 528 610.
En snorklingsutflykt inkl. utrustning kostar 35 euro.  
För mer info, se: www.nerjadiving.com/index.php
 
sommerspor-badutboerge
Slackline: Gå på lina och träna musklerna
Vem hade trott att det skulle bli en hit att gå på lina? Men det har det nu blivit denna sommar när sporten ”slackline” har gjort sig populär. Denna sport handlar om balanskontroll och styrka i alla kroppens muskler, inte minst i hjärnan, då det krävs att man släpper alla föreställningar och låter kroppen arbeta samtidigt som man fokuserar tillräckligt mycket för att inte låta sig bli distraherad. Slackline kommer ursprungligen från klättervärlden i Kalifornien på 1980-talet och har sedan dess spridit sig genom undergroundmiljöer till resten av världen – speciellt till Europa. Slackline utövas ofta av skatare, BMX:are och surfare, då det stärker balansen och lederna, vilket är mycket användbart i de andra sportgrenarna. En slackline är en bred nylonlina som spänns upp mellan två träd – stränderna på Costa del Sol passar mycket bra då det finns många små palmoaser som passar perfekt.
”Först handlar det om att hitta balansen och därefter kan man börja gå på linan. Jag rekommenderar att man till att börja med håller någon i handen, fram till dess att man har vant sig vid linans rörelser”, säger Sergio Cabrera, som har tränat slackline i många år.
Den första svårigheten är att komma upp på linan utan hjälp och utan att förlora balansen. Det kräver ett par försök men så hittar fötterna deras takt och börjar så småningom att röra sig framåt, den ena efter den andra.
 
”Gå med fötterna efter varandra i en rak linje. Var försiktig så att de inte vänder ut åt endera sida”, säger Sergio Cabrera, som därefter visar hur övningar på en slackline kan kontrolleras och utvecklas.
 
Efter bara en halvtimme känns musklerna av i både ben och mage men de är fortfarande lång ifrån trötta. Det snabba framsteget och en märkbar förbättring av balansen för nämligen slackline till en beroendeframkallande träningsform och man bara väntar på att få gå upp på linan igen. Under övervakning av en vuxen kan denna träningsform även utföras av barn i olika åldrar, och det bjuds på många skratt och förvånade miner på stranden denna eftermiddag.
 
Slackline kräver ingen egentlig erfarenhet om bara balansen har hittats och när fötterna är placerade rätt på linan kan det vara riktigt roligt.
En bra lina kan köpas begagnad för drygt 45-50 euro på internet, eller som ny för mellan 65-100 euro.
En del använder skor men om underlaget är sand eller gräs kan det rekommenderas att vara barfota.
Av Christine Petersen och Signe Lerche

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.