Den runda heliga-tre-konungar-kakan

Den runda heliga-tre-konungar-kakan

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

roscon

Roscón de Navicad serveras traditionellt på Heliga tre Konungarnas Dag, den 6 januari, när spanjorerna sedan urminnes tider ger varandra presenter, och dagen startas ofta med att man äter en bit av denna traditionella kaka. Nuförtiden firar många spanjorer även jul, som på nordligare breddgrader, och många väljer dessutom att fira och dela ut klappar och presenter båda dagarna, liksom att Roscón de Reyes också äts av en del under juldagarna, långt innan de tre vise männen kommer.

Konditorier och matbutiker säljer gärna ”roscones” i många olika varianter men varför inte själv kavla upp ärmarna och mjöla bordet.

Regler för bakverket
Kakorna kan fyllas med vispad grädde eller kräm, man kan dekorera med färsk, kanderad eller torkad frukt samt med nötter, mandlar, glasyr eller socker. Vill man göra det traditionellt bör dekorationerna inkludera de tre färgerna som ska ära de konungar som besökte Jesusbarnet den 12:e dagen efter jul. Dessa är: lila, som symboliserar rättfärdighet, grönt, som står för tro samt guld, som representerar makt.
Många familjer gömmer också en liten figur i kakan. Denna figur ska symbolisera Jesus och den som får figuren blir dagens kung eller drottning. Andra föredrar den mer jordnära varianten och gömmer i stället en böna i kakan, och den som får denna får äran att betala för härligheten.

 
Gällande kakans form finns det dock inga alternativ. Den ska vara tjock och rund som en badring, som ju namnet ”roscón” antyder.
 
Följande recept är beräknat till två mellanstora kakor.
 
Roscón de Reyes
 
Ingredienser:
650 g vetemjöl
2,5 dl ljummen mjölk
25 g gäst
100 g socker
100 g smält smör
2 ägg
10 g salt
Zest (finrivet skal) av 1 apelsin och 1 citron
2 äggulor
 
Till fyllning och dekoration:
2 dl vispgrädde
Frukt, glasyr, vad man känner för.
 
Tillagning:
Smula ned gästen i en bunke. Häll över den ljumna mjölken och rör tills gästen löser sig. Låt blandningen vila i 15 minuter. Tillsätt sedan mjöl och därefter de övriga ingredienserna – avsluta gärna med smöret.
Pudra lite mjöl över bakbordet och knåda degen några minuter, tills den är mjuk och smidig. Tillsätt om nödvändigt lite mer mjöl eller mjölk. Lägg degen i en bunke och låt den jäsa under bakduk ett par timmar.
Ta därefter ut degen på bordet igen och knåda. Dela den därefter i två och forma varje del till en krans. Låt jäsa under bakduk en timme. Det är nu man kan tillsätta en ugnssäker figur eller böna, om man vill.
Lägg kransarna på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispad äggula. Grädda i ugn på 180 grader i 40 minuter eller tills de fått en gyllene färg.
Låt kakorna svalna på galler under bakduk. Skär dem därefter horisontellt på mitten och fyll med t ex vispad grädde och dekorera.
 
Som dryckestips kan ett glas söt sherry eller vitt vin passa bra till.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco