Malaga CF – Januari 2015
malagaCF
Shejk Abdullah Al-Thani:
De lurade mig!
Ovanligt höga löneökningar, olovliga spelaraffärer och förlorade intäkter avslöjade i ledningstoppen.
 
Málagas borgmästare och den spanska fotbollsligan är ledsna över uppsägningen av generaldirektören Casado.
 
Kan man styra en professionell La Liga-klubb i Spanien från sin lyxtillvaro i Doha, Qatars huvudstad på kusten vid Persiska Viken? Svaret är självklart nej. Men så naiv verkar man dock kunna vara om man heter Abdullah bin Nasser Abdullah Al Ahmed Al Thani och tillhör en stor släkt shejker i den lilla oljestaten. Den här ägaren, ordförande och huvudaktionär i Málaga CF, framstår som den stora affärsmannen med hästsport som sin största last. Men driften av Málaga CF, som han köpte för 36 miljoner euro för nu sex år sedan, har gått helt fel. Så kallade betrodda medarbetare på vicepresidentposten och nu senast den duktiga generaldirektören Vicente Casado som svikigt och lurat honom. Påstår Al Thani.
 
Under dramatiska omständigheter natten innan La Liga-matchen mellan Málaga CF och Granada den 28 november avskedade han Casado, mannen som reste som en pendel mellan UEFA:s huvudsäte i Schweiz och det spanska fotbollsförbundets motsvarighet i Madrid för att reda ut frågorna och försvara Málaga CF. Laget som med en enorm skuld inte uppfyllde Financial Fair Play och därför rök ut ur de europeiska turneringarna.
 
Av Al Thanis agerande kan man nu få intrycket av att han under sin tid som ägare av klubben inte egentligen har haft någon som helst aning om vad som har pågått i den. Inte heller på lönesidan, där först Abdullah Gnub, en liten leende man med glänsande hår, och därefter Moyad Shatat, en mycket allvarlig man med kortklippt mustasch, i deras positioner som vicepresident och nu senast den alltid leende Casado, ska ha beviljat varandra ovanligt höga löneökningar. Utan att shejken känt till det!
 
Ja, man måste ju förstå att de i stort sett gjort som de har haft lust till.
 
Ursäkt
Under en presskonferens på Estadio La Rosaleda, ledd av advokat Pedro Gonzales, som tidigare hade en toppost i La Liga-klubben i Granada, löd det:
”Det har varit vissa löneökningar och vederlag i klubbledningen, som styrelsen finner orimliga, och de har gjorts utan styrelsens kännedom och tillstånd. En annan central punkt är försäljningen av några av Málaga CF:s viktigaste spelare förra säsongen; Castillejo, Samuel och Darder till respektive Villareal, Olympique och Lyon, med en investeringsfond i Venezuela involverad – också okänd och inte accepterad av Al Thani.
Han har nu förstått att dessa handlingar och kontrakt inkluderat vissa villkor med hänsyn till summor långt under marknadspris – vilket är skadligt för Málaga CF såväl finansiellt som sportsligt. Affärer, som med denna fonds medverkande, även strider mot världsorganisationen FIFA:s regler om transfer av spelare.
Slutsatsen är att Al Thani önskar be om ursäkt till klubbens fans och be dem om förlåtelse då han inte känt till de många sakerna, och känner sig lurad. Han känner nu ett moraliskt ansvar för att starta en ny och bättre era i Málaga CF. Han har lärt sig av de tidigare felstegen och kommer nu att ta full kontroll över projektet Málaga CF.”
 
Under presskonferensen sades det dock ingenting om de stressiga tider när Al Thani och hans klubb var skyldig lön till både spelare och annan personal…
 
Har vänt honom ryggen
Därefter kom både Francisco de la Torre, Málagas borgmästare, och Javier Tebas, ordförande för den professionella spanska fotbollsligan LFP, ut på banan och uttryckte att de var helt oförstående för hur det har kunnat gå så långt att man tvingats säga upp Casado. Han om någon personifierade Málaga CF.
”Jag vet inte om det är normalt att avskeda en toppchef mitt i natten. Men det är en mycket allvarlig handling”, sa Tebas.
”Men när förtroendet är skadat kan det inte göras på något annat sätt”, sade både de la Torre och Tebas.
Därefter förlorade Al Thani på initiativ av Málagas kommun den rondell som har uppkallats efter honom och som ligger vid Estadio La Rosaleda. Kommunen har vänt honom ryggen. Och ett ekonomiskt efterspel är nu att vänta mellan Málaga CF vid Al Thani och Vicente Casado.
I övrigt lyckades Casado få ned Málaga CF:s skuld till ca 17 miljoner euro.
 

Idrottschefen också avskedad

Mario Husillos kommer att kräva 1,5 miljoner euro i ersättning från shejk Al Thani
 
Den före detta La Liga-försvararen i Málaga CF, Franscesc Arnau, 40 år, har rollen som idrottschef i Málaga CF. Den maktgalna argentinaren Mario Husillos har nämligen också avskedats av shejk Al Thani.
Med ett mycket ansträngt förhållande till klubbens tränare Javi Gracia, som ha i övrigt själv hittade, och all kritik mot Al Thani i samband med Málaga CF:s ledningsavtal med den marockanska stortalangen Hachim Mastour, 17 år, kunde det nog inte ha blivit annorlunda. Men Husillos har kontrakt med klubben och detta löper först ut efter säsongen 2016-2017. Så nu vill han ha 1,5 miljoner i ersättning.
Mastour debuterade i Marockos landslag genom att bli insatt under de sista minuterna mot Libyen. Därmed blev han den yngste debutanten i Marocko någonsin. Han var då bara 16 år och 363 dagar.
Al Thani genomförde ett hyreskontrakt av Mastour, som har vuxit upp i Italien och ägs av AC Milan.
Och tränaren Javi Gracia har överhuvudtaget inte varit inblandad i alla nyförvärvningar under denna säsong, för Husillos talade inte med honom. Någonting som är ganska uppenbart.
Málaga CF startar det nya året i totalt kaos.
Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca
Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och så är det upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
 
Kontaktpersoner:
Kassör: Uffe Madsen: 649 814 842
kontakt@málaga-support.dk
Ordförande, Morten Møller: 617 700 424
info@málaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.Málaga-support.dk
Kommande La Liga-matcher i januari på Estadio La Rosaleda:
Den 2 kl. 22.05 Málaga CF – Celta Vigo
Den 23/24 Málaga CF – FC Barcelona
Kick off ännu inte fastställt vid manusstopp för detta nummer.
Málaga CF ligger på plats???? av 20 lag i La Liga
Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.