Adjö 2015 och välkommen 2016! När champagneglasen klirrat och vindruvorna ätits upp är det dags att blicka framåt och En Sueco har tagit en tjuvtitt in i operavälden.
2016 är inget år som hamnar i skugga för under det nya året firas nämligen tre stora stjärnor på den spanska operahimlen.

opera-jose-carreras 

José Carreras 70 år!

Det dröjer nästan ett helt år innan 70 ljus ska blåsas ut på den världskända spanska tenorens födelsedagstårta, men när gatorna fylls med juleljus och en kväll på operan kryddar vintermörkret firar José Carreras (Josep Maria Carreras i Coll) 70 år den 5 december 2016.

Mest känd är Carreras för de år som han ingick i trion De Tre Tenorerna (aktiva 1990-2007) tillsammans med Plácido Domingo och Luciano Pavarotti. Men han började långt innan dess. När han var bara sex år såg han filmen The Big Caruso och från den stunden visste han att opera var hans kall. Han ville stå på scen och sjöng oavbrutet. Som åttaåring tog hans far med honom på operan Aida av Verdi och tre år senare debuterade unge Carreras i El retablo de Maese Pedro, strax efter det framträdde han även i La Boheme. Något år senare hade han en liten roll i operan Norma där Montserrat Caballé, föreställningens stora stjärna, fick upp öronen för honom och tog honom under sitt beskydd. Det ledde till hans första huvudroll, som Gennaro i operan Lucrezi Borgia av Donizetti, när han var 24 år gammal. Fyra år senare hade tenoren från Barcelona haft huvudroller i inte färre än 24 olika operor i både Europa och Amerika.

Sin största motgång mötte han när han, mitt i sin karriär, 40 år gammal, diagnostiserades akut lymfatisk leukemi. Behandlingen gav resultat och året senare grundades han José Carreras Leukaemia Foundation och redan 1988 var han tillbaka på scen. José Carreras är speciellt känd för sina tolkningar av Verdi och Puccini.

2016 fyller José Carreras alltså 70 år och detta firar han med föreställningen A Life in Music, vari han valt de stycken som betytt mest för honom genom hans karriär. Se mer om konsertdatum på: http://josepcarreras-tenor.blogspot.com.es/

opera-montserrat-caballe

Montserrat 60 år på scen!

De senaste åren har skriverierna kring den katalanska världssopranen Montserrat Caballé (María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch) mest handlat ett skattesvindelfall som har kunnat följas i media likt en såpopera. Montserrat anklagas för skattebrott då hon 2010 inte deklarerade sina inkomster i Spanien med anledning av att hon är skriven i furstendömet Andorra, vilket åklagaren hävdar att hon är bara för att undgå skatt. Hittills har hon betalat 500 000 euro till de spanska skattemyndigheterna men har 200 000 euro kvar att betala, plus ränta. Och så stundar avgörandet kring ett eventuellt fängelsestraff.

Men Montserrat har fyllt rubrikerna långt innan eventuella skattebrott och 2016 firar hon 60 år på operascenen. Karriären har varit lång för flickan från Barcelona, med den rena, kontrollerade och kraftiga rösten. Hennes debut fick hon 1956 som Mimì i Pucchinis opera La Bohéme, på Baseloperan i Schweiz, hon var då 23 år. Nio år senare mötte hon sitt riktigt stora genombrott i Carnegie Hall, New York, i Donizettis Lucrezia Borgia, för vilket hon möttes av 25 minuters stående ovationer. Samma år stod hon på operascener i både Tyskland, England, New York och två av hennes glansroller blev Bellinis Norma och Violetta i La Traviata.

Men det kom att dröja tills 1988 innan hennes namn blev känt för alla, för inte ens den mest oinvigde i operavärlden kunde missa när hon 1988 tillsammans med rockbandet Queen och deras frontfigur Freddie Mercury spelade in låten Barcelona, som senare blev hymnen vid de Olympiska Spelen i Barcelona 1992.

Montserrat har därefter fortsatt sin karriär och har i operavärlden omskrivits som en levande legend samt den sista stora operadiva som förtjänar titeln, inte bara för sin fantastiska röst utan även för sin överväldigande personlighet.

Under 2016 finns i skrivande stund fem konsertdatum inbokade, alla i Tyskland, se: www.songkick.com/artists/316019-montserrat-caballe

opera-PlacidoDomingo

Plácido Domingo 75 år!

Grattis säger vi också till Plácido Domingo, född i Madrid och uppvuxen i Mexiko, som 2016 firar sin 75-årsdag den 21 januari. Domingo anses vara en av de mest begåvade och hårdast arbetande musikerna då han 2015 uppnådde 146 roller i repertoaren. Det är fler än någon annan tenor i världen kan stoltsera mer.

Mest känd är Domingo, liksom José Carreras och Luciano Pavarotti, för sitt samarbete med de Tre Tenorerna, men Domingo är i operavärlden känd för mycket mer än så. Hans debut mötte han 1957 med en barytonroll i en zarzuela. Men det dröjde inte länge innan han lade om rösten till tenor och det var sett i backspegeln ett klokt val, för första gången han blev uppmärksammad var som tenor, som Arturo i Donizettis Lucia di. Det kom att dröja ända tills 1968 innan hans karriär tog fart efter hans framträdande på Metropolitanscenen i New York i en uppsättning av Cileas Adriana Lecouvreu, men då tog den riktig raketfart. Bara två år senare etablerade hans sig i hela världen som en av de ledande tenorerna och längre fram har han också varit verksam som både dirigent och operahuschef.

Domingo är förutom sin mångsidiga röst och det imponerande antalet och varierande roller som han behärskat beundrad för sin skådespelarförmåga, musikalitet och sitt musikaliska intellekt. Kanske är han den mest mångsidiga tenor som vi känner till i dag. Dessutom behärskar han att sjunga på ett flertal språk; spanska, italienska, franska, tyska, engelska och ryska, och har tolkat verk från Handel och Mozart till Ginastera och Mahler, och har till och med gjort duetter med bland annat Santana och Michael Bolton.

Av naturliga skäl har Domingo med åren gjort allt färre framträdanden, även om han fortfarande ger nya CD:s, men han gästade han Starlitefestivalen i Marbella 2015.

Under 2016 är repertoaren fortfarande blygsam, med bara två konserter inbokade, en i Moskva och den andra i Dublin, båda i januari, se: www.placidodomingo.com

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.