Sabor a Málaga: Rödvin i världsklass från Rondas berg

Sabor a Málaga: Rödvin i världsklass från Rondas berg

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
saborAMalaga
Rödvin är kanske inte det första man tänker på i samband med Málagaprovinsen, som traditionen trogen alltid varit hem för de söta moscatelvinerna. Men i Rondas trakter har flera vinbönder vuxit upp ur den bördiga jorden samt hittat vägen till receptet på rödvin som kan konkurrera med de bästa vinerna från Kalifornien, Frankrike och Sydamerika. En av dessa är vinbodegan Doña Felisa, där inspirationen kommer från historien och som vunnit internationella priser för sina röda viner.
 
En överkörd padda ligger platt på grusvägen med benen spretande åt sidorna. Binas surrande hörs i öronen och den söta doften från mogna druvor söker sig till näsan. En välunderhållen vit finca anas mellan de gröna vinstockarna.
Skörden är i full gång. På grund av den varma sommaren har den kommit tidigare än normalt och vinstockarna är tunga av blålila druvor som hänger ned längs rankan. Tolv män arbetar ute på marken där de klipper vinklasar från stockarna och lägger dem i blå lådor, som väger mellan 15-20 kilo. Lådorna töms sedan ned i en stor behållare på traktorns flak. Det råder en behaglig stämning ute på marken där arbetet är både effektivt och avslappnat på en och samma gång.
 
För de många plockarna började dagen kl. 07.30 och slutar kl. 14.00. Därefter väntar en välförtjänt siesta i skuggan av träden. Skörden pågår i ca två månader och arbetet på marken är hårt och ansträngande under den heta sensommarsolen. Men för 48-årige José Mariá Losantos, bodegans ägare, är handplockning den enda vägen framåt.
 
”Man kan använda sig av maskiner men vi plockar alla druvor för hand, det ger nämligen bättre kvalitet på slutprodukten då druvorna inte blir så skadade. Vår tanke är att göra vin av mycket hög kvalitet i stället för medelmåttigt. Det måste man om man vill konkurrera med de bästa på marknaden – det krävs en viss nivå”, förklarar José Mariá Losantos.
 
Vinnarvin med historisk arom
För det otränade ögat liknar alla de gröna stockarna varandra. Men man ska inte missta sig här. Det är nämligen tre olika druvsorter, indelade efter skördetiden, som växer på den sex hektar stora marken som tillhör bodegan. Tempranillodruvan är den ”spanjoren” i klassen och den som skördas först. Det är en klon av små druvor som på grund av att den är så liten ger en mer intensiv smak och färg. Granndruvorna kommer däremot norrifrån, närmare bestämt från Frankrike. Merlot och Cabernet Sauvignon pryder de andra vinstockarna och varje sort har sina unika egenskaper. Efter plockning körs alla druvor in i ett kylrum där de ska förvaras över natten, för att optimera blötläggningen och aromerna i druvorna. Därefter sorteras de och förvaras i stora kärl varifrån druvsaften kan tappas och hällas upp i mogningskar, vari den får jäsa den uppskattade tiden.
 
Hälften av skörden går till unga viner som säljs direkt året efter och de övriga 50 procenten blir till årgångsviner – bland dessa bodegans stolthet Chinchilla Doble Doce. Det var detta rödvin som förra året skörade en guldmedalj vid den internationella Cabernet-tävlingen i Paris.
 
”Vi är mycket nöjda med vårt val och det visar att man visst kan göra vin i världsklass i detta område. Under de senaste åren har det uppstått en ny slags vinkultur här i Ronda efter att den faktiskt varit bortglömt i bortåt 60 år. Jag tror att hemligenheten är områdets mikroklimat och höjden. Och så vet vi att platsen historiskt sett också använts till att odla och skörda vin på då det har hittats mynt från romartiden med druvklasar på den ena sidan. Redan då ska man ha känt till områdets egenskaper”, berättar José Mariá Losantos.
 
Kvalitet är nyckelordet när det kommer till Chinchillavinerna och det blir speciellt tydligt när samtalet kommer in på mängden vin som produceras.
”Vi arbetar efter att ha en liten produktion av mycket hög kvalitet. När ’normala’ vinplantor ger 8-10 kg druvor ger våra endast 1-1,5 kg per planta. Men i gengäld är kvaliteten mycket hög. Under de sista två åren har vi dock utvidgat produktionen så att vi utöver Doña Felisa även hanterar tre andra vingårdar i området, totalt producerar vi 150 000 flaskor vin om året, och det ger oss möjlighet att göra både vitt, rosé och rött vin”, förklarar José Mariá Losantos.
 
På med korken och tillbaka till skolbänken
Lukten av syrliga viner sticker i näsan inne i produktionsrummet som om hundra vinflaskor skulle ha krossats här på en och samma gång. I rummet intill pågår buteljeringen av viner och två mindre maskiner klarar av det mesta av arbetet. Det är också här som korken sätts i flaskorna och José Mariá Losantos har inte mycket till övers till de nya plastkorkarna, och säger: ”Det bästa är alltid den äkta korken. Det ger luft till vinet vilket främjar utvecklingen, så att vinet får en bättre smak. Dessutom finns det i Ronda inte mindre än 4 000 hektar med korkek, så det är också lättillgängligt. Det finns många olika korkkorkar och vinerna avgör vilken det är som bör användas. Ett vin som ska ligga i flera år ska inte ha samma kork som ett som ska säljas efter bara ett år.”
 
Utöver produktion av viner ägnar Doña Felisa-familjen sin tid åt rundvisningar med både provsmakning av vin samt tapas för intresserade gäster. Till gården tillhör också en liten butik där de olika vinerna kan köpas med hem, om provsmakningen kittlat smaklökarna med framgång.
 
Med sitt lilla familjeföretag har José Mariá Losantos lyckats skapa ett eftertraktat Málagarödvin som kan rekommenderas även den mest garvade finsmakaren, men han har inte alltid varit vinbonde. Innan familjen köpte vinbodegan i Ronda ägde de ett tjänsteföretag på kusten. José Mariá Losantos fick därför återvända till skolbänken och utbilda sig till oenolog. Ett beslut som i dag har burit lika mycket frukt som hans vinrankor ute på marken gjort sedan dess.
 
 
Fakta om vin och kork:
”Gardinerna” eller ”tårarna”, lagrimas, som det hedder på spansk, avslöjar om fermenteringen (jäsningsprocessen) har varit bra.
Om ett vin har mognat mer än fem år på fat är det bra att dekantera det, då det öppnar upp vinet och får smaken av instängdhet att försvinna.
Men det är långt ifrån alla viner som behöver samma behandling innan servering.
 
Korkkorken skärs ut ur korkekens bark. Kvaliteten är beroende av hur mycket syre som finns i den enskilda biten bark.
Av Christine Petersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco