För 50 år sedan (1965) inopererades det första tandimplantatet i en människokäke. Sedan dess har professor Per-Ingvar Brånemarks uppfinning revolutionerat tandvården, tänder som går förlorade kan ersättas med tandimplantat för att återställa tuggfunktion, socialkänsla och estetik.
Med tiden har patienterna blivit betydligt mer medvetna. I dag ställs mycket högre krav på estetiken samtidigt som patienten inte vill ha onödiga efterbesvär. Målet är att slutresultatet skall se exakt ut som en riktig tand och på den här fronten har utvecklingen gått snabbt framåt.
Kan vem som helst få implantat?
Ja, i princip alla ersätta förlorade tänder med implantat. En del är känsliga än andra, t ex rökare.
Vilket material är implantaten gjorda i och finns olika material?
Implantat görs i titan, som läker fast i mänskligt ben. Implantat finns även i Zirkonium – ett metallfritt implantat med egenskaper liknande titan. På senare tid har det setts en större efterfråga av dessa implantat.
Vad är skillnaden mellan titan och Zirkonium förutom att Zirkonium är metallfritt?
Zirkonium är vitt och Titan är grått. Den största skillnaden är att Zirkonium är metallfritt. Zirkoniumimplantaten är i dag mer lämpade till enstaka tandförluster och där höga estetiska krav efterfrågas. Titan kan vid tunn vävnad lysa ”igenom” och tandköttet kan få en blå-grå missfärgning, vilket inte ser naturligt ut.
Krävs alltid 6-8 veckors inläkning innan tanden kan sättas på plats?
Nej! Brukligt är sex till åtta veckor men behandlingen kan vara klar på två veckor, eller kortare. Bedömer kirurgen att käkbenet är av god kvalitet och att implantatet har bra primärstabilitet (sitter hårt fast i käken vid operationstillfället), kan detta belastas inom två veckor. I estetiska zonen (framtänderna) vill gärna fullständig läkning utväntas eller så utförs en provisorisk tand under inläkningstiden, för att erhålla så bra estetik som möjligt. Individer med sämre benkvalitet, te x vid osteoporos (benskörhet), kan behöva längre inläkningstid, upp till sex till åtta månader.
Kirurgi låter obehagligt, gör det ont?
Generellt är en tandutdragning mer smärtsamt än en implantatoperation. I dag använder vi på Puerto Banus dentalgroup allt fler mikrokirurgiska ingrepp för att få så bra läkning som möjligt och minimera efterbesvär som värk och svullnad. Allt fler efterfrågar guidad-kirurgi eller ”titthållskirurgi” som det också kallas. Enkelt beskrivet framställs en ”mall” baserad på en tredimensionell röntgenundersökning. Detta följs av noggrann planering av implantatpositionen, via dator. Denna mall styr det kirurgiska ingreppet. Endast små hål görs i tandköttet vid operationstillfället. I dessa fall brukar det räcka med en smärtstillande tablett efteråt.
Hur gör man tanden som sitter fast på implantatet?
När implantatet läkt skall en tandkrona göras. (Ofta har en provisorisk krona använts under läkfasen). Först tas ett avtryck för att framställa en modell av käken. Detta kan göras med digital teknik ”foto” eller konventionellt med avtrycksmaterial i munnen. Avtrycket skickas till en tandtekniker som gör kronan. Kronan cementeras (limmas) eller skruvas fast i implantatet. Den här delen av behandlingen är oftast helt smärtfri. I dag finns det näst intill oändliga möjligheter att efterlikna kronan med tänderna runt omkring. Puerto Banus dentalgroup jobbar nästan uteslutande med helkeramiska lösningar. (Tidigare användes metall i kronorna vilket ofta ger mörka skuggor och ett konstgjort utseende på tanden). Helkeramiska kronor har mycket lika egenskaper med riktiga tänder, både estetiskt och funktionellt, detta ger ett överlägset slutresultat. Framställandet av kronan görs i samarbete med en tandtekniker. Färg och form provas ofta ut tillsammans med tandteknikern. (Vi har ett nära samarbetet med Corona dental som är mkt erfarna tandtekniker).
Puerto Banus dentalgroup – www.puertobanusdentalgroup.com
Av Tandläkare Niclas Wallenborg samt specialisttandläkare Dejan Tomic